Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Alles over de levensduur van je zonnepanelen en omvormer

Zonnepanelen zijn een investering waar je jarenlang plezier van wilt hebben. Maar hoe lang gaan zonnepanelen eigenlijk mee, en wat kun je doen om hun levensduur te verlengen? In dit artikel lees je alles over de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, wat er gebeurt na die periode, en hoe je het maximale uit je panelen haalt.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een lange levensduur. De meeste panelen gaan 25 tot 30 jaar mee. Dit betekent niet dat ze na deze periode ophouden met werken, maar wel dat hun rendement (hoeveel stroom ze kunnen opwekken) afneemt. Moderne zonnepanelen verliezen gemiddeld minder dan 0,5% aan rendement per jaar. Na 25 jaar leveren ze dus nog steeds meer dan 85% van hun oorspronkelijke vermogen.

Wat gebeurt er na 25 jaar met je zonnepanelen?

Na 25 jaar kunnen zonnepanelen nog steeds elektriciteit opwekken, maar minder efficiënt. De meeste fabrikanten geven een vermogensgarantie die vaak 25 jaar loopt. Dit houdt in dat de panelen na die periode nog een bepaald percentage (meestal 80-85%) van hun oorspronkelijke vermogen moeten leveren. Je kunt je panelen na die periode nog steeds gebruiken, zeker als ze nog voldoende opwekken voor jouw gebruik.

Waarom zou je zonnepanelen die nog werken toch vervangen?

Toch kan het financieel interessant zijn om tegen die tijd je zonnepanelen te vervangen voor nieuwe exemplaren. Het is nu moeilijk in te schatten hoe duur zonnepanelen dan zijn en wat ze opleveren, maar als de ontwikkelingen doorzetten zullen zonnepanelen waarschijnlijk goedkoper worden en tegelijkertijd efficiënter. Dat zou kunnen betekenen dat het onder aan de streep goedkoper kan zijn om na 25 jaar een nieuwe, efficiëntere installatie aan te schaffen dan nog eens 10 tot 15 jaar langer te doen met je bestaande panelen.

Lees ook: Zijn zonnepanelen nog wel interessant?

Wat is de levensduur van een omvormer voor zonnepanelen?

Terwijl de zonnepanelen zelf dus zomaar 25 jaar of nog veel langer mee kunnen gaan, geldt dat doorgaans niet voor de omvormer. Dit apparaat zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in voor het stroomnet geschikte wisselspanning van 230 volt. Het is complexere techniek dan een relatief eenvoudige zonnepaneel en dat zie je terug in de gemiddelde levensduur.

Vaak wordt uitgegaan van een levensduur van 10 tot 15 jaar voor een omvormer. Je kunt er dus vanuit gaan dat als je 25 jaar met je zonnepanelen-installatie wil doen, je gemiddeld nog één keer moet investeren in een nieuwe omvormer.

Tips om de levensduur van zonnepanelen te verlengen

Wil je je zonnepanelen zo lang mogelijk optimaal laten werken? Hier zijn een paar handige tips:

  1. Kies voor kwaliteit

Ga niet voor de goedkoopste zonnepanelen en omvormers, maar kies voor een bekend en goed aangeschreven merk. Dat geldt ook voor de installatie: een goede, vakkundige installatie zal de levensduur van je zonnepanelen alleen maar ten goede komen.

  1. Regelmatige inspecties:

Laat je panelen eens in de paar jaar controleren door een professional om defecten of slijtage vroegtijdig op te sporen.

  1. Schoonhouden:

Vuil, zoals bladeren of vogelpoep, kan de opbrengst verminderen. Maak je panelen voorzichtig schoon als dit nodig is.

  1. Omvormer op de juiste manier uitschakelen:

Met een dynamisch energiecontract kan het interessant zijn om je zonnepanelen uit te zetten bij negatieve stroomprijzen. Doe dat niet door de stop van de betreffende groep om te zetten, dit kan schade aan de omvormer toebrengen. Als je je installatie wil uitschakelen, doe dit dan via de bijbehorende app of via de display van de omvormer.

Nog meer besparen met zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of twijfel je er over? Wist je dat de meeste energiemaatschappijen terugleverkosten berekenen? Je betaalt dan als je stroom teruglevert aan het net. Bij ANWB Energie doen we daar niet aan mee, bij ons krijg je altijd de eerlijke prijs voor jouw zonnestroom.

Energietegeninkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. Ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.