Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan waterpas zetten

Het waterpas zetten van de caravan is het begin van een comfortabele vakantie op de camping. Met deze vijf stappen kun jij de caravan perfect waterpas zetten.


1. Verken je staanplaats

Op een heuvelachtig terrein is het goed om van tevoren je staanplaats te bekijken. Wat is het meest vlakke plekje om de caravan neer te zetten? Kijk nauwkeurig, zelfs het kleinste kuiltje of hobbeltje kan al het verschil maken.

2. Zet waterpas over de breedte

Je begint met het waterpas zetten over de breedte-as van de caravan. Je gebruikt daarvoor niet de stabilisatiesteunen van de caravan, die zijn daarvoor niet stevig genoeg. Je hebt extra attributen nodig, zoals oprijwiggen, een leveller of een potkrik met assteunen. Een stapeltje simpele plankjes kan ook nuttig zijn, maar houdt er rekening met dat de levensduur beperkt is.

Je kunt het beste de caravan aan de linkerkant omhoog zetten. Doe je het aan de tentzijde dan kan het zijn dat de instap in de deur flink hoger wordt en dat de voortent niet meer goed aansluit aan de grond.

3. Zet waterpas over de lengte

Staat de caravan in de breedte goed, dan is het waterpas zetten over de lengte-as een fluitje van een cent. Je doet dat door het neuswiel in- of uit te draaien.

4. Controleer de caravan

Er bestaan 'betaalde' apps waarbij je heel gemakkelijk kunt zien of de caravan waterpas staat. Je weet dan gelijk aan welke kant de caravan omhoog moet. 

5. Stabiliseer de caravan 

Pas als de caravan helemaal waterpas staat draai je de stabilisatiesteunen uit. Sta je langer op één plek dan is het zinvol om de steunen af et toe te controleren. Door lopen in de caravan en ‘werking’ van de grond kunnen de pootjes losser komen te staan.

Misschien vind je dit ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.