Naar artikel

Winterbanden in België

In België is het gebruik van winterbanden niet verplicht.

Winterbanden

  • Aangeraden bij winterse omstandigheden - Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aan te raden bij winterse omstandigheden, zeker in bergachtige streken, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eiffel.
  • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
  • De ANWB adviseert je winterbanden te gebruiken met het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
  • Winterbanden met alleen de markering M+S die een snelheidsindex hebben die lager is dan de maximumsnelheid van de auto, zijn alleen toegestaan van 1 oktober t/m 30 april. Winterbanden waarop ook het sneeuwvloksymbool (3PMSF) is aangebracht en die een lagere snelheidsindex hebben dan de maximumsnelheid van de auto, zijn het hele jaar toegestaan. In auto's op banden met een lagere snelheidsindex dan de maximumsnelheid van de auto, moet binnen het gezichtsveld van de bestuurder een duidelijk leesbaar vignet worden aangebracht met daarop de maximumsnelheid van deze banden. 

Sneeuwkettingen 

  • Toegestaan - Het gebruik van sneeuwkettingen (ook spike-spiders) is alleen toegestaan als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs.

Spijkerbanden/ overige winteruitrusting

Kijk voor meer informatie over spijkerbanden en andere verplichte winteruitrusting in onze Landeninformatie

Regels in andere Europese landen