Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling defect auto 2 jaar oud.Valt dit onder garantie

Vraag gesteld door 2668 op 12 december 2017

2e hands auto januari 2017 gekocht 25000 km bouwjaar oktober 2015. Bij acceleren veel toeren. Garage zegt dat koppeling stuk is en dat het geen garantie is. Klopt dit?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Begin 2017 heeft u bij een autobedrijf een jonge occasion uit 2015 aangeschaft. Onlangs is de koppeling stuk gegaan.. De dealer stelt dat er geen garantie van toepassing is.U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur koppeling
Een koppeling is een onderdeel welke aan slijtage onderhevig is.Bij normaal gebruik en regulier onderhoud mag u verwachten dat een koppeling zeker 100.000 km meegaat,.

(Wettelijke) garantie
Wanneer er niet langer een beroep op (fabriek)garantie openstaat, of als het gebrek zich zes maanden na levering (art 7:18 lid 2 BW) heeft plaats gehad, ligt de bewijslast niet langer bij de verkoper, Het is dan aan de koper aan te tonen dat het produkt zelf gebrekkig is.

Indien de koper kan aantonen dat de koppeling zelf gebrekkig is, dan kan deze een beroep op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW) doen, mocht blijken dat de koper op grond van de koopovereenkomst een langere levensduur van het product had mogen verwachten. In dat geval blijven de reparatiekosten voor rekening van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.