12 zomerse pluktuinen in Nederland

Pluk in elke provincie vers fruit of je eigen boeket

In pluktuinen oogst je – vaak na betaling van een sympathiek laag bedrag – zelf je bloemen, fruit, groente of zelfs zeekraal. Je vindt er meer dan honderd, van diep in Zeeland tot hoog in Groningen. Het plukseizoen voor veldbloemen is van begin juli tot eind september/begin oktober. Pluk de bloemen ’s morgens vroeg, de stelen zijn dan nog vol met water en dat verhoogt de houdbaarheid.

1. Groningen: PlukGeluk

Pak de trein naar een van de mooiste stations van ons land: Groningen CS. Huur daar een fiets en trap naar Grijpskerk via het Van Starkenborghkanaal (circa 20 km). Bij pluktuin PlukGeluk pluk je tulpen in maart en april. En vanaf half juli, als de zomertuin opengaat, stel je zelf een zomers boeket samen van dahlia’s, ridderspoor, zonnebloemen, margrieten en vele andere veldbloemen.

2. Friesland: Bloemenparadyske

Van alle Friese pluktuinen tippen wij Bloemenparadyske in Kollum, niet ver van het Lauwersmeer. Met uiteraard een grote, kakelbonte bloementuin, maar ook een winkel en een theetuin – voor een high tea, koffie met huisgemaakt gebak of een biologisch ijsje – en elke vierde zaterdag van de maand is er een markt met streekproducten. Wie er eigenlijk niet meer weg wil, kan zijn tent opzetten op een van de vijftien bloemrijke plaatsen van de minicamping.

Kollum zelf is zo’n prachtig dorp waar elke Nederlander een keer in zijn leven geweest hoort te zijn. De Waddenzee schittert enkele kilometers noordwaarts en in het zuiden vind je de Hortus van Fryslân, met meer dan tweeduizend verschillende kruiden en planten.

  • Tip: Marloes Bijlsma schreef De Pluktuin, een handboek vol inspiratie en tips voor iedereen die meer plukbloemen in zijn tuin wil. 

3. Drenthe: Zeldenrust

In Wapse ligt pluktuin Zeldenrust, de blauwebessenkwekerij van Jan en Riekje Rozenboom, met een vlindertuin en een knusse schuur vol streekproducten. Daar kun je op het zelfplukland veldbloemen plukken. Plus, vanaf pakweg half juni, frambozen en rode, witte en zwarte bessen. Jan: ‘De blauwe zijn pas vanaf half juli plukrijp.’ Het terras is dé plek voor koffie met een bessentaartje, en in de schuur vind je allerlei bioproducten, van kruisbessenjam tot aardbeienwijn.

4. Overijssel: Twentsche Bloemenpluktuin

Net buiten Fleringen, in de Twentsche Bloemenpluktuin, pluk je losse zonnebloemen of een heel boeket van dahlia’s, lelies, ranonkels en wel honderd andere bloemen. Uitgeplukt? Naast de tuin nodigt een terras uit tot zitten, drinken en eten. Daar weer naast ligt het Groot Twentsch Maïsdoolhof, een labyrint van kronkelpaadjes in een maïsveld van vijf voetbalvelden groot, omzoomd door veldbloemen en met een uitkijktoren in het midden. 

5. Gelderland: Het Platteland

Tussen Putten en het Nuldernauw verzamelde een man fanatiek boompjes van appel- en perenrassen. Zijn boomgaard werd groter en groter, maar hij wist niet wat hij met al dat fruit aan moest. Hij besloot van de boomgaard Het Platteland te maken: een pluktuin voor iedereen, met niet enkel appels en peren, maar ook bessen, frambozen, bramen, bloemen, pompoenen en peultjes. En er kwam een gebouw bij vol antiek en brocante, waar je ook verse muntthee, cappuccino, zelfgemaakte taart en ander lekkers kunt bestellen.

  • Tip: combineer je bezoek aan Het Platteland met de Gelderse Valleiroute, een fietsroute (46 km) vanuit Putten, door bos en hei en langs bloemrijke bermen.

6. Flevoland: Hanneke’s Pluktuin

Hanneke’s Pluktuin is 1 hectare vol met verschillende bloemen. Midden april mag je tulpen trekken. In de zomer krijg je een schaartje te leen waarmee je zelf je eigen boeket knipt, midden in de polder bij Biddinghuizen. De zomerse pluktuin staat vol met korenbloemen, duizendblad, zonnehoed, slaapmutsjes, kaasjeskruid, amandelroosjes en nog veel meer. De toegang is gratis en er is een kas waar je na al het plukken koffie, thee of Flevosap kunt bestellen, met iets lekkers erbij.

7. Utrecht: Stoutenburg

Vanaf half april kun je in Pluktuin Stoutenburg een boeket tulpen samenstellen. Daarna worden de bollen vervangen door de zaden van de veldbloemen: vanaf 1 juli pronken er dahlia's, vlinder- en goudsbloemen, leeuwenbekjes en nog veel meer. De pluktuin ligt op 20 minuten lopen vanaf station Hoevelaken, maar ook op fietsafstand (7 km) van zowel het station als de historische binnenstad van Amersfoort.

  • Tip: zelf een bonte pluktuin maken zónder tuin? Een paar kistjes, potgrond en zaden is alles wat je nodig hebt. Hoe het dan verder moet, beschrijft Jennita Jansen in haar boek Pluktuin, de mooiste bloemen in kistjes en potten.

8. Noord-Holland: Voedselbos

Op het eiland Texel ligt Zelfpluktuin Voedselbos. Wie in dit bos gaat dwalen, mag alles wat rijp is, plukken en proeven. Er groeien aardbeien, rode en blauwe bessen, peren, bramen, walnoten, kersen, vijgen, frambozen, mispels en nog veel meer. Al dat fruit, bloemen, kruiden, kippen, eenden, een kabouterpad en een boerderijwinkel met terras: het is een hele belevenis.

  • Tip: vlak bij de pluktuin vind je de Texelse Bierbrouwerij, havendorp Oudeschild en de Waddenzee. Op Texel is het ook fijn wadlopen, vogels kijken, zeehonden spotten, strandjutten enzovoort. Zin in? Bekijk dit driedaagse ANWB-arrangement in Grand Hotel Opduin.
  • ANWB Gastvrijpunt: afhankelijk van het seizoen kun je bij Gastvrijpunt 't Keetje in Lutjebroek zelf fruit plukken. Verder kun je terecht in de lunchroom (met terras), de fruittuin, boerenlandwinkel en zorgboerderij.

9. Zuid-Holland: Bloemenliefde

In Ouddorp op Flakkee, tussen het Haringvliet en Grevelingen, ligt pluktuin Bloemenliefde. Volgens de site van deze tuin kun je hier ‘beleven, proeven en voelen wat bloemen met je doen’. Hoe? Door ze te zien, ruiken, plukken, kopen of mee te doen met een workshop. Er zijn ook kinderplukdagen, waarop de kleintjes niet alleen zelf plukken, maar ook een bloementaartje maken.

  • Tip: Combineer je bezoek aan Bloemenliefde met de Deltaroute Kraan van Europa, een fietsroute (47 km) vanuit Ouddorp. Door de duinen, langs de imposante Haringvlietsluizen en via oud en mooi Goedereede.   

10. Zeeland: Bloemenzee   

Aan de rand van Kruiningen, dicht bij de zeedijk en de Oosterschelde, vind je pluktuin Bloemenzee, waar meer dan 150 soorten bloemen groeien. Elke bloem heeft z’n eigen bloeitijd, zodat er tussen mei en oktober altijd wel wat te plukken is. Wandel, ruik, geniet en pluk je eigen boeket bij elkaar. In Bloemenzee kun je trouwens ook zien hoe zeekraal (wat je in een sterrenrestaurant weleens op je bord vindt) wordt gekweekt én je kunt het zelf snijden en proeven.

11. Noord-Brabant: De Langendam

Half juni gaat de tuin van Bloemenboerderij De Langendam in het Brabantse Waspik open, maar omdat de bloempjes dan nog kwetsbaar zijn, zijn kinderen pas vanaf 10 juli welkom. En ja, dan groeien er volop siererwtjes, kattensnorren, juffertjes in ’t groen enzovoort. Je krijgt emmer en schaartje mee, en dan hop onder de hoge bomen door, naar het zomerbloemenveld. Een kabouterpad voert naar een tweede pluktuin, ook weer zo’n zee vol kleurige planten. Uitgeplukt? Op het terras kan iets lekkers besteld worden. Wie wil, kan zelfs blijven slapen in het tot B&B omgebouwde schuurtje achter de bloemenzee. 

12. Limburg: wijngaard Sint-Martinus

In oktober, tijdens de Plukkersdagen van Wijndomein Sint-Martinus in Vijlen, pluk je geen druiven voor jezelf, maar om een handje te helpen. Je kunt je hiervoor nu al inschrijven, maar de definitieve plukdagen zijn pas enkele weken voor de pluk bekend. Op zo’n dag krijg je rond 9.30 uur, met koffie/thee en vlaai, te horen hoe te plukken, waarna er van 10.00 tot 12.00 uur wordt geplukt. Dan volgt de lunch, met soep, broodjes en een glas wijn, waarna er tot 17.00 uur wordt geplukt. Na afloop kun je de kelders bekijken waar de oogst wordt verwerkt en ga je huiswaarts met een volle fles wijn.

  • ANWB Gastvrijpunt: in Grashoek kun je terecht bij Gastvrijpunt Pluk en Theetuin In de 7e Hemel. De perfecte tussenstop waar je even kunt opladen en genieten van een hapje en een drankje. Daarnaast kun je je eigen boeket samenstellen of diverse fruitsoorten plukken om mee te nemen. 
  • Tip: Zuid-Limburg is altijd een goed idee. Combineer een bezoek aan bergdorp Vijlen en wijngaard Sint-Martinus met het 3-daagse ANWB-arrangement in hotel Bilderberg, een kasteel op het landgoed Vaalsbroek.

Tip: Op pluktuinen.nl vind je 84 tuinen, verspreid over Nederland.

Speciaal voor jou geselecteerd