Naar artikel

Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine?

Het energielabel zegt veel over het energieverbruik van een wasmachine, maar het hangt natuurlijk ook af van de manier waar op je het apparaat gebruikt. Lees meer over het energielabel, het verbruik van een wasmachine en hoe je ermee kan besparen.

Een wasmachine verbruikt relatief veel stroom. Daarom is het verstandig om goed te vergelijken hoeveel elektriciteit verschillende modellen verbruiken. Daarbij helpt een energielabel je, door overzichtelijk de belangrijkste punten weer te geven.

Wat verbruikt een wasmachine aan stroom?

Bovenaan zie je de energieklasse van de wasmachine, in het zwarte labeltje staat die aangeven. Daaronder toont het energielabel in kWh wat de machine gemiddeld verbruikt per 100 wasbeurten. Daarbij wordt per was uitgegaan van de maximale hoeveelheid was op een zuinig eco-programma tussen de 40 en 60 graden.

Hoe groener het label, hoe minder kWh per wasbeurt. De onzuinigste F-categorie wasmachine verbruikt gemiddeld zo’n 194 kWh per jaar. De zuinigste A+++ maar 105 kWh. Je kan een aanschaf van een duurdere en zuinigere machine dus terugverdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en je verbruik af.

De ‘gemiddelde’ wasmachine verbruikt jaarlijks 121 kWh. Dat betekent 121 kWh x [uurtarief per kWh].

Verder op het energielabel van een wasmachine

De energielabels van wasmachines zijn vernieuwd. Dit zie je, naast de fabrikant en het type wasmachine, van boven naar onder op het nieuwe type label:

  1. De QR-code
  2. Vulgewicht
  3. Programmaduur
  4. Waterverbruik
  5. Centrifugeresultaat
  6. Hoeveel geluid

1. De QR-code

Daarmee kom je in een Europese productendatabase waar alle Europese regels staan voor wasmachines.

2. Hoeveel was per keer?

Dat zegt hoeveel kilo was er maximaal in de machine kan. Een beetje extra ruimte kan geen kwaad, maar als vuistregels kan je nemen:

  • 1 persoon 7 kilo;
  • 2 à 3 personen 8 kilo;
  • 3 of meer personen 9 kilo.

3. Hoelang duurt een wasprogramma?

Je ziet hoeveel tijd een wasmachine nodig heeft voor de maximale hoeveelheid was. Die tijd wordt gemeten met een normale katoenwas op het ecoprogramma (dat wast op 40 tot 60 graden).

4. Hoe centrifugeert de wasmachine?

Hoe beter de wasmachine centrifugeert, hoe droger je was uit de wasmachine komt. Gebruik je een wasdroger, dan hoeft die dus minder hard te werken. Dat is zuiniger. De schaal loopt van A naar G, waarbij A het droogst is.

Hoe goed de centrifuge werkt, hangt af van het toerental van de wasmachine. Dat staat altijd in ‘rotations per minute’ (rpm, dus hoeveel rondjes per minuut). Een toerenaantal van 1.600 rpm is hoog, dan komt de was vrij droog uit de wasmachine. Al slijt wasgoed wel sneller door op hoge snelheid centrifugeren.

5. Wat is het waterverbruik?

Hoeveel verbruikt de machine tijdens één wasbeurt, met dezelfde condities als bij het energieverbruik.

6. Hoeveel geluid maakt een wasmachine?

Hoeveel decibellen produceert een volle wasmachine tijdens het centrifugeren. De geluidsschaal loopt van A naar D, waarbij A het stilst is. Heel stil is rond de 70 decibel of minder. De luidste klasse produceert tijdens het centrifugeren bijna 10 decibel meer.

Stroom en geld besparen met je wasmachine

Je kan redelijk makkelijk letten op het gebruik van de ecostand. Dan verbruikt je wasmachine al minder stroom. Was op een lage temperatuur als de was niet heel vies is (20 à 30 graden). Kijk goed of je was kan combineren, zodat je minder vaak hoeft te wassen.

Met een dynamisch energiecontract kan je op wassen besparen door je gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de wasmachine te gebruiken als de stroomprijs op z’n laagst is. De voordeligste tarieven zijn vaak tussen 10.00 en 16.00 uur en 0.00 tot 6.00 uur. Kijk bij de actuele uurtarieven.

Alles over energie

Alles over Energie 

Alle informatie over energie en je energiecontract!

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.