Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All season banden: tips en regels

All season banden vormen een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. Ze hebben duidelijke voordelen ten opzichte van zomerbanden onder winterse omstandigheden en tekortkomingen ten opzichte van winterbanden op besneeuwde wegen.

Wat zijn all season banden?

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all season banden - ook wel vier seizoenen banden of all weather banden genoemd. Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter, maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter.

Hoe herken je een all season band?

Je herkent all season banden aan het symbool 'A/S' aan de zijkant van de band. A/S staat voor All Season. 

M+S symbool

Naast het A/S-symbool kan er ook 'M+S' op een all season band staan. Dit staat voor Mud + Snow. Maar let op: het M+S-symbool kan ook op zomerbanden staan. Alléén M+S op banden zegt dus niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. Let daar dus goed op bij het kopen van all season banden. 

All season banden vs. zomer- en winterbanden

Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Hierdoor moet je met all season banden je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen, kun je compenseren voor de tekortkomingen. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Verder zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden. Op hellende wegen met sneeuw schiet de grip van all season banden al gauw tekort. Wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. In een vlak land als Nederland zal dat weinig problemen opleveren, maar bijvoorbeeld in Duitsland of Oostenrijk wel. 

Wat kosten all season banden?

All season banden kosten tussen de € 90 en € 150 per band. Houd er rekening mee dat all season banden sneller slijten dan een normale zomer- of winterband. In de all season bandentest van de ANWB zie je welke all season banden goed en minder goed presteren en wat deze banden kosten.

All season banden in Duitsland en Oostenrijk

In een aantal landen zoals Duitsland en Oostenrijk is het gebruik van all season banden onder winterse omstandigheden toegestaan, mits ze zijn voorzien van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain, Snow Flake, Alpine) of het sneeuwvloksymbool. Om als fabrikant het symbool te mogen gebruiken, moet er een officiële remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer. 

Let op: het gebruik van all season banden is vaak niet de beste keuze. Zoals hierboven al genoemd, biedt een winterband meer grip en dus meer veiligheid. Ben je van plan om 's winters met de auto naar een winterse bestemming te gaan, bijvoorbeeld voor wintersport, dan adviseren we om te kiezen voor winterbanden. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.