Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel kWh verbruikt een vaatwasser?

Naast de manier waarop je je vaatwasser verbruikt zegt het energielabel veel over het stroomverbruik van een vaatwasser. Maar wat precies? Waar moet je op letten? Wat is het verschil per vaatwasser? Het energielabel vertelt je meer over het verbruik van een vaatwasser. En zorgt er ook voor dat je makkelijk kan vergelijken.

Hoeveel stroom verbruikt een vaatwasser?

De vaatwassers is één van de grotere energieslurpers in huis. Hoe groener het label, hoe minder kWh per vaatwasbeurt. De minst zuinige (F-categorie) vaatwasser verbruikt gemiddeld zo’n 270 kWh per jaar. De zuinigste A maar 150 kWh. Je kan een aanschaf van een duurdere en zuinigere machine dus terugverdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en je verbruik af.

Je vindt dit bovenaan het energielabel van de vaatwasser, in het zwarte labeltje staat de energieklasse aangegeven. Daaronder toont het energielabel in kWh wat de machine gemiddeld verbruikt per 100 keer vaatwassen.

De ‘gemiddelde’ vaatwasser verbruikt jaarlijks 200 kWh. Als je uitgaat van het gemiddelde dynamische tarief van 2023 à €0,29 per kWh, dan kost een vaatwasser je dus ongeveer €58 per jaar. 

Verder op het energielabel van een vaatwasser

De energielabels van de vaatwasser zijn vernieuwd. Maar wat zegt een energielabel over naast het stroomverbruiknog meer over een vaatwasser? Verder staat er van boven naar onder het volgende op het energielabel van een vaatwasser:

  1. De QR-code
  2. Capaciteit
  3. Waterverbruik
  4. Programmaduur
  5. Hoeveel geluid

1. De QR-code

Daarmee kom je in een Europese productendatabase waar alle Europese regels staan voor vaatwassers.

2. Hoeveel vaat kan er in een vaatwasser?

Dit getal zegt hoeveel voor hoeveel personen vaat per maaltijd in de vaatwasser kan. Dat gaat over borden, glazen, bestek en kopjes.

4. Wat is het waterverbruik van een vaatwasser?

Hoeveel verbruikt de vaatwasser tijdens één wasbeurt. 

5. Hoelang duurt een wasprogramma van de vaatwasser?

Je ziet hoeveel tijd een vaatwasser nodig heeft voor één wasbeurt. Die tijd wordt altijd gemeten op basis van het zuinigste ecoprogramma van de vaatwasser.

6. Hoeveel geluid maakt de vaatwasser?

Dit geeft aan hoeveel decibellen een vaatwasser maakt bij een programma. De geluidsschaal loopt van A naar D, waarbij A het stilst is. Heel stil is rond de 42 decibel of minder. De luidste klasse produceert tijdens het centrifugeren 47 decibel. Elke decibel betekent een verdubbeling van het geluid.

Besparen met je vaatwasser

Met een dynamisch energiecontract kan je besparen door je gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de vaatwasser te laten draaien als de stroomprijs op z’n laagst is. De voordeligste tarieven zijn vaak tussen 10.00 en 16.00 uur en 0.00 tot 6.00 uur.

Naast goedkopere én groenere stroom kan je ook minder stroom verbruiken. Een aantal tips om je vaatwasser minder stroom te laten verbruiken:

  • De simpelste tip is om het ecoprogramma te gebruiken. Dat duurt vaak langer dan het kortste programma, maar kost (onder meer door de temperatuurinstelling) minder stroom.
  • Zorg dat het filter van je vaatwasser schoon is en vul de ontharder (tegen kalkaanslag) tijdig aan. Dat zorgt ervoor dat je vaatwasser zo zuinig mogelijk kan werken.
  • Als je de afwasser aanzet, probeer die dan vol te laten draaien. Op jaarbasis scheelt je dat een aanzienlijk aantal afwasbeurten.
  • Ga je een vaatwasser kopen, zorg dan dat je niet méér capaciteit koopt dan je nodig hebt. Stem de inhoud goed af op je persoonlijke situatie.  

Alles over energie

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!