Naar artikel

De mooiste plekken in Nederland om bloesem te zien

Wanneer staan de fruitbomen in bloei?

In zachte winters verschijnt de eerste bloesem al vroeg aan de bomen in het park. Maar elk jaar in april gaat het spektakel van de fruitbomen in het wild en op de boomgaarden écht van start. De fragiele kanten pracht van de kersenbloesem is haantje de voorste. Daarna laat de perenboom zich in voorjaarskleuren zien. Met als knallend hoogtepunt de tere roze bloemen van de appelbomen.

Foto: appelboomgaard op de Betuwe, bron: Getty Images

De beste tijd om bloesem te zien

Fruitbomen bloeien ruwweg in april en mei. Preciezer valt haast niet te voorspellen. De verschillende soorten fruitbomen volgen namelijk allemaal hun eigen planning. Zelfs tussen de appelrassen onderling zit verschil. En natuurlijk maakt de standplaats ook uit: bomen in Zeeland en Limburg zijn mogelijk eerder op hun mooist dan de bomen in de Betuwe.

Foto: bloesem in de Betuwe, bron: Getty Images

Nachtvorst

Een stevige nachtvorst kan dan nog roet in het eten gooien. De tere bloesem kan doodvriezen, tenzij de fruitteler maatregelen neemt, zoals een zeer lokale regenbui met een sproei-installatie. Het ijs dat zich dan om de bloesem vormt, beschermt de bloem tegen de vrieskou. Het is een prachtig gezicht – als iets uit de Disney-klassieker Frozen – en het werkt echt. Al vroeg in de ochtend treedt de dooi in en komt de bloesem weer tot leven.

Foto: perenbomen op Zuid-Beveland, bron: Getty Images

De mooiste boomgaarden

Rivierenland

De mooiste boomgaarden van het land liggen tussen de rivieren de Waal, Nederrijn en de Lek, van de Betuwe tot het Land van Maas en Waal. Wereldberoemd zijn het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Beesd en Tricht. Pak de fiets en begin lukraak of maak een uitgestippelde fietstocht, bijvoorbeeld de Betuweroute van Culemborg naar Buren. Wandelaars tippen we de mooie wandeling Parels langs de Linge.

Pech onderweg?

Niets is tijdens een fietstocht zo vervelend als een lekke band of accuproblemen met je elektrische fiets. Met Wegenwacht Fiets bieden we 24/7 pechhulp in heel Nederland.

Zuid-Limburg

In de heuvels van Zuid-Limburg, vooral rond het dorp Eijsden tegen de grens met België, bloeien in het voorjaar de witte perenbloesem en lichtroze appelbloesem. De betrekkelijk vlakke Fruit & Vlinders wandelroute van ANWB leidt je langs hoogstamboomgaarden, kasteel Eijsden en de oevers van de Maas. De Limburgse VVV heeft drie wandelroutes en een fietsroute van ongeveer 20 kilometer uitgezet die langs de boomgaarden voeren. 

Zeeland

En ook in Zeeland bloeien de fruitbomen, vooral op Zuid-Beveland, door sommigen de Zeeuwse Betuwe gedoopt. Overal tussen de dijken, dorpen en heggengebieden liggen boomgaarden als lappendekens te zonnen. Wie 48 kilometer op de fiets niet schuwt, tippen we de ANWB-fietsroute Lekker Nederland: fruit uit de Zeeuwse zak, langs boeren en telers van wie er velen leveren aan een van de bekendste supermarktketens van het land. De routebeschrijving omvat naast veel achtergrondinformatie ook recepten. En er is een mogelijkheid de route met de helft in te korten.

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietshelm tot reflecterende kleding en verlichting: stap veilig op de fiets met ANWB. Nu 15% korting op fietshelmen en -verlichting!

Actie!Nu voor22,50
Wegenwacht® Fiets Service 

Ook bij pech op de fiets snel weer op weg, met Wegenwacht Fiets! Profiteer nu en krijg korting met je lidmaatschap.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.