Voor het eerst met de caravan op vakantie

Waar moet je op letten als je voor het eerst met de caravan op vakantie gaat? Voldoet je auto aan de 75% regel? Welke spullen neem je mee en hoe belaad je die in de caravan? En hoe koppel je de caravan aan?

Voldoet de auto als trekauto?

Niet elke auto is geschikt als trekauto. Een te lichte auto kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kan de combinatie gaan scharen bij een inhaalactie bijvoorbeeld. ANWB adviseert de 75%-regel te gebruiken: het gewicht van de beladen caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto zijn.

Op je kentekenbewijs van je auto staat het gewicht te lezen, daar tel je dan het gewicht van de inzittenden en van de bagage bij op, ook bij het gewicht van de caravan tel je dat van de bagage op.

Benieuwd naar de trekauto van het jaar? Lees het in de KCK.

Hoe belaad je je caravan correct?

De auto kan naar eigen inzicht worden ingedeeld, maar zet losse spullen zoveel mogelijk vast. Bij een noodstop vliegen ze anders door je auto en dat kan knap gevaarlijk zijn. Bij het inladen van de caravan is het belangrijk dat het gewicht zoveel mogelijk in het midden en zo laag mogelijk ligt. De zware spullen kun je het beste in de auto laden, de lichte spullen zoals slaapzakken kunnen in de caravan. 

Wil je fietsen mee in de caravan? Bekijk hoe je die het beste kunt beladen.

Download hier jouw volledige paklijst voor het kamperen.

Zo koppel je de caravan aan

Rijden met de caravan

Veilig op pad gaan met een caravan is belangrijk. Let daarom niet alleen op de belading van de caravan of de aankoppeling, maar check ook altijd voor je gaat rijden de caravanspiegels, de verlichting, de kogeldruk en de bandenspanning

Bekijk alle tips voor het rijden met de caravan.

Ook interessant:

Maak je auto vakantieklaar
Checklist onderhoud aan de caravan
Voorbereiding kamperen