Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruiken iPhone en Samsung smartphones?

Meestal hang je je smartphone dagelijks (even) aan het stroom-infuus. Whatsapp-groepen, digitale bankpas, alle ANWB-apps: genoeg redenen om je mobiel opgeladen te houden. Maar hoeveel stroom verbruikt je smartphone eigenlijk? En wat kost dat per jaar? Dat hangt natuurlijk van het type telefoon af. Het soort accu, de processor, het type scherm, apps die stroom vragen. Hoe gulziger de smartphone, hoe meer je aan het opladen bent. De capaciteit van de telefoonbatterij wordt weergegeven in mAh, dat staat voor milliampère per uur. Hoe hoger dat getal, hoe meer de batterij aan stroom opslaat. 

Hoeveel stroom verbruikt een iPhone?

Het verbruik van de telefoon (bijvoorbeeld door scherm en processor) én het telefoongebruik van de bezitter bepalen hoeveel stroom nodig is voor opladen. Hoeveel mAh die telefoonaccu is, bepaalt dus de hoeveelheid stroom die nodig is om de batterij op 100% te krijgen. 

Een vrij normale batterijcapaciteit van een smartphone is bijvoorbeeld 4.200 mAh. Maar telefoonaccu’s kunnen dus ook meer capaciteit hebben, tussen de 4.500 en 4.800 mAh. Als voorbeeld: een iPhone 14 Pro heeft een capaciteit van 3.200 mAh, een 14 Pro Max heeft 4.323 mAh. 

Een rekenvoorbeeldje met de iPhone 14 Pro: die heeft zo’n 13 wattuur nodig om de accu van 3.200 mAh op te laden. Volgens de specificaties van de fabrikant kan je 23 uur video kijken voordat de batterij leeg is. Dat is intensief gebruik. Neem als voorbeeld dat een gematigder telefoongebruiker die iPhone één keer per twee dagen helemaal oplaadt. 

Dat is ongeveer 182 keer opladen per jaar. Dus 182 x 13 wattuur = 2.379 wattuur. Dat is 2,38 kWh per jaar. Ga je uit van het gemiddeld stroomtarief van een dynamisch energiecontract in 2023 dan zijn je kosten als volgt: 2,38 kWh x € 0,29 = € 0,69 per jaar.  

Voor een Android-smartphone (merk Samsung) zal het verbruiks- en kostenplaatje vergelijkbaar zijn. 

Stroomverbruik smartphones en tablets per gezin 

Financieel gaat je smartphone-verslaving je hoogstwaarschijnlijk niet de kop kosten, maar doorgaans zijn er natuurlijk wel meerdere van per huishouden. Voor volwassenen én voor de kinderen. Daarnaast mogelijk ook nog de nodige tablets, die ook kwistig kunnen zijn met stroom. Reken voor het gemak vier telefoons en twee tablets. Bij elkaar waarschijnlijk nog geen 15 kWh, minder dan een tientje per jaar. 

Sluipverbruik opladers smartphones 

Dit voorbeeld gaat niet alleen uit van een het gemiddelde dynamische tarief uit 2023 van € 0,29 per kWh, maar ook van gematigd gebruik en gunstige cijfers van de batterijcapaciteit. Een tablet met oudere accu én fanatieke gebruiker zorgt voor hogere jaarlijkse kosten.

Wat we in het artikel over sluipverbruikers al eens aanstipten: opladers van smartphones die ongebruikt in het stopcontact zitten, verbruiken tóch stroom. Voor opladers gelden sinds een paar jaar Europese regels die sluipverbruik binnen de perken houden. Een ingeplugde oplader mag maximaal 0,21 watt gebruiken. Dat valt natuurlijk wel mee. Maar stel dat er in huis meerdere opladers elke dag ongebruikt in het stopcontact zitten, dan verspil je per jaar toch wat kWh’s. 

ANWB Energie

Met het dynamisch energiecontract van ANWB Energie kan je jaarlijks veel geld besparen door je grootverbruikers af te stemmen op de laagste uurtarieven. In die categorie valt de smartphone dus niet. De tarieven voor de volgende dag zijn altijd een dag van te voren al bekend, die zie je in de app. Dus zorg wel dat je smartphone voldoende is opgeladen..  

 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!