Naar artikel

Tips voor fietsvakanties in Nederland

Praktische tips én ideeën voor routes

Nederland is te mooi om er alleen maar met de auto doorheen te rijden. Op de fiets kom je weliswaar minder ver, maar zie je wél veel meer. Je ruikt en proeft Nederland dan. Zeker als je er een paar stralende dagen met de fiets op uit trekt, is het puur genieten: voor ons is weinig mooier dan een fietsvakantie in eigen land. We zetten wat tips op een rijtje om de trip zo aangenaam en betaalbaar mogelijk te maken. En doen suggesties voor leuke rondjes in ons land.

Wat voor fietsvakantie?

De ene fietsvakantie is de andere niet. Je zult eerst voor jezelf vast moeten stellen wat voor trip je voor ogen hebt. Is het een lang weekeinde of een echte vakantie? Wil je alleen op pad of met anderen? Overweeg je op de camping te slapen of in hotelletjes? Zoek je onderweg en in de avonduren graag het gezelschap van anderen of de rust? Wil je klimmen of toch liever op het vlakke rijden?

Fiets en bagage

En dan is er nog de vraag of je fiets elektrische aandrijving heeft of niet. Op een racefiets is het weer minder makkelijk bagage mee te nemen. Of kies je dan voor de bagageservice die bij een georganiseerde reis hoort? Ook zijn er fietscruises, waarbij je overdag fietst en de boot (en jouw ‘kamer’ dus ook) zich ondertussen verplaatst. Kortom, er gaat flink wat denkwerk vooraf aan een fietsvakantie, of die nu in het buitenland plaatsvindt of in eigen land.

Hoeveel kilometers fietsen per dag?

Er is een aantal zaken die je echt helder moet hebben wanneer je gaat plannen. De vraag is bijvoorbeeld hoeveel kilometer op een dag haalbaar is. Daar zul je eerlijk over moeten zijn tegen jezelf; het is niet fijn om iedere middag tegen de klippen op nog richting je eindbestemming te moeten ploeteren. Wat wil je zien, hoe vaak heb je in gedachten om voor langere tijd te stoppen? Het bepaalt allemaal de afstand die je per dag kunt afleggen. Hou, als je met meer personen gaat, sowieso het tempo van ‘de langzaamste’ als leidraad, je kunt niet van die persoon vragen om er omwille van de tijd altijd maar achteraan te harken.

Geen conditie? Geen fietsvakantie!

Vanzelfsprekend is een eerste vereiste voor een trip als deze dat je in conditie bent. Gebruik je vakantie niet om in conditie te komen of om af te vallen. Hoe leuk ook, fietsen met bepakking is bijvoorbeeld zwaarder dan je denkt; al vallen natuurlijk veel voorbehouden weg als je op de elektrische fiets gaat. Ga hoe dan ook uitgerust op pad. Het is niet verstandig om op de dag dat je fietstrip begint eerst nog even een paar uur op kantoor te gaan werken.

Budgetteren: overnachten en eten

De volgende vraag die je zult moeten beantwoorden: wat is mijn budget? Hoe en waar ga je overnachten? Mag het een luxe hotel zijn, met een uitstekend restaurant, of heb je liever een bed and breakfast? Wil je je eigen potje koken? Neem je de tent mee, boek je campings dan wel vooraf om niet voor een verrassing te komen te staan. Moet je een beetje bescheiden budgetteren, dan is het een optie om bij jeugdherbergen, ze heten tegenwoordig Stayokay, te overnachten. Het is goed mogelijk een route te maken waarbij je van jeugdherberg naar jeugdherberg trekt.

Je vakantie paklijst

  • De grootte van je bepakking is sowieso afhankelijk van het soort fiets dat je prefereert. Op een racefiets kun je weliswaar altijd bagagedragers monteren, maar is het onmogelijk zwaar bepakt te fietsen. Zorg dat het gewicht goed verdeeld is, anders vraag je (te) veel van je fiets en medereizigers.
  • Zet regenkleding bovenaan je lijstje. Als je je plannen maakt, heb je altijd een blauwe lucht voor ogen. Maar het kan zomaar een hele dag miezeren of echt hard regenen. Tegen kou kun je je goed kleden, draag dan meerdere laagjes. Maar tegen de regen is weinig bestand en een lekker regenjackje kan daarom nooit kwaad. En neem altijd droge sokken mee, niets is zo vervelend als koude voeten in de avonduren!
  • Logischerwijs kun je niet veel reservemateriaal voor je fiets meenemen, maar een bandenplaksetje, een pomp en een handig sleutelsetje zijn onontbeerlijk. Neem ook altijd een nieuwe binnenband mee. Ben je niet handig, dan kun je altijd iemand aanschieten om je te helpen bij het plakken of vervangen van je band. Het is sowieso verstandig je banden tijdens de vakantie geregeld op te pompen.
  • Ook slim: een powerbank. Altijd handig om je telefoon en GPS-routeplanner bij te laden.

En dan de hamvraag, waar wil je heen?

Langs de kust, of toch het binnenland doorkruisen. Steden bezoeken, of het groen in. In de provincies aan de oostkant van ons land is het net even rustiger dan in de Randstad. Wil je op en af, kies dan voor Limburg, maar bedenk dat het daar ook best druk kan zijn. En denk zo nu en dan out of the box. Zo kun je zo nu en dan handig gebruikmaken van ander vervoer. Als je bijvoorbeeld met de pont het Veerse Meer oversteekt van Kamperland naar Walcheren, wordt je wereld als fietser opeens een stuk groter.  

Kies je ervoor om zelf iets uit te stippelen, dan kan dat aan de hand van speciale apps als Strava en Komoot, of de handige ANWB fietsknooppuntenplanner. Met de planner op onze site maak je gemakkelijk je eigen fietsroute, van knooppunt tot knooppunt. Je kunt eenvoudig leuke ANWB Gastvrij (horeca)punten aan je route toevoegen.

Zelf stelden we bijvoorbeeld, aan de hand van de fietsknooppuntenplanner een route door het Mergelland samen. Deze is 155 kilometer en kun je dus, naar eigen behoefte, opknippen in meerdere etappes (Noord, Zuid en West). Er zitten genoeg hotels op de route.

Meerdaagse fietsroutes en fietsvakanties

Je kunt natuurlijk ook, en dan wat verder van huis, een fietsvierdaagse fietsen, bijvoorbeeld in het Vechtdal.

Wij stippelden een aantal meerdaagse fietsroutes in Nederland, van drie tot acht dagen, uit. Zo zou je een mooie route langs de Zuiderzee kunnen maken, of van Zuid-Holland naar Groningen rijden met de Noordzee aan je linkerhand. De Elfstedenroute is natuurlijk een beproefd recept, net als de voor fietsers geschikte afgeleide route van het Pieterpad. Het is ook mogelijk om, als je de dijken en waterkeringen wegdenkt, de denkbeeldige kustlijn van Nederland te volgen. Deze NAP-route brengt je door liefst negen Nederlandse provincies. Tot slot, minder bekend, maar daarom niet minder mooi: de Limesroute, met volop herinneringen aan de Romeinen.

Speciaal voor onze leden stelden we een aantal arrangementen samen, in alle hoeken van Nederland. Denk aan een achtdaagse rondreis door het Groene Hart van Nederland, een fietscruise door de Betuwe en Biesbosch, een route langs de Rijn, diverse rondjes door Drenthe, een trip langs de Hanzesteden maar ook een driedaags fietsarrangement in Zuid-Limburg.

Misschien vind je dit ook interssant:

Fietsroutes met overnachting
Ontdek de Limesroute
10 meerdaagse fietsroutes in Nederland

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietshelm tot reflecterende kleding en verlichting: stap veilig op de fiets met ANWB.

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.