De mooiste plekken in Nederland om bloesem te zien

Wanneer staan de fruitbomen in bloei?

In zachte winters verschijnt de eerste bloesem al vroeg aan de bomen in het park. Maar elk jaar in april gaat het spektakel van de fruitbomen in het wild en op de boomgaarden écht van start. De fragiele kanten pracht van de kersenbloesem is haantje de voorste. Daarna laat de perenboom zich in voorjaarskleuren zien. Met als knallend hoogtepunt de tere roze bloemen van de appelbomen. 

Foto: appelboomgaard op de Betuwe, bron: Getty Images
 

De beste tijd om bloesem te zien

Fruitbomen bloeien ruwweg in april en mei. Preciezer valt haast niet te voorspellen. De fruitteler kijkt daarom naar de knoppen, de wandelaar naar de app Fruitalert van Rivierenland. Die belooft precies te vertellen wanneer je je bloesemwandeling of fietstocht langs bloeiende boomgaarden kunt gaan maken. De verschillende soorten fruitbomen volgen allemaal hun eigen planning. Zelfs tussen de appelrassen onderling zit verschil. En natuurlijk maakt de standplaats ook uit: bomen in Zeeland en Limburg zijn mogelijk eerder dan de bomen in de Betuwe op hun mooist.

Foto: bloesem in de Betuwe, bron: Getty Images
 

Nachtvorst

Een stevige nachtvorst kan dan nog roet in het eten gooien. De tere bloesem kan doodvriezen, tenzij de fruitteler maatregelen neemt, zoals een zeer lokale regenbui met een sproei-installatie. Het ijs dat zich dan om de bloesem vormt, beschermt de bloem tegen de vrieskou. Het is een prachtig gezicht – als iets uit de Disney-klassieker Frozen – en het werkt echt. Al vroeg in de ochtend treedt de dooi in, en komt de bloesem weer tot leven.

Foto: perenbomen op Zuid-Beveland, bron: Getty Images
 

De mooiste boomgaarden

Rivierenland

De mooiste boomgaarden van het land liggen tussen de rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek, van de Betuwe tot het Land van Maas en Waal. Wereldberoemd zijn het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Beesd en Tricht. Pak de fiets en begin gewoon met trappen, of maak een uitgestippelde fietstocht, bijvoorbeeld de Betuweroute van Culemborg naar Buren, of de Bloesem- en Fruitroute die je door het rivierenlandschap voert. Wandelaars tippen we de mooie wandeling Parels langs de Linge. Lees je in over alle verschillende bloesems onderweg. 

Zuid-Limburg

In de heuvels van Zuid-Limburg, vooral rond het dorp Eijsden tegen de grens met België, bloeien in het voorjaar de witte perenbloesem en lichtroze appelbloesem. De betrekkelijk vlakke Fruit & Vlinders wandelroute van de ANWB leidt je langs hoogstamboomgaarden, kasteel Eijsden en de oevers van de Maas. De Limburgse VVV heeft drie wandelroutes en een fietsroute van ongeveer 20 kilometer uitgezet die langs de boomgaarden voeren. 

Zeeland

En ook in Zeeland bloeien de fruitbomen, vooral op Zuid-Beveland, door sommigen de Zeeuwse Betuwe gedoopt. Overal tussen de dijken, dorpen en heggengebieden liggen boomgaarden als lappendekens te zonnen. Wie 48 kilometer op de fiets niet schuwt, tippen we de ANWB-fietsroute Lekker Nederland: fruit uit de Zeeuwse zak, langs boeren en telers van wie er velen leveren aan een van de bekendste supermarktketens van het land. De routebeschrijving omvat naast veel achtergrondinformatie ook recepten. En er is een mogelijkheid de route met de helft in te korten.

Foto onder: appelbomen op de Betuwe, foto: Getty Images