Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische mountainbike

Net even wat meer mogelijkheden

Weet dat je in goed gezelschap bent, als je voor een elektrische mountainbike kiest. Ook Bart Brentjens, de Nederlander die in 1996 in Atlanta de allereerste olympisch kampioen mountainbiken werd, maakt tegenwoordig geregeld gebruik van een e-mtb. Voor een ieder die de aanschaf van een elektrische mountainbike overweegt – kampioen of recreant – zetten we een en ander op een rijtje.

Van alle mountainbikes die in Zwitserland worden verkocht, is minstens de helft voorzien van een motortje. Niet raar ook, als je die bergen voor je ziet. Maar de e-mountainbikes zijn wereldwijd aan een enorme opmars bezig, Nederland volgt voorzichtig de trend. Want weliswaar zijn elektrische mtb’s relatief duur – je bent al snel € 3500 kwijt – ze geven wel veel meer mogelijkheden. Voor jong en oud.

Extra power voor wie het nodig heeft

Tuurlijk, er zijn grote groepen die de aanschaf van een elektrische mtb niet eens overwegen. Zij zullen het bestaan ervan kennen, maar meteen hun schouders ophalen. Trappen, dat doe je zelf. Maar wie het plezier in de sport dreigt te verliezen omdat hij of zij het fysiek net niet meer kan bolwerken, mag natuurlijk wel wat hulp inroepen. Let wel, er zit een grens aan die extra power. In Nederland is een accu van 250 watt toegestaan, meer niet. Dan is het geen fiets meer en dus ook geen mountainbike.

De vraag is of je met elektrische ondersteuning je sportieve uitdaging niet kwijtraakt. Dat hoeft geenszins het geval te zijn. Wie het conditioneel allemaal niet meer kan bijsloffen, is natuurlijk erg geholpen met wat extra power. Maar die zou misschien ook wat aan zijn gestel kunnen gaan werken.

E-mtb zorg voor minder vermoeidheid, meer focus

Er zijn echter ook tal van recreatieve sporters die in de loop der jaren – door ongemakken of ouderdom – aan (spier)kracht hebben ingeleverd, maar dat niet meer kunnen bijtrainen. Of die gewoon van huis uit niet zoveel power hebben. Zij hebben veel baat bij wat extra pk’s, waardoor ze hun hobby met veel plezier kunnen blijven uitvoeren. Bijkomend voordeel is dat de elektrische steun maakt dat je minder vermoeid raakt. Je kunt daardoor de concentratie beter vasthouden. Dat zorgt ervoor dat je je beter op de route én de techniek kunt focussen, waardoor de rit veiliger verloopt. Een plus voor alle fietsers.

Daarnaast is het natuurlijk wel prettig als je het verschil in fysieke kracht met je fietsmaten of jongere familieleden kunt opheffen dankzij de ondersteuning. Een mountainbiketocht door de bergen is dan voor iedereen een even groot genot. Met een elektrische mountainbike kun je een iets langere route aan, meer uitdagingen trotseren. Mentale en fysieke drempels worden met andere woorden weggenomen.

Betere wegligging, minder wendbaarheid

Er zijn verschillende modellen e-mtb’s. Sommige hebben de accu óp het frame, andere ín het frame. De motor zit, tegenwoordig vrijwel zonder uitzondering, bij de trapas. Dat is wel prettig; een motor in het achterwiel maakt dat de fiets lastig in evenwicht is te houden. De accu’s hebben verschillende maten én kracht, van pakweg 250 tot 750 W/u. Aanvankelijk van de vraag om ondersteuning, en de mate van meetrappen, kun je meer of minder kilometers rijden. Veel van de e-mountainbikes zijn begrensd, pakweg tot 25 kilometer per uur.

Smalle singletracks zijn een uitdaging

Een elektrische mountainbike is, vanwege de motor, een stuk zwaarder dan een niet-gemotoriseerd exemplaar. Vaak scheelt het wel 8 kilo. Dat gewicht komt de wegligging vanzelfsprekend ten goede. Steentjes, boomwortels of kleine heuveltjes; je gaat er nog makkelijker overheen. Maar de wendbaarheid van de e-mtb is, door de extra kilo’s, natuurlijk wel net iets minder. Smalle singletracks met veel bochten zijn een flinke uitdaging, en eigenlijk is de e-mountainbike dan ook minder geschikt. Wie fan is van veel slingeren, moet een mogelijke overstap nog eens heroverwegen.

De berg op met een lege accu?

Je moet al met al echt even wennen bij het sturen en remmen, een paar makkelijke eerste rondjes verdienen de aanbeveling. Zet de stand niet meteen op full-power, je moet ook zelf je best blijven doen natuurlijk. Het is sowieso belangrijk in te leren schatten hoeveel gebruik je van de zwaardere standen van je motor wilt en kunt maken, voordat je nog een zware klim wacht met een lege accu én een veel zwaardere mountainbike.

Meer informatie over fietsaccu's

Je elektrische mountainbike verzekeren

Voordat je op de mountainbike stapt, is het wel nog verstandig om na te denken over een verzekering. Met onze verzekering stap je met een goed gevoel op je mountainbike.

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!