12 kastelen in Nederland

Middeleeuwse kastelen, kasteelmusea en kasteelovernachtingen

Hoewel we in Nederland allang geen ridders, kasteelheren en jonkvrouwen meer hebben, spreken verhalen over kastelen nog altijd enorm tot de verbeelding. We kozen in elke provincie een kasteel, elk met zijn eigen verhaal, zijn eigen historie. Bij het ene zijn er leuke activiteiten voor kinderen, het andere heeft een prachtige kasteeltuin waar het heerlijk wandelen is.

Foto: Kasteel de Haar

Kasteelbezoek is een favoriet uitje voor veel Nederlanders, en niet alleen voor de allerjongsten. Ook als je er veertig, vijftig jaar niet meer bent geweest, is het geweldig om weer in een middeleeuws kasteel rond te kijken. En steeds meer mensen ontdekken de kasteelovernachting of logeren op een camping vlakbij. In veel kastelen is een museum ingericht; deze kasteelmusea vertellen doorgaans over de historie van de unieke plek. In de directe omgeving is meestal ook een mooie wandel- of fietsroute uitgezet. Kortom, voor ieder wat wils.

Het mooiste kasteel

In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed selecteerde de ANWB begin 2022 vijftig kastelen die kans maakten op de uitverkiezing tot ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’. De rijksmonumenten moesten een middeleeuwse oorsprong én een slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren hebben. Bovendien moesten de kastelen open zijn voor bezoek, jong en oud. Ruim 30.000 ANWB-leden kozen uit de longlist vijf kanshebbers, waarna een officiële jury onder meer de ‘aantrekkelijkheid en toegankelijkheid’ aan een kritische blik onderwierp. De winnaar vind je terug in onderstaand overzicht – waar overigens ook kastelen zonder ophaalbrug en slotgracht in staan.

Bovendien is er een boek verschenen over de allermooiste kastelen van Nederland. ANWB heeft in de directe omgeving van de top 5, speciale wandelingen uitgestippeld die de prachtige ligging van de kastelen nog eens benadrukken.

Bestel het boek De allermooiste kastelen van Nederland

Foto: Kasteel Doorwerth, Gelderland
 

1. Kasteel Doorwerth - Na de brand

Toen roofridder Berend van Dorenweerd in de 13de eeuw besloot om op deze plek aan de Rijn, op de oude weg van Arnhem naar Utrecht, een kasteel te bouwen, had hij snode plannen. Hij zou er tol gaan heffen en het geld in zijn eigen zak steken. Dat vond de graaf van Gelre geen goed idee. In 1260 volgde de opdracht om het houten kasteel in brand te zetten. Het was aanleiding voor Berend en zijn zoon Hendric om op dezelfde plek een stenen waterburcht te laten bouwen.

Als je goed weet waar je moet kijken bij de oostvleugel, kun je delen ervan nog steeds terugzien bij het nu goeddeels 16de-eeuwse kasteel. Dat het bij de uitverkiezing in de top 5 eindigde, mag geen verbazing wekken. De kasteeltuin, met fruitboomgaard, bijenstal, moestuin en herberg, is prachtig. Neem ook een kijkje bij de ijskelder, de koelkast van vroeger. Tegenwoordig is het de woonstek van talloze vleermuizen. De ridderzaal doet nog altijd denken aan de lang vervlogen tijden, net als de gevangenis met spijkerplafond overigens. Wie met het hele gezin alle geheimen en raadsels van het kasteel wil ontrafelen, kan een heuse escaperoute volgen. In het kasteel zijn, behalve de mooi ingerichte kasteelvertrekken, onder meer ook collecties van het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom te zien.

Rond het kasteel ligt een aantal dijken, tegen eventuele wateroverlast. In de uiterwaarden van de Rijn stond vroeger regelmatig veel water. Het is hier in de omgeving prachtig fietsen en wandelen. In de omgeving stippelden we een mooie wandeling uit.

Ik wil met korting naar kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth komt overigens op televisie voorbij in het datingprogramma Wildkampeerders.

Ik wil meer weten over kasteel Doorwerth

Foto: Kasteel Westhove, tussen Oostkapelle en Domburg (Zeeland)
 

2. Kasteel Westhove - Van fort naar hostel

Kasteel Westhove werd gebouwd in de 13de eeuw. In niets lijkt het nog op het origineel, dat in de loop der eeuwen talloze malen werd verbouwd én verwoest. Zo viel het door de Spanjaarden bezette kasteel in de Tachtigjarige Oorlog ten prooi aan de Watergeuzen. Nadien bouwde de familie Van Reigersberg het weer op. Na eeuwenlang ‘knutselen’ is het huidige kasteel kleiner dan de oorspronkelijke middeleeuwse burcht en komen vele bouwstijlen samen. Zo stammen de twee vierkante torens uit de 14de eeuw, maar zie je in de ronde toren architectuur uit de 17de eeuw terug. Vele notabelen verbleven in het kasteel, dat meer en meer een buitenplaats in plaats van fort werd.

In de voormalige orangerie van Westhove is museum Terra Maris gevestigd. Terra Maris, wat ‘land van de zee’ betekent, is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Je krijgt hier uitleg over de geschiedenis van het Zeeuwse landschap en ontdekt hoe gevarieerd de Zeeuwse natuur is. Bekijk het landschap van nu, na de vele inpolderingen. En zie ook hoe ruim honderd dorpen van de kaart verdwenen. Het museumcafé en de grote landschapstuin maken het hier goed toeven. In het nabijgelegen Domburg, de badplaats van Zeeland, is nog veel meer te beleven. Maar werp vooral ook een blik op de replica van een middeleeuws mottekasteel dat in de tuin van Westhove is gebouwd. Een motte is een kunstmatige heuvel, opgeworpen in vlak land, daarop werd een kasteel of verdedigingswerk aangelegd.

Overnachten in een kasteel

Altijd al eens een nachtje in een kasteel willen slapen? Dit is je kans. Dit kasteel, de plek waar ooit Floris V en Karel V verbleven, is nu namelijk een hostel. Zeker als je van het strand houdt, ligt dit op een strategische plek. In minder dan vijf minuten lopen sta je aan de Zeeuwse kust en in het natuurgebied de Manteling, dat onder meer bestaat uit een uniek eikenbos. Het is hier prachtig wandelen.

ANWB Gastvrijpunt: Stayokay Domburg in Kasteel Westhove is ook Gastvrijpunt. Hier kun je terecht voor wat lekkers, een sanitaire stop of het opladen van de fietsaccu. Bovendien krijgen ANWB-leden het 2e kopje koffie of thee gratis*. Lees hier meer over ANWB Gastvrij.

Foto: Kasteel de Haar in Haarzuilens (Utrecht)
 

3. Kasteel de Haar - Als uit een sprookje

Vraag een kind een kasteel te tekenen en goede kans dat het eruit komt te zien als Kasteel de Haar. Het slot is een echt sprookjeskasteel. Op de restanten van een middeleeuwse burcht verrees, in opdracht van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en de puissant rijke Hélène de Rothschild, een heus feestkasteel. De zomerresidentie, ontworpen door architect Pierre Cuypers, rekende onder anderen Roger Moore en Brigitte Bardot tot de gasten.

De eerste vermelding van het Huis Ter Haar stamt uit 1391. Maar in de 17de eeuw was het een ruïne. Dat veranderde toen eind 19de eeuw met het familiekapitaal van de Rothschilds een nieuw kasteel in neogotische stijl werd gebouwd. In twintig jaar creëerden honderden werklieden en kunstenaars onder meer een kasteel, stallencomplex, kerk , boerderijen en huizen in de omgeving. Ook deze gebouwen zijn allemaal geschilderd in de kasteelkleuren rood en wit. Om plaats te maken voor kasteel de Haar en de kasteeltuinen liet de baron trouwens het oude dorp compleet verplaatsen. Het bijbehorende Engelse landschapspark, een ontwerp van de beroemde tuinarchitect Hendrik Copijn, is 55 hectare groot (ongeveer 83 voetbalvelden). Hier ‘zoetigheid’ alom: romantische bruggetjes, een rozentuin, doolhof, hertenkamp en kronkelige paadjes. Alsof je in het decor van een sprookje wandelt.

Voor kinderen staat er standaard een groot aantal activiteiten gepland. Er zijn in en rond het kasteel ontelbaar veel echte én fantasiedieren te ontdekken. Met een opdrachtenboekje kom je al speurend van alles te weten over alle beesten in het kasteel en in de kasteeltuin. Iets oudere kinderen kunnen tijdens een ‘kijktocht’ alles te weten komen over het luxe leven dat de baron en barones van kasteel de Haar leidden. Bovendien is er een speurtocht naar het geheime recept van de Chester Cake en is er, te midden van spoken, een escapetocht. Voor wie minder dartel en avontuurlijk is: ook de audiotour en de begeleide rondleiding zijn de moeite waard.

Rondom kasteel de Haar heeft de ANWB een mooie wandelroute uitgestippeld. Begin of eindig je wandeltocht met een kop koffie of thee en wat lekkers bij ANWB Gastvrijpunt Koetshuis de Haar

Ik wil met korting naar kasteel De Haar

Foto: Kasteel Hoensbroek (Limburg)
 

4. Kasteel Hoensbroek - Onverwoestbaar

Dit is ’m, de glorieuze winnaar van de ANWB-verkiezing van het Allermooiste Kasteel van Nederland! Volgens de jury komt dat vooral omdat het kasteel qua authenticiteit hoog scoort: ‘Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen en daardoor is vrijwel alles authentiek. Aan de raampartijen, de steensoorten en het dak zie je uit welke tijd dat gedeelte stamt. Zo leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek.’ De middeleeuwse verdedigingstoren springt in het oog. ‘De donjon met 3 meter dikke muren is nog geheel intact en je kunt alle verdiepingen bezoeken.’

Hoe het kwam dat de vijand het kasteel nooit veroverde? In 1388 liet ridder Herman Hoen zijn vesting bouwen midden in een moerassig en moeilijk doordringbaar dal, waar de Geleenbeek en Caumerbeek doorheen slingeren. Voor de zekerheid werden niettemin een flinke slotgracht met liefst drie (!) ophaalbruggen gebouwd.

Dat de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek levend wordt gehouden, met onder meer rondleidingen, een audiotour en een app, spreekt velen aan. Voor kinderen zijn er speurtochten, spelletjes op zolder, verkleedkleren en speciale vakantieactiviteiten. Er is zelfs een arrangement voor opa’s en oma’s die met hun kleinkinderen naar het kasteel komen. Met de stempelspeurtocht Ontdek-het-Kasteeltocht kom je op de tien bijzonderste plekjes van het kasteel: van de geheime kamer tot het gemakje.

Elke eerste zondag van de maand is er een speciale voorstelling van de riddergroep De Ridders van de Heerlijkheid Hoensbroek. Zij vertellen over de middeleeuwen en laten hun vechtkunsten zien. Zo geven ze een demonstratie zwaardvechten en kun je samen met de ridders boogschieten.

Om de feestelijke uitverkiezing van Kasteel Hoensbroek te vieren geeft ANWB Eropuit een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs.

Ik wil met korting naar Kasteel Hoensbroek

Maak een wandeling in de omgeving van kasteel Hoensbroek
Ik wil meer weten over kasteel Hoensbroek

Foto: de Menkemaborg in Uithuizen (Groningen)
 

5. Menkemaborg - Huis in het verleden

De Menkemaborg in Uithuizen dateert uit de 14de eeuw. Sinds een ingrijpende verbouwing rond 1700 is er nauwelijks nog iets aan gewijzigd. Dat maakt dat het huis – de borg is eigenlijk geen kasteel – een prachtige blik op het verleden biedt. De imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk, schilderijen met mythologische voorstellingen en een bijzonder hemelbed van gele Chinese zijdedamast zijn bewaard gebleven. De grote zaal, herenkamer, studeerkamer, slaapkamer, keuken en kelders zijn ingericht met meubels, zilver, porselein, koperwerk en portretten, uit zowel de 17de als 18de eeuw. Voor kinderen is er een spannende wandeling te maken door de borg met een speciale audiotour. Zij krijgen uitleg van Gerhard en Susanna Alberda, die in 1775 ’s zomers op de borg woonden.

De tuin is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit 1705. In symmetrisch gerangschikte vakken van geschoren buxus vind je oude bloemen- en plantensoorten. Een lusthof, rozentunnel, zonnewijzertuin, keuken- en fruithof maken dat het heerlijk toeven is buiten de Menkemaborg. En dan maar hopen dat je uit het doolhof komt natuurlijk.

In het schathuis werden vroeger de koetsen en de paarden gestald, en huisden er zowel de slachtkeuken en bierbrouwerij als de kamers van de knechten. Nu zijn er een café en restaurant gevestigd. De Menkemaborg, in 1921 aan het Groninger Museum geschonken, is sinds 1927 open voor publiek. Tot de collectie die in de Menkemaborg wordt getoond, behoren voorwerpen van borgen die niet meer bestaan. Groningen telde er vroeger tweehonderd, slechts zestien zijn er bewaard gebleven.

Ik wil meer weten over de Menkemaborg

Foto: Havezate Mensinge in Roden (Drenthe)
 

6. Havezate Mensinge - Rust en ruimte

‘Havezate’ betekent ‘versterkt huis’ en kan worden vergeleken met een burcht of een kasteel. Havezate Mensinge is de meest authentiek ingerichte havezate in Nederland. Met name de inventaris is uniek. Zelfs zonder veel fantasie zie je direct hoe hier vroeger gewoond en geleefd werd. In het hele huis hangen familieportretten van de voormalige bewoners. Daarnaast zijn er tientallen schilderijen en aquarellen te vinden van Coenraad Kymmell, kunstschilder en zoon van een van de vroegere bewoners. Hij heeft de mooiste plekjes van de omliggende bossen getekend en geschilderd.

De geschiedenis van Mensinge voert vele eeuwen terug. Van 1485 tot 1721 was het huis eigendom van de adellijke familie Van Ewsum. Leden van deze Groningse familie vochten mee in oorlogen, opstanden en gewapende conflicten. Vanaf 1818 woonde de invloedrijke familie Kymmell er. Zij vonden op Mensinge de rust en de ruimte om te wonen of in het buitenverblijf te logeren.

Mensinge grenst aan een uitgestrekt bosgebied en ligt op zeer korte afstand van zowel Groningen, Assen als Drachten. Het Mensingebos is in vroeger tijden aangelegd voor de houtproductie, maar nu zijn er in samenwerking met Staatsbosbeheer twee mooie, goed bewegwijzerde wandelroutes uitgezet, waarvan er een langs het cultureel erfgoed van Roden gaat. Tegenover de havezate ligt Cuisinerie Mensinge; je kunt er lunchen, dineren en/of overnachten.

Museum Havezate Mensinge staat in 2022 in het teken van familieleven en heeft een tentoonstelling gemaakt over het dagelijkse leven op het landgoed. Hoe werden huwelijken, geboortes en overlijdens beleefd door de vroegere bewoners?

Ik wil meer weten over Havezate Mensinge

Foto: het Poptaslot in Marsum (Friesland)
 

7. Poptaslot - Steenhuis van een weldoener

In Friesland kozen we een stins uit, een van origine middeleeuwse, verdedigbare, bewoonbare toren. Het Poptaslot in Marsum behoort tot de best bewaarde stinsen van de provincie. Het Friese woord stins betekent ‘steenhuis’. Er zijn er vele honderden geweest in Noord-Nederland, in Groningen worden ze doorgaans ‘steens’ of ‘borg’ genoemd. Ook in Duitsland is het Steinhaus bekend.

De stins werd in de 15de eeuw gesticht. Henricus Popta kocht de stins in 1687. De gegoede advocaat uit Leeuwarden gebruikte het als zijn zomerverblijf. Hij had het zo naar zijn zin op de state dat hij wilde dat anderen er later ook van konden profiteren. Dr. Popta stichtte niet alleen een nabijgelegen vrouwengasthuis, waar armlastige vrouwen in een hofje konden wonen, maar opende bovendien een fonds waarmee het behoud van de inmiddels naar hem vernoemde stins tot op de dag van vandaag is verzekerd. Binnen is nog veel van de pracht en praal uit de 16de en 17de eeuw te zien, zoals de zandstenen schouwen en een fraai gedecoreerde keeftkast.

Je kunt een afspraak maken voor een rondleiding door de prachtige Friese state, die ook Azingastate of Heringastate wordt genoemd. Zeker in de zomer is het een goed idee om ook wat tijd vrij te maken voor een wandeling door de tuinen. Het onderhoud van de slot- en moestuin met boomgaard heeft al sinds de 16de eeuw de grootste aandacht. Al vroeg werden befaamde hoveniers ingehuurd en legde men zich toe op het kweken van exotische gewassen, zoals vijgen. Geregeld zijn er klassieke concerten in de tuin.

Ik wil meer weten over het Poptaslot

Foto: Kasteel het Nijenhuis in Heino (Overijssel)
 

8. Kasteel het Nijenhuis - Gered van verwaarlozing en verval

Dat Kasteel het Nijenhuis vandaag de dag te bezichtigen valt, is een groot geluk. Het had, zeggen de huidige beheerders, ‘maar een haar gescheeld of het eeuwenoude Kasteel Nijenhuis was in de eerste helft van de twintigste eeuw aan verwaarlozing en verval ten onder gegaan’, Kunstverzamelaar Dirk Hannema, grondlegger van Museum de Fundatie, overtuigde de provincie Overijssel ervan het kasteel te redden. Tegenwoordig is Hannema’s collectie in het kasteelmuseum te bezichtigen. Die verzameling omvat onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen.

Ook Kasteel het Nijenhuis is een havezate. Voor het eerst wordt erover gesproken in 1382. Er woonden diverse adellijke geslachten, maar nadat de familie Van Pallandt het landgoed in 1934 verkoopt, trad verval in. Hannema bewoonde het kasteel van 1958 tot aan zijn dood in 1984. Na een reddingsoperatie werden in 2004 de verbouwingen afgerond. 

Sindsdien zijn het kasteel, de beeldentuin en het in Engelse landschapsstijl, maar ook geometrisch aangelegde park volledig toegankelijk voor publiek. In de siertuin staan ruim honderd beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) en de provincie Overijssel. In een van de voormalige koetshuizen van Het Nijenhuis zit Hannema’s Museumcafé, met een prachtig terras met uitzicht over de tuin. Je kunt er een (gevulde) picknickmand reserveren en tijdens je lunch genieten van kunst en natuur in de beeldentuin. En wil je je kasteelbezoek combineren met een fietstocht, dan raden we de ANWB-fietsroute aan die langs het kasteel voert. Bijna 60 kilometer trappen!

Ik wil meer weten over kasteel Het Nijenhuis

Foto: Kasteel Almere (Flevoland)
 

9. Kasteel Almere - De ruïne van een trouwlocatie

Flevoland, land dat gewonnen is uit de Zuiderzee en het IJsselmeer, kent natuurlijk geen eeuwenoude historie. En dus vind je er ook geen middeleeuwse burcht, of überhaupt een ridderslot. Hoewel … Er is nota bene een kasteelruïne. In februari 1999 werd het plan bekendgemaakt voor de bouw van een heus kasteel. In Almere. Het beoogde nieuwbouwkasteel zou een trouwlocatie, conferentieoord en luxe hotel worden. Een lange oprijlaan, een kasteeltuin, een kasteelbrug; alles werd op papier ontworpen. Het robuuste, maar romantische Chateau Jemeppe in de Belgische Ardennen diende als inspiratiebron. Aanvankelijk zou het bouwwerk zo’n 36 miljoen euro kosten, al snel steeg dat bedrag naar 72 miljoen. De bouw werd echter nooit voltooid. Tegenslag op tegenslag volgde, waardoor nu nog slechts een moderne kasteelruïne resteert. Vanaf de A6 is het vervallen bouwwerk te zien. Het is wachten op een koper die mooie plannen én het geld heeft om het kasteel af te bouwen.

Ik wil meer weten over Kasteel Almere

Foto: het Muiderslot in Muiden (Noord-Holland)
 

10. Muiderslot - Sinterklaas’ logeeradres

In Nederland is dit het kasteel met misschien wel de bekendste historie. Alleen daarom al mag het niet ontbreken in deze lijst met bezoektips. Vele van jullie zullen er al eens geweest zijn. Maar zelfs dan nog is er, zeker als je met kinderen gaat, veel te zien en te beleven.

Graaf Floris V van Holland liet in 1285 aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee – de rivier was een belangrijke handelsroute – een stoer kasteel bouwen: het Muiderslot. Al in 1297 werd dat bouwwerk verwoest, de ruïne werd in de honderden jaren nadien steeds verder herbouwd. Het resultaat: een schoolvoorbeeld van een middeleeuwse burcht, met een vierkante plattegrond, ronde hoektorens en een gracht. Het grootste deel van de inrichting dateert echter niet van de middeleeuwen, maar van de 16de en 17de eeuw. Dat was de periode dat de schrijver en bestuurder P.C. Hooft hier woonde. In die tijd kwamen er veel geleerden en kunstenaars op bezoek.

Nu is het slot een rijksmuseum. Logisch, omdat hier zowel in de ridderzaal als kasteelkeuken zoveel cultureel erfgoed is verzameld. Je kunt de Ridderroute, met audiotour, volgen. Deze laat je onder meer de hoogste toren, ridderzaal, slaapkamers en de keuken zien. Vergeet trouwens ook de vestingwallen, de pruimenboomgaard en de kasteeltuinen niet. De Torenroute, waarbij het accent ligt op de verdediging van het kasteel, is zeer geschikt voor kinderen. Je komt dan onder meer langs de muur met schietgaten. In de toren kunnen kinderen het kasteel digitaal beschermen door aanvallers te ‘beschieten’. Er is een speurtocht uitgezet en je kunt er je verjaardagsfeestje vieren. Ieder jaar rond 5 december slaapt Sinterklaas in het kasteel.

Wandelen in de kasteelomgeving

Muiden was tot 1500 een onbetekenend stadje van mattenvlechters en vissers. Later, met het Muiderslot als trots uitkijkpunt, kreeg het een belangrijke positie in de Hollandse Waterlinie. Het dorp oogt heel lieflijk, met zijn sluizen, ophaalbruggen en vestingwallen. Mede vanwege de verdedigende taak mocht er rond Muiden niet worden gebouwd. Vandaar dat je vandaag de dag nog steeds uit kunt kijken over de lege polders rond de vesting. We hebben er een korte (3 kilometer), maar mooie wandelroute uitgezet.

Ik wil met korting naar het Muiderslot

Ik wil meer weten over het Muiderslot

Foto: Kasteel Keukenhof in Lisse (Zuid-Holland)
 

11. Kasteel Keukenhof - Landhuis in het binnenduin

Wie aan de Keukenhof denkt, denkt aan bloemen. Maar het is óók de naam van een heus kasteel. In 1641 laat Adriaan Maartenzoon Block, een voormalig commandeur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, een landhuis in de brede strook binnenduinen – het Keukenduyn – bij Lisse bouwen. Vermogende kooplieden kochten in die tijd percelen grond om er buitenhuizen op te bouwen, waarop ze zich in de zomer konden terugtrekken. Sinds het begin van de 19de eeuw is het landgoed in adellijke handen. Jonkvrouw Cecilia Steengracht van Oostcapellen gaf opdracht zes torens aan te bouwen, hiermee werd het landhuis een kasteel.

In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de Duitsers gevorderd voor inkwartiering, sinds begin deze eeuw valt het landgoed onder een stichting. Deze doet haar best om Landgoed Keukenhof te behouden voor komende generaties én open te stellen voor publiek. Midden tussen de bossen en de bloembollenvelden vind je hier vijftien prachtige rijksmonumenten. En kinderen kunnen er hun lol op. De kinderboerderij, een speeltuin, kabouterwandeling én speurtocht maken dat ze een ware ontdekkingstocht over het landgoed met idyllische sfeer kunnen beleven. De kabouterwandeling (750 meter) is met name leuk voor de allerkleinsten. De start is bij de grote kabouter naast de speeltuin. Vandaar wandelen ze langs zestien verschillende kabouterpaaltjes.

Wandelen op het landgoed is trouwens gratis en je mag er nota bene ook gratis parkeren.

Ik wil meer weten over Kasteel Keukenhof

Foto: Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant)
 

12. Kasteel Heeswijk - Hoofdkwartier van Lodewijk XIV

We sluiten af met een écht kasteel: een klassieke waterburcht met slotgracht, torentjes en ridderzaal. Het kasteel, dat in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch ligt, stamt uit de 11de eeuw. Aanvankelijk was het een zogeheten motteburcht: een houten fort op een heuvel binnen een gracht. Vanaf deze strategische plek bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. In de 14de eeuw was het meermaals een toevluchtsoord voor Heeswijkers wanneer Gelderse soldaten de Maas over trokken en plunderden in Brabant. In de eeuwen daarna is het kasteel geregeld vernield en weer opgebouwd. De Franse zonnekoning Lodewijk XIV maakte hier in 1672 zijn hoofdkwartier, om heel Nederland ten val te brengen.

Vanwege zijn historische waarde is het kasteel uitgeroepen tot Topmonument van Brabant. Sinds 1974 zijn het kasteel, de bijgebouwen, de collectie en het landgoed ondergebracht in een stichting. De restauratie van het poortgebouw, koetshuis, de ijzertoren en wapenzaal zijn in 2005 voltooid.

Voor kinderen is er een unieke mogelijkheid om op ontdekkingstocht door het kasteel te gaan. Ze kunnen op zoek naar geheime trappen en gangen, de toren beklimmen en een ridderhelm dragen. Je kunt trouwens ook prachtig wandelen in de buurt van het kasteel. Wij hebben er een wandeling uitgezet.

Ik wil meer weten over kasteel Heeswijk

Laat mij de kastelen zien waar ik met ANWB-korting naartoe kan

Speciaal voor jou geselecteerd