Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruiken Playstation en Xbox?

Gamen, dat kan een dure hobby zijn. Niet alleen door de aanschaf van een Playstation of Xbox, met spelletjes. Ook door het stroomverbruik. Want gamecomputers zijn stiekeme stroomslurpers. Als ze actief worden gebruikt, maar ook als ze in slaapstand staan. Lees hoeveel stroom gamecomputers ongeveer gebruiken.

In vrijwel elk huishouden vind je wel een gamecomputer, zoals de Playstation, Xbox of een Nintendo Switch. De oudere modellen zijn het gulzigst, nieuwe game consoles worden net als veel andere energieslurpers gelukkig steeds zuiniger. 

Wat invloed heeft op het stroomverbruik

Hoeveel stroom een Playstation of Xbox gebruikt, hangt af niet alleen af van het aantal uren gamen en het model van de spelcomputer. Het soort tv-scherm of de computermonitor heeft ook invloed op het stroomverbruik. Speel je niet, verbruikt de spelcomputer alles bij elkaar in de stand-by modus ook nog best wel wat stroom.

Daarnaast heeft de framerate (afgekort fps: frames per second) van spellen gevolgen voor het verbruik. Een hoge framerate zorgt voor een vloeiend beeld én meer stroomverbruik. Dat verschilt per spel.

Hoeveel verbruikt een Playstation?

Als je uitgaat van drie uur gametijd per dag verbruikt een Playstation 4 Pro ongeveer 180 kWh per jaar. Andere types van de Playstation 4 zijn wat zuiniger. Daar komt het verbruik in de stand-by modus nog bij. Dat is tussen de 0.5 en 15 watt per uur. Staat de Playstation de rest van de tijd op stand-by? Dan verbruikt hij nog eens zo'n 115 kWh per jaar. Wanneer je rekent met het gemiddelde tarief van een dynamisch energiecontract in 2023 (€0,29 per kWh) dan komt het totale verbruik van de Playstation (295 kWh) zelf op zo'n €85 per jaar uit. Deze berekening is exclusief het verbruik van een beeldscherm.

De opvolger Playstation 5 is tijdens het gamen een grotere liefhebber van stroom. Het verbruik per jaar is zo'n 220 kWh. Toch is deze Playstation zuiniger dan de 4 door een stand-bystand die amper stroom vraagt. 3 watt per uur en daarmee 23 kWh per jaar. Het totale verbruik van de Playstation 5 komt daarmee op 243 kWh, zo'n €70 euro per jaar. De totale stroomkosten zijn dus jaarlijks ongeveer €20 minder dan bij de voorganger.

Hoeveel verbruikt een Xbox?

Van de eveneens populaire Xbox zijn vijf nieuwere typen op de markt, van de achtste en negende generatie. De Xbox Series X is de kwistigste gebruiker met bijna 200 kWh per jaar tijdens gamen. Ook in stand-by verbruikt die Xbox nog zo'n 50 kWh per jaar. 250 kWh staat gelijk aan zo'n € 72. De Xbox One S is de zuinigste van het stel en verbruikt per jaar in circa 160 kWh (€46).

De zuinigste spelcomputer

De allerzuinigste spelcomputers zijn types van de Nintendo Switch die je ook op een televisie kan aansluiten. Met een verbruik van slechts 8 kWh per jaar terwijl je speelt is dat amper €2,50 per jaar. In een docking station ligt het verbruik iets hoger en komt daar ook het stroomverbruik van het aangesloten beeldscherm nog bij.

Stroom besparen met een Playstation of Xbox

Stroom besparen kan door de spelcomputers niet op de stand-bystand te laten, maar ze écht uit te zetten. Het gaat wat ver om te stellen dat je met een dynamisch energiecontract je 'game-tijd' moet afstemmen op de laagste uurtarieven, maar het kan natuurlijk wel. Het meeste bespaar je door in plaats van een potje FIFA spelen, lekker buiten een balletje te trappen. Bekijk nog veel meer tips om te besparen op energieverbruik.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.