Dit zijn de mooiste plekken in Nederland om bloesem te zien

Fruitbomen in bloei

In april gaat het bloesemspektakel weer van start. Als eerste komt de fragiele kanten pracht van de kersenbloesem. Daarna volgt de perenboom in voorjaarspracht. Met als knallend hoogtepunt de tere roze bloemen van de appelbomen. Geniet ervan!

Let op: in verband met de overheidsmaatregelen rondom het coronavirus is het belangrijk dat je 1,5 meter afstand houdt van elkaar.

De fruitteler kijkt naar de knoppen, de wandelaar naar de app van Rivierenland. Die app belooft precies te vertellen wanneer je je bloesemwandeling of fietstocht langs bloeiende boomgaarden kunt gaan maken. De verschillende soorten fruitbomen volgen allemaal hun eigen planning. Zelfs tussen de appelrassen onderling zit verschil. En natuurlijk de standplaats, ook dat maakt uit.

Bloesem-alert app

Ruwweg bloeien fruitbomen in april en mei. Tussen een matige winter en een Elfstedenjaar kan zo maar enkele weken verschil zitten. Daarom is de Bloesem-app ook zo handig: deskundige ogen in het Rivierengebied houden de bloesemknoppen nauwlettend in de gaten. Als het zo ver is, geven ze je een seintje via jouw telefoon. Bomen in Zeeland en in Limburg zijn mogelijk iets eerder op hun mooist. De app is binnenkort verkrijgbaar in de App Store (iOS) of via Google Play (Android). Je kunt ook een bloesemalert ontvangen via de mail.

Wat als er vorst is?

Een stevige nachtvorst kan dan nog roet in het eten gooien. De tere bloesem kan doodvriezen. Tenzij de fruitteler maatregelen neemt, zoals een zeer lokale regenbui met een sproei-installatie. Het ijs dat zich dan om de bloesem vormt, beschermt de bloem tegen de vrieskou. Ingewikkeld, maar het werkt echt! Het is een prachtig gezicht, het lijkt wel de Disney-klassieker Frozen. Dit duurt meestal niet lang. Al vroeg in de ochtend treedt de dooi in, en komt de bloesem ‒ hopelijk ‒ weer tot leven.

Wat is de beste tijd om bloesem te zien?

Laten we hopen dat dit jaar de temperaturen in april en mei aangenaam zijn. Fijn voor de boom, voor de fruitteler, en voor iedereen die wil wandelen of fietsen langs die prachtige boomgaarden in bruidstoilet. De bloei duurt maar een paar weken. De frisse, meest uitbundige bloei zit ongeveer halverwege deze periode. De roze appelbloesem wordt gedurende de bloei steeds bleker. Zorg dus dat je er op tijd bij bent.

Waar vind je de mooiste boomgaarden?

  • In het Rivierengebied, tussen de rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek, tot in de provincie Utrecht. Wereldberoemd zijn het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Beesd en Tricht, in de Betuwe. Geniet ervan tijdens deze mooie Parels langs de Linge-wandeling of Betuweroute-fietstocht. Lees je in over alle verschillende bloesems onderweg. Op anwb.nl vind je nog veel meer mooie routes en toeristische informatie over de Betuwe. Het hele jaar door is het trouwens een feest om hier te wandelen of fietsen.
  • In Zuid-Limburg, vooral rond het dorp Eijsden. De betrekkelijk vlakke Fruit & Vlinders wandelroute van de ANWB leidt je langs hoogstamboomgaarden, kasteel Eijsden en de oevers van de Maas.
  • In Zeeland, vooral op Zuid-Beveland. Er ligt een fietsroute van 51 kilometer bij Heinkenszand.