12 zomerse pluktuinen in Nederland

Pluk in elke provincie vers fruit of je eigen boeket

In pluktuinen oogst je – vaak na betaling van een sympathiek laag bedrag – zelf je bloemen, fruit, groente of zelfs zeekraal. Je vindt er meer dan honderd, van diep in Zeeland (Aagtekerke) tot hoog in Groningen (Grijpskerk). We tippen twaalf leuke tuinen. Check de website van de pluktuin voor actuele informatie over de oogst en openingstijden.

1. Groningen: pluktuin PlukGeluk

Pak de trein naar Groningen CS (een van de mooiste stations van ons land), huur daar een fiets en trap naar Grijpskerk via het Van Starkenborghkanaal (circa 20 km). Bij PlukGeluk pluk je vanaf half juli, als de zomertuin opengaat dahlia’s, ridderspoor, zonnebloemen, margrieten en vele andere veldbloemen. Tip: Je kunt uiteraard ook per auto naar Grijpskerk, maar voor wie er per fiets heen wil, tippen we hier de fietsknooppuntenplanner. Halverwege ligt een ANWB-gastvrijpunt: Hotel-Restaurant Aduard.

2. Friesland: pluktuin Bloemenparadyske

Van alle Friese pluktuinen tippen wij Bloemenparadyske in Kollum, niet ver van het Lauwersmeer. Met uiteraard een grote, kakelbonte bloementuin, maar ook een winkel en een theetuin, voor een high tea, koffie met huisgemaakt gebak of een biologisch ijsje. Plus: een minicamping met vijftien bloemrijke plaatsen én elke vierde zaterdag van de maand een markt met streekproducten.
Kollum zelf is zo’n prachtig dorp waar elke Nederlander een keer in zijn leven geweest hoort te zijn. De Waddenzee schittert enkele kilometers noordwaarts en in het zuiden vind je de Hortus van Fryslân, met meer dan tweeduizend verschillende kruiden en planten.
Tip: Marloes Bijlsma schreef 'De Pluktuin', een handboek vol inspiratie en tips voor iedereen die meer plukbloemen in zijn tuin wil. Over hoe je, rekening houdend met de seizoenen, stap voor stap zelf je tuin ontwerpt en aanlegt.

3. Drenthe: pluktuin Zeldenrust

In Wapse ligt Zeldenrust, de blauwe bessenkwekerij van Jan en Riekje Rozenboom, met een vlindertuin en een knusse schuur vol streekproducten. Daar kun je op het zelfplukland veldbloemen plukken. Plus, vanaf pakweg half juni, frambozen en rode, witte en zwarte bessen. Jan: ‘De blauwe zijn pas vanaf half juli plukrijp.’ Het terras is dé plek voor koffie met een bessentaartje, en in de schuur vind je allerlei bioproducten, van kruisbessenjam tot aardbeienwijn.
Tip van Riekje: 'Combineer je bezoek aan Zeldenrust met een fietstocht door het Drents-Friese Wold, wat echt een prachtig Nationaal Park is.'

4. Overijssel: Twentsche pluktuin én doolhof

Net buiten Fleringen, in de Twentsche Bloemenpluktuin, pluk je losse zonnebloemen of een heel boeket van dahlia’s, lelies, ranonkels en wel honderd andere bloemen. Uitgeplukt? Naast de tuin is een terras en daarnaast weer ligt het Groot Twentsch Maïsdoolhof, een labyrint van kronkelpaadjes in een maïsveld van vijf voetbalvelden groot, omzoomd door veldbloemen en met een uitkijktoren in het midden. 
Tip: Op pluktuinen.nl vind je 84 tuinen, verspreid over Nederland.

5. Gelderland: pluktuin Het Platteland

Er was eens, ergens tussen Putten en het Nuldernauw, een man die fanatiek boompjes van appel- en perenrassen verzamelde. Zijn boomgaard werd groter en groter, maar wat moest hij nu met al dat fruit? Hij besloot van de boomgaard Het Platteland te maken. Een pluktuin voor iedereen, met niet enkel appels en peren, maar ook bessen, frambozen, bramen, bloemen, pompoenen en peultjes. En er kwam een gebouw bij vol antiek en brocante, waar je ook verse muntthee, cappuccino, zelfgemaakte taart en ander lekkers kunt bestellen. Lang en gelukkig.      
Tip: Combineer je bezoek aan Het Platteland met de Gelderse Valleiroute, een fietsroute (46 km) vanuit Putten, door bos en hei en langs bloemrijke bermen

6. Flevoland: Hanneke’s Pluktuin

Hanneke’s Pluktuin is 1 hectare vol met verschillende bloemen. Je krijgt een schaartje te leen waarmee je zelf je eigen knipt, midden in de polder bij Biddinghuizen. De zomerse pluktuin staat vol met korenbloemen, duizendblad, zonnehoed, slaapmutsjes, kaasjeskruid, amandelroosjes en nog veel meer. De toegang is gratis, en er is een kas waarin je na al het plukken koffie, thee of Flevosap kunt bestellen, met iets lekkers erbij.
Tip: Het plukseizoen voor veldbloemen is van begin juli tot eind september/begin oktober. Pluk de bloemen ’s morgens vroeg, de stelen zijn dan nog vol met water en dat verhoogt de houdbaarheid.

 

7. Utrecht: pluktuin Stoutenburg

Op 1 mei ging het theehuis in het oude bakhuis open. Toen kon je nog tulpen plukken, maar die zijn nu allemaal verdwenen. Vanaf 1 juli pronken er in Pluktuin Stoutenburg dahlia's, vlinder- en goudsbloemen, leeuwenbekjes en nog veel meer. De pluktuin ligt op 20 minuten lopen vanaf station Hoevelaken, maar ook op fietsafstand (7 km) van zowel het station als de historische binnenstad van Amersfoort.
Tip: Zelf een bonte pluktuin maken zónder tuin? Een paar kistjes, potgrond en zaden is alles wat je nodig hebt. Hoe het dan verder moet, beschrijft Jennita Jansen in haar boek 'Pluktuin, de mooiste bloemen in kistjes en potten'.

 

8. Noord-Holland: pluktuin Voedselbos

Op het eiland Texel ligt Zelfpluktuin Voedselbos. Wie in dit 'bos' gaat dwalen, mag alles wat rijp is, plukken en proeven. Er groeien aardbeien, rode en blauwe bessen, peren, bramen, walnoten, kersen, vijgen, frambozen, mispels en nog veel meer. Ook te zien: bloemen, kruiden, kippen, eenden, een kabouterpad en een boerderijwinkel met terras.
Tip: Vlakbij de pluktuin vind je de Texelse Bierbrouwerij, havendorp Oudeschild en de Waddenzee. Op Texel is het ook fijn wadlopen, vogels kijken, zeehonden spotten, strandjutten enzovoort. Zin in? Bekijk dit 3-daagse ANWB-arrangement in Grand Hotel Opduin.

 

9. Zuid-Holland: pluktuin Bloemenliefde

In Ouddorp op Flakkee, tussen het Haringvliet en Grevelingen, daar ligt pluktuin Bloemenliefde.  Volgens de site van deze tuin kun je hier ‘beleven, proeven en voelen wat bloemen met je doen’. Hoe? Door ze te zien, ruiken, plukken, kopen of mee te doen met een workshop. Er zijn ook kinderplukdagen, waarop de kleintjes niet alleen zelf plukken, maar ook een bloementaartje maken.
Tip: Combineer je bezoek aan Bloemenliefde met de Deltaroute Kraan van Europa, een fietsroute (47 km) vanuit Ouddorp. Door de duinen, langs de imposante Haringvlietsluizen en via oud en mooi Goedereede.   
 

10. Zeeland: pluktuin Bloemenzee   

Aan de rand van Kruiningen, dicht bij de zeedijk en de Oosterschelde, vind je pluktuin Bloemenzee, waar meer dan 150 soorten bloemen groeien. Elke bloem heeft z’n eigen bloeitijd, zodat er tussen mei en oktober altijd wel wat te plukken is. Wandel, ruik, geniet en pluk je eigen boeket bij elkaar. In de Bloemenzee kun je trouwens ook zien hoe zeekraal (wat je in een sterrenrestaurant weleens op je bord vindt) wordt gekweekt én je kunt het zelf snijden en proeven.
Tip: Combineer je bezoek aan Kruiningen, de Oosterschelde, mosseldorp Yerseke en meer met het 3-daagse ANWB-arrangement in Hotel-Restaurant De Kamperduinen
 

11. Noord-Brabant: pluktuin De Langendam

Half juni gaat de tuin van Bloemenboerderij De Langendam in het Brabantse Waspik open, maar omdat de bloempjes dan nog kwetsbaar zijn, zijn kinderen pas vanaf 10 juli welkom. En ja, dan groeien er volop siererwtjes, kattensnorren, juffertjes in ’t groen enzovoort. Je krijgt emmer en schaartje mee, en dan hop onder de hoge bomen door, naar het zomerbloemenveld. Een kabouterpad voert naar een tweede pluktuin, ook weer zo’n zee vol kleurige planten. Uitgeplukt? Op het terras kan iets lekkers besteld worden. Wie wil, kan zelfs blijven slapen in het tot B&B omgebouwde schuurtje achter de bloemenzee. 
Tip: Dichtbij de Bloemenboerderij ligt het Nationale Park De Loonse en Drunense Duinen. Stippel hier een mooie route uit met de ANWB fietsknooppuntenplanner.
 

12. Limburg: wijngaard Sint-Martinus

In oktober, tijdens de Plukkersdagen van Wijndomein Sint-Martinus in Vijlen, pluk je geen druiven voor jezelf,  maar om een handje te helpen. Je kunt je hiervoor nu al inschrijven, maar de definitieve plukdagen zijn pas zijn enkele weken voor de pluk bekend. Op zo’n dag krijg je rond 9.30 uur, met koffie/thee en vlaai, te horen hoe te plukken, waarna er 10.00 tot 12.00 uur wordt geplukt. Dan volgt de lunch, met soep, broodjes en een glas wijn, waarna er tot 17.00 uur wordt geplukt. Na afloop kun je de kelders bekijken waar de oogst wordt verwerkt en ga je huiswaarts met een volle fles wijn.
Tip: Zuid-Limburg is altijd een goed idee. Combineer een bezoek aan bergdorp Vijlen en wijngaard Sint-Martinus met het 3-daagse ANWB-arrangement in hotel Bilderberg, een kasteel op het landgoed Vaalsbroek.

Speciaal voor jou geselecteerd