Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voor het eerst met de caravan op vakantie

Waar moet je op letten als je voor het eerst met de caravan op vakantie gaat? Voldoet je auto aan de 75% regel? Welke spullen neem je mee en hoe belaad je die in de caravan? En hoe koppel je de caravan aan?

Hoe belaad je de caravan?

De auto kan naar eigen inzicht worden ingedeeld, maar zet losse spullen zoveel mogelijk vast. Bij een noodstop vliegen ze anders door je auto en dat kan knap gevaarlijk zijn. Bij het inladen van de caravan is het belangrijk dat het gewicht zoveel mogelijk in het midden en zo laag mogelijk ligt. De zware spullen kun je het beste in de auto laden, de lichte spullen zoals slaapzakken kunnen in de caravan. Wil je fietsen mee in de caravan? Bekijk hoe je die het beste kunt beladen.

Is je auto geschikt als trekauto? 

Niet elke auto is geschikt als trekauto. Een te lichte auto kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kan de combinatie gaan scharen bij een inhaalactie bijvoorbeeld. ANWB adviseert de 75%-regel te gebruiken: het gewicht van de beladen caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto zijn. Op je kentekenbewijs van je auto staat het gewicht te lezen, daar tel je dan het gewicht van de inzittenden en van de bagage bij op, ook bij het gewicht van de caravan tel je dat van de bagage op.

Gebruik de ANWB caravantrekker rekentool

Caravan aankoppelen


Rijden met de caravan

Veilig op pad gaan met een caravan is belangrijk. Let daarom niet alleen op de belading van de caravan of de aankoppeling, maar check ook altijd voor je gaat rijden de caravanspiegels, de verlichting, de kogeldruk en de bandenspanning

Bekijk alle tips voor het rijden met de caravan

Ook interessant:

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!