Bakfiets kopen

Waar moet je op letten?

De bakfiets is populair. Steeds vaker zie je jonge ouders die een bakfiets gebruiken. Hartstikke handig om de kinderen naar school of de speeltuin te brengen, maar ook om boodschappen in te vervoeren. Ben je van plan een bakfiets te kopen? Wij helpen je op weg met 7 aankooptips!


1. Twee of drie wielen

Je kunt bakfietsen kopen met twee of drie wielen. De belangrijkste verschillen tussen deze varianten zijn flexibiliteit, stabiliteit en ruimte. De driewieler heeft een wiel achter en twee onder de bak. Hierdoor is deze bakfiets stabieler dan de bakfiets met twee wielen, maar stuurt hij ook zwaarder. Ook is de bak vaak groter en kun je dus meer vervoeren. De tweewieler heeft maar één wiel onder de bak. Voordeel hiervan is dat de fiets lichter is en je wendbaarder bent. De fiets buigt namelijk mee in bochten en bij oneffenheden. De tweewielers worden in Nederland het meeste verkocht.

2. Elektrische bakfiets

Een beladen bakfiets weegt meer dan een gewone fiets. Het kan daarom zwaar zijn om een heuveltje of een viaduct op te fietsen. Ben je van plan grote afstanden af te leggen met je bakfiets? Of fiets je regelmatig over heuvelachtig terrein? Dan kun je overwegen voor een elektrische bakfiets te kiezen. Een elektrische bakfiets geeft je trapondersteuning, zodat het trappen minder inspanning kost. Een extra optie is een bakfiets met ‘loophulp’. Je hoeft de bakfiets dan niet eerst op gang te helpen voordat de trapondersteuning start, de bakfiets rijdt direct in looptempo met je mee.

3. Veiligheid

Als je je kinderen in een bakfiets vervoert, is veiligheid het belangrijkste. Het is daarom aan te bevelen te controleren of de bakfiets de volgende onderdelen heeft:

  • Zichtbaarheid: controleer of de bakfiets goed zichtbaar is door kleur, reflectoren en verlichting.
  • Standaard: om vallen te voorkomen, bekijk je of de bakfiets een brede en sterke standaard heeft. Test bij aanschaf of het je gemakkelijk lukt om de bakfiets op de standaard te zetten.
  • Stuurstangen en framebuizen: kwalitatieve bakfietsen hebben dubbele stuurstangen, die ervoor zorgen dat je stabiel en gemakkelijk kunt sturen. Ook hebben ze vaak een dubbele framebuis, die niet onder gewicht kan buigen.
  • Kantelstoppers: Sommige bakfietsen hebben kantelstoppers. Deze voorkomen dat er een te scherpe bocht gemaakt kan worden, waardoor de bakfiets om zou kunnen vallen.
  • Gordels: De meeste bakfietsen hebben standaard driepuntsgordels, zodat je je kinderen veilig kunt vervoeren.

4. Onderdelen

De kwaliteit van een fiets wordt voor een groot deel bepaald door de onderdelen die erop zitten. Bij een bakfiets is dat niet anders. Laat je daarom goed voorlichten over bijvoorbeeld de remmen en versnellingen. Bij die laatste kun je je voorstellen dat een lichte versnelling gewenst is als je regelmatig op een niet elektrische bakfiets heuvels op fietst. De remmen test je zelf door tijdens een proefrit met een beladen bakfiets een noodstop te maken.

5. De bak

Er zijn verschillende soorten bakken op bakfietsen. Je kunt ze van hout kopen, maar ook van kunststof. De laatste is doorgaans iets lichter, wat het trappen vergemakkelijkt. Verder is het vooral een kwestie van smaak. Ook is het voor kinderen handig als de bakfiets een opstapje heeft. Ze kunnen dan zelfstandig in en uit de bakfiets klimmen.

6. Maak een proefrit

Twijfel je welke bakfiets je wilt kopen? Als je veel geld gaat uitgeven aan een bakfiets, is testen de beste manier om te voelen welke fiets het beste bij je past. Vraag bij de fietsspeciaalzaak die de bakfiets verkoopt of je een uitgebreide proefrit kunt maken. Zo kun je zelf ondervinden welke bakfiets het beste bij jou past.

7. Extra accessoires

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met het aankleden van een bakfiets. Er zijn legio accessoires te koop waar je niet direct over na hoeft te denken bij aanschaf, zoals regententen, kussens en bakfietsstickers. Wil je graag baby’s of peuters vervoeren in je bakfiets? Dan is het verstandig om vooraf te kijken of je bakfiets een speciale plek voor de MaxiCosi heeft, of dat je optioneel baby- of peuterschalen bij de bakfiets kunt aanschaffen.

Dit zijn de slimste bakfiets accessoires

Ook interessant: 

Verzeker je bakfiets bij ANWB
Als je kind klaar is voor een eigen fiets: hier voldoet een goede kinderfiets aan

Speciaal voor jou geselecteerd