Naar artikel

Caravan waterpas zetten

Het waterpas zetten van de caravan is het begin van een comfortabele vakantie op de camping. Met deze vijf stappen kun jij de caravan perfect waterpas zetten.


1. Verken je staanplaats

Op een heuvelachtig terrein is het goed om van tevoren je staanplaats te bekijken. Wat is het meest vlakke plekje om de caravan neer te zetten? Kijk nauwkeurig, zelfs het kleinste kuiltje of hobbeltje kan al het verschil maken.

2. Zet waterpas over de breedte

Je begint met het waterpas zetten over de breedte-as van de caravan. Je gebruikt daarvoor niet de stabilisatiesteunen van de caravan, die zijn daarvoor niet stevig genoeg. Je hebt extra attributen nodig, zoals oprijwiggen, een leveller of een potkrik met assteunen. Een stapeltje simpele plankjes kan ook nuttig zijn, maar houdt er rekening met dat de levensduur beperkt is.

Je kunt het beste de caravan aan de linkerkant omhoog zetten. Doe je het aan de tentzijde dan kan het zijn dat de instap in de deur flink hoger wordt en dat de voortent niet meer goed aansluit aan de grond.

3. Zet waterpas over de lengte

Staat de caravan in de breedte goed, dan is het waterpas zetten over de lengte-as een fluitje van een cent. Je doet dat door het neuswiel in- of uit te draaien.

4. Controleer de caravan

Er bestaan 'betaalde' apps waarbij je heel gemakkelijk kunt zien of de caravan waterpas staat. Je weet dan gelijk aan welke kant de caravan omhoog moet. 

5. Stabiliseer de caravan 

Pas als de caravan helemaal waterpas staat draai je de stabilisatiesteunen uit. Sta je langer op één plek dan is het zinvol om de steunen af et toe te controleren. Door lopen in de caravan en ‘werking’ van de grond kunnen de pootjes losser komen te staan.

Misschien vind je dit ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.