Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

1,4tfsi distributieketting probleem

Vraag gesteld door TheM1 op 8 september 2017

Beste Expert,

Ik bezit een audi a3 1,4tfsi uit 2010. Ik heb de audi in januari 2013 overgekocht van een prive persoon die deze auto van zakelijk lease naar prive heeft overgebracht. De auto is vanaf het begin altijd bij de audi dealer voor de onderhoudsbeurten geweest en is nog steeds altijd bij de audi dealer voor onderhoudsbeurten geweest. Ik heb ook nog steeds mijn audimobiliteitsgarantie. Binnen 1 maand is de radiator en daarna binnen een half jaar isook turbo stuk gegaan, dit was buiten de audi garantie om maar gelukkig was het toen toch mogelijk om deze bij dezelfde audi dealer als waar altijd de onderhoudsbeurten uitgevoerd worden onder de garantie te laten vervangen. Gezien de levensduur van de radiator en turbo langer is. Al het onderhoud is altijd netjes en op tijd bij de audi dealer uitgevoerd. De km stand staat nu op 130000km. Afgelopen jaar heb ik een nieuwe accu en bougies etc vervangen ( apk en grote beurt bij 12000km).
Nu begint de auto mankementen te vertonen zoals ratelend geluid, stotteren en een te lage oliepijl. Na meermaals de auto laten uitlezen ( ook bij de audi) blijkt dat er problemen zijn met mijn distributieketting en opvoerpomp. Deze dienen nu vervangen te worden en de kosten zijn rond de €2500. Nu staat het internet vol met problemen met betrekking tot de distrubutiekettingen bij dit type audi modellen. Normaliter horen de kettingen niet stuk te gaan als ik het goed heb. Graag zou ik willen weten of deze kosten onder de coulance of garantieregeling zouden kunnen vallen van de audi/audidealer gezien dit een welbekend probleem is met deze modellen van de audi. Hoe kan ik dit het beste aanpakken en op welke artikel/regeling kan ik beroep doen voor hulp/vergoeding? Wat zijn mijn rechten in deze?
Hopend op een spoedige reactie.
Alvast hartelijk dank!

Groeten,
Marta

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in 2013 een Audi A3 1.4 TFSI geocht van een particulier. De auto is de gehele levensduur bij één en dezelfde Audi dealer in onderhoud geweest. De distributieketting dient vervangen te worden. U vraagt voor wiens rekening de reparatiekosten ad € 2.500,-

Levensduur distributieketting
Een distributieketting dient een autoleven lang mee te gaan. Het is een gegeven dat er zich veel problemen voordoen met de distributieketting van een Audi (2009 - 2012) (t)fsi 1.4/1.8/2.0.

(Wettelijke) garantie
Wanneer blijkt dat de ketting gebrekkig is, kunt u een beroep doen op de eventuele toepasselijke (fabrieks)garantie.

Naast (fabrieks)garantie kunt u zich eventueel op de wettelijike garantie (conformiteit art 7:17 BW) beroepen. De auto voldoet immers niet aan de verwachting, welke u mag hebben op grond van de overeenkomst.

Eén van de voorwaarden is wél dat er sprake moet zijn van een consumentenkoop. Er is sprake van een consumentenkoop, indien er een koop totstand is gekomen tussen een consument en een professionele verkoper.

Nu blijkt dat u de auto van een particulier heeft gekocht, maakt dat u zich in desbetreffend geval géén beroep kan doen op het consumentenrecht. Ofwel: in desbetreffend geval komen de reparatiekosten voor uw rekening.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.