Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen versnellingsbak VW up

Vraag gesteld door Romook op 6 november 2015

Op 27-12-2012 ben ik eigenaresse geworden van mijn mooie Volkswagen Up, nadat ik door de verkoper van de Volkswagen dealer overtuigd was van de kwaliteit en deugdelijkheid van deze auto. Het was volgens de verkoper een zuinige en goede auto. Hiervoor heb ik mijn Mini One ingeruild en zelfs nog wat bijbetaald.

Sinds medio 2015 ervaar ik ineens problemen met de versnellingsbak van mijn Up. Ik heb hierover contact opgenomen met de Volkswagen dealer en gesproken met een van de monteurs. Hij wist mij te vertellen dat dit een bekend probleem was bij de Up, gezien deze auto’s geleverd worden met “goedkopere” versnellingsbakken waarbij de synchromeshring niet tussen de koppelingsschijven zit. Dit geeft op ten duur schakel problemen, je krijgt de auto lastiger in de achteruitstand. Dit bevreemde mij nogal, gezien ik bij de aankoop van deze auto deze informatie niet gedeeld heb gekregen en/of ik er niet vanuit ga bij de aanschaf van een gloednieuwe (en zeker niet goedkope) Volkswagen Up na 2,5 jaar de versnellingsbak problemen geeft.

Vandaag ben ik met mijn Up voor de grote onderhoudsbeurt naar de dealer gegaan en heb nogmaals aangegeven wat de problemen zijn met de versnellingsbak – hier zou naar gekeken worden. Zojuist werd ik gebeld door een van de monteurs en werd mij verteld dat dit een bekend probleem is waarvoor de fabrikant heeft aangegeven dat herstel noodzakelijk is. Echter werd ook verteld dat die reparatie/aanpassing nog geen 100% garantie geeft op een goed werkende versnellingsbak. De monteur gaf aan dat de dealer haar klanten tegemoet wil komen in de kosten en hiervoor 70% voor haar rekening neemt en dat ik dan nog de resterende 30% van de kosten zou moeten betalen á €172.

U zult begrijpen dat ik zeer verbaasd ben over de gang van zaken binnen Volkswagen betreffende de Up. Voor een gloednieuwe auto, aangeschaft in 2012, waarbij de versnellingsbak een bekend probleem is verwacht je toch op z’n minst een herstel waarbij de versnellingsbak 100% goed werkt en ik hiervoor geen kosten hoef te maken? Volkswagen wist van de “goedkope” versnellingsbak, maar is nalatig geweest mij hierover te informeren vooraf aankoop. 

Ik verwacht dan ook van de Volkswagen organisatie een kosteloos herstel (zoals de wet voorschrijft) gezien ik recht heb op een wettelijk deugdelijk product.

Wat is uw mening hierover?

Mvgr, Romook.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft problemen met de versnellingsbak van uw Volkswagen Up. Het gaat hierbij vooral om het schakelen van de versnellingsbak in de achteruitstand.

Het is de vraag of er in deze sprake is van een gebrek of een producteigenschap. Volgens de monteur die u sprak is herstel volgens de fabrikant noodzakelijk, maar kan niet worden gegarandeerd dat het probleem met reparatie op te lossen is.

Producteigenschap
Dat de achteruitrijversnelling blokkeert, kan te maken hebben met de stand van de tandwielen. In dit geval kunt u de versnellingsbak in zijn vrij zetten en de koppeling op laten komen, waardoor het tandwiel een beetje draait. Hierna kunt u de versnellingsbak weer in zijn achteruit zetten. Dit kan een producteigenschap zijn.

Gebrek
Nu de monteur beaamt dat herstel noodzakelijk is, zou dit een gebrek kunnen zijn welke niet mag voorkomen gezien de verwachtingen die u van de auto mag hebben op grond van de gesloten overeenkomst. Dit wordt het conformiteitsbeginsel genoemd. Voldoet de auto niet aan de redelijke verwachtingen dan is er sprake van non-conformiteit.

Conformiteit
Factoren die bepalend zijn voor wat u mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto, koopprijs van de auto in relatie tot de nieuwprijs, waar u de auto kocht, eventuele garantie en de informatie die door de verkoper is verstrekt over de auto. U spreekt altijd de verkoper aan, als er sprake is van non-conformiteit. Het uitgangspunt is dat de verkoper het gebrek kosteloos herstelt.

U kunt bezwaar maken tegen de kosten die in rekening worden gebracht. Daarnaast kunt u aangeven dat wanneer het gebrek niet kosteloos wordt gerepareerd, u het geschil aanhangig maakt bij de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer lezen over klachten na aankoop.

 


***

 

 

 

Reactie van Lindenkom:
Ik heb ook problemen met de versnellingsbak van de volkswagen up, gekocht in december 2013. mijn probleem is dat hij moeilijk schakelt naar de eerste versnelling. 

Wat vindt de ANWB hiervan ?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Cathy Lutgert:
U geeft aan dat uw auto ook problemen geeft bij het schakelen. In uw geval met het schakelen naar de eerste versnelling.

 

 

Technisch
Voor wat betreft de technische kant van uw vraag zal mijn technische collega hierop antwoorden.

Juridisch
Zie hiervoor het hierboven gegeven antwoord van mijn collega.
U moet bewijzen dat er sprake is van non-conformiteit en dat er dus sprake is van een gebrek welke niet mag voorkomen gezien de verwachtingen die u van de auto mag hebben op grond van de gesloten overeenkomst.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website

 

 


***

 

 

 

Reactie van Leo Ruijgrok:
Uw VW Up schakelt moeilijk naar de 1e versnelling.

Er zal moeten worden vastgesteld wat de oorzaak hiervan is. De vorige vragensteller had een probleem met het inschakelen van de achteruit.

Mogelijk komt de koppeling niet goed vrij door een foutieve afstelling of bijvoorbeeld een mat onder het pedaal. U zult dus langs uw garage moeten om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Ook de koppeling even loslaten en weer intrappen als de auto niet in 1 of achteruit gaat wil wel eens helpen.