Naar artikel

Winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland geldt geen wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden. Het is aan te bevelen ze wél te gebruiken. Er staat een flinke boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van zomerbanden.

Winterbanden in Zwitserland

  • Aangeraden bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert of jezelf en eventuele passagiers in gevaar brengt omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek.
  • De ANWB adviseert je winterbanden te gebruiken met het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
  • Als je op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
  • Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.


Sneeuwkettingen in Zwitserland

  • Verplicht bij bord - Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Je wordt daarom aangeraden in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
  • Soms is het blauwe bord sneeuwkettingen verplicht voorzien van een onderbord met de tekst 4 x 4 ausgenommen dat aangeeft dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto's met vierwielaandrijving. 
  • Hoewel sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als dat met een bord wordt aangegeven, kun je toch een boete krijgen als je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijdt en het andere verkeer hindert (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek).
  • Sneeuwkettingen moeten op ten minste twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
  • De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Spijkerbanden/ overige winteruitrusting

Kijk voor meer informatie over spijkerbanden en andere verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.

Regels in andere Europese landen