Caravanspiegels

Wie met een caravan achter de auto rijdt, heeft caravanspiegels nodig. Waar moet je op letten als je spiegels koopt voor je caravan? Welke caravanspiegels passen het beste op jouw auto? Hoe stel je ze goed af?  

Verplicht

Iedere auto moet een binnenspiegel en een linkerbuitenspiegel hebben. Een rechterbuitenspiegel is verplicht, als je het wegdek op 60 m achter de auto niet kunt overzien. Ook voor het rijden met een aanhanger stelt de wet eisen aan gezichtsveld. Voldoet je autocaravancombinatie met de gewone spiegels niet aan de eisen, dan heb je hulpspiegels nodig. Bij vouwwagens zijn ze meestal niet nodig, bij caravans wel.

Montage en afstellen

Let er bij aankoop op dat de spiegels goed verstelbaar zijn en dat je ze stevig kunt vastzetten. Eenvoudige montage is mooi meegenomen.

Gemonteerd op de auto moet de afstand tussen het hart van de beide hulpspiegelglazen minimaal gelijk zijn aan de breedte van de caravan. Bij de meeste caravanspiegels is dat vrij eenvoudig te meten als je de portierramen opent. De breedte van de caravan staat vermeld op het registratiebewijs.

Soorten

  • Bolle caravanspiegels hebben de voorkeur. Bolle spiegels vervormen weliswaar (het achteropkomend verkeer lijkt verder weg) maar ze bieden wel het meeste zicht.
  • Spatbordspiegels zijn gemakkelijk te plaatsen maar komen steeds minder voor. Moderne auto’s hebben zodanige nauwe overgangen tussen de carrosseriedelen dat deze spiegels meestal niet goed passen.
  • Opzetspiegels zijn snel en eenvoudig te monteren. Ze zijn compact en vanuit de auto te verstellen. Let er wel op dat de autospiegels voldoende veerspanning hebben zodat ze met een hulpspiegel niet inklappen tijdens hogere snelheden of veel wind. Een spanbandje om de spiegel en met een zuignap op het spatbord, kan ze op hun plek te houden.

Grote spiegels

Op bestelwagens, SUV’s en andere auto’s met grote spiegels, passen hulpspiegels met magneetplaten en/of een zuignap.

Meer weten over caravanspiegels? Kijk naar deze instructievideo

Speciaal voor jou geselecteerd