Naar artikel

Wat kost 1 kWh?

Wat kost één kWh eigenlijk? Misschien stond je er nooit bij stil wat de stroomprijs was. Nu de kilowattuur-prijs stijgt, is het interessant om te kijken wat de kosten zijn. Hoe is de prijs opgebouwd, wat is een kWh en wat verbruik je gemiddeld aan kWh?

Wat is een kWh?

De afkorting 'kWh' staat voor 'kilowattuur' en is een manier om stroomverbruik uit te drukken. Dus hoeveel kilowatt er in één uur wordt geleverd. Dat is een volume, net zoals liters water in een emmer.

Met een kilowatt geef je vermogen weer. Zoals paardenkrachten bij een auto. 1000 Watt is 1 kilowatt. Bijvoorbeeld een waterkoker met een vermogen van 2400 Watt (dat is 2,4 kilowatt). Of een laadpaal met een vermogen van 11 kilowatt.

Een kilowattuur geeft aan hoeveel vermogen een apparaat per uur levert. Zou je de waterkoker van 2400 Watt een uur laten koken, dan kost dat 2,4 kWh. Een laadpaal van 11 kilowatt laadt in één uur 11 kWh in een accu.

Wat kost een kWh?

Volgens het CBS kost een kWh € 0,54 (gemiddelde prijs in Nederland in 2022). Dat is inclusief alle belastingen. Bij ANWB Energie kostte een kWh in 2022 gemiddeld € 0,44.

Vanaf 1 januari 2023 is het prijsplafond van toepassing, daarbij is voor een bepaalde hoeveelheid kWh de maximumprijs gesteld op € 0,40. In april 2023 kostte een kWh bij ANWB Energie gemiddeld € 0,29.

Bekijk onze actuele uurprijzen per kWh.

Opbouw prijs per kilowattuur

Je kan op twee manieren weergeven hoeveel een kWh je kost. Simpelweg door wat er op je energienota staat. Óf door in te zoomen: hoe is de prijs van een kilowattuur opgebouwd?

Wat je uiteindelijk als stroomprijs op jouw energierekening ziet, is een optelsom. De kale kWh-prijs plus kosten, belastingen en de marge. Wat het bedrag per kilowattuur precies is, hangt af van je stroomleverancier en soort contract. De prijs van een kilowattuur is opgebouwd uit 5 onderdelen:

1. Kale prijs

Energieaanbieders kopen energie op de groothandelsmarkt. Daar wordt stroom voor een 'kale' prijs aangeboden, die stroomprijs schommelt continu. Vóór de recente prijsstijging was de gemiddelde kale energieprijs 3 tot 5 cent per kilowattuur. Nu een stuk hoger, mede doordat wat een kuub gas kost ook van invloed op de stroomprijs is.

2. Inkoopkosten

De inkoopskosten zijn alles wat een energieleverancier betaalt bij het inkopen van energie. Denk bijvoorbeeld aan vergoedingen voor het transport van stroom.

3. Heffingen van de overheid

In het kWh-tarief zitten ook overheidsheffingen. Iedereen betaalt energiebelasting, waaronder de 'Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)'. Daarmee stimuleert de overheid productie van duurzame energie. Jij betaalt de energieleverancier, die draagt de belasting af.

4. Een marge

Simpel gezegd: de winst van de energieleverancier. ANWB levert stroom zónder een marge. Lees hoe dat kan en waarom we dat doen.

5. Btw

Nog een keer belasting, dus ook over heffingen van de overheid.

Hoeveel kWh gebruik je jaarlijks?

Budgetvoorlichter NIBUD gebruikt actuele cijfers om het jaarverbruik van kWh’s en de kosten in te schatten. Ze houden rekening met:

  • Het actuele kWh-tarief;
  • De leveringsvergoeding die je betaalt aan de energieleverancier (die heet vastrecht);
  • De btw én de jaarlijkse belastingteruggave van 2022.

Geschat verbruik van één persoon gemiddeld per jaar: 1.800 kWh, per maand € 71
Geschat verbruik van een huishouden gemiddeld per jaar: 2.810 kWh, per maand € 132

Elektrische mobiliteit

We stappen met warmtepompen, elektrische boilers en kookplaten steeds meer van het gas af. Voor onze mobiliteit zie je dezelfde trend. We gaan steeds meer elektrisch rijden. Wat betekent dat voor je persoonlijke financiën als het gaat om stroomverbruik?

Elekrische auto

Een middenklasse elektrische auto kan op 1 kWh zo'n 5 kilometer rijden. Stel dat je 15.000 kilometer per jaar rijdt, heb je daar zo'n 3.000 kWh aan stroom voor nodig. Dat is ongeveer gelijk aan 75% van het stroomverbruik van een 4-persoons huishouden. Hoeveel die ene kWh dan kost is afhankelijk van de manier waarop je oplaadt. Thuis, onderweg of een combinatie daarvan.
Zie ook: wat kost het opladen van een elektrische auto?

E-bike

Er zijn veel soorten e-bikes. Een gemiddelde accu vraagt ongeveer 500 Wh - dat is een halve kWh. Hoeveel kilometers je daarmee maakt, hangt af van je fiets (en van jou). De makers van een normale e-bike met lage instap schatten dat 300 Wh (0,3 kWh) goed is voor een tocht van zo’n 55 kilometer. Met 1 kWh kun je dan dus zo'n drie keer je e-bike opladen en is goed voor iets meer dan 165 km. Bij een snelle speed pedelec gebruik je volgens de fabrikant bijna 1 kWh voor 60 tot 100 kilometer.

Wat kost een kWh bij ANWB Energie?

Bij een normaal energiecontract betaal je een vast tarief, inclusief de winstmarge voor de energieleverancier. Bij ANWB Energie zit er geen marge in het stroomtarief. Hoeveel 1 kilowattuur bij ANWB Energie kost hangt af van de inkoopprijs. Die verschilt per uur. Dat noem je een dynamisch energiecontract. Daarmee ben je over de jaren heen voordeliger uit dan met een vast contract. Je kunt zelfs extra besparen door je verbruik af te stemmen op de momenten waarop de stroom het goedkoopst is.

Alles over Energie 

Alle informatie over energie en je energiecontract!

Waarom is energie nu zo duur? 

De prijzen van stroom en gas zijn enorm gestegen, hoe kan dat?

Goedkope energie zonder overstappen 

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? Lees dan dit eens!

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.