Auto inruilen of particulier verkopen

Ik wil mijn auto verkopen, hoe doe ik dat?

Hoe je een auto verkoopt hangt af van de reden waarom je er van af wilt. Is hij echt ‘op’, wil je hem inruilen bij de dealer of verkoop je de auto particulier? Afhankelijk van de reden, bepaal je de beste manier van verkopen.

Auto verkopen - Verkoopkanaal kiezen

1. Auto inruilen

De meeste mensen ruilen hun oude auto in bij de merkdealer. Dit is een heel comfortabele manier van handelen, maar het inruilen van je auto is niet het meest voordelig. Bij de dealer krijg je weliswaar een redelijke inruilprijs, maar er valt op de prijs van de nieuwe auto vervolgens nog maar weinig af te dingen. Het omgekeerde geldt daarom ook: als je bij een dealer geen auto komt inruilen kun je vaak meer korting bedingen op je nieuwe auto. Zorg er met behulp van de ANWB Koerslijst voor dat je weet wat de auto waard is die je wilt inruilen. Kijk of er bijzondere aanbiedingen of inruilacties zijn bij de merkdealers.

2. Niet inruilen maar zelf verkopen: meeste geld

Zelf verkopen in plaats van je auto inruilen is de beste manier om het meeste geld voor je auto te krijgen, maar het kost je ook de meeste inspanning. Als je jouw auto niet inruilt, zul je hem immers te koop moeten zetten. De waarde bepaal je met behulp van de ANWB Koerslijst. Dat doe je op de bekende autoverkoopsites zoals bijvoorbeeld Marktplaats. Je kunt ook rondrijden met een ‘te koop’-briefje achter de autoruit en/of hem moeten aanbieden op het ‘te koop/gevraagd’-bord van de supermarkt. Vervolgens ontvang je potentiële kopers, onderhandel je en zorg je dat er proefritjes gemaakt kunnen worden. Ook het overschrijven van het kentekenbewijs hoort erbij.

Zie ook: 5 verkooptips om je auto meer op te laten leveren.

3. ANWB Verkoopservice: net zo snel en gemakkelijk als inruilen van je auto

Wat net zo snel en gemakkelijk gaat als het inruilen van je auto, is gebruikmaken van een online veiling zoals de ANWB Verkoopservice. Het mooie is dat je snel geld voor je eigen auto krijgt en vervolgens bij het kopen van een nieuwe auto extra korting kan bedingen omdat je zonder inruiler komt kopen. Dat scheelt de dealer of handelaar namelijk ook weer moeite, dus vaak werken ze daar aan mee. Bij zo’n autoveiling vraag je online een bod op je auto. Als de geboden prijs – die is gebaseerd op de handelswaarde - je aanstaat, breng je de auto naar een inleverpunt en wordt hij vergeleken met de gegevens die je op de website hebt doorgegeven. Is alles in orde dan krijg je zeer snel je geld op je rekening gestort.

4. Auto opkopers: als inruilen echt niet meer gaat

Is je auto total loss of komt ie écht niet meer door de APK, dan kun je hem ook niet meer inruilen. Je blijft dan meestal zitten met een sloopauto die niet meer kan of mag rijden. In Nederland zijn honderden opkopers van schade- en sloopauto’s actief. In de meeste gevallen wordt hij volledig gestript; de losse onderdelen worden verkocht en de rest behandeld als oud ijzer. Vaak krijg je nog wel iets terug voor je autowrak, maar in het ergste geval wordt hij gratis thuis afgehaald.

Voor- en nadelen van verschillende verkoopkanalen

 

ANWB Verkoopservice

Inruilen bij de dealer

Zelf verkopen aan particulier

Hoe snel kan ik mijn auto verkopen? Gegarandeerd verkocht binnen 1 werkdag. Afhankelijk van levertijd nieuwe auto. Onzeker. Sterk afhankelijk van prijs en belangstelling.
Krijg ik een goede prijs voor mijn auto? Eerlijke prijs, maar wel altijd een gegarandeerd prijs. Onduidelijk. Hangt samen met de aankoopprijs van de nieuwe auto. Bij veel belangstelling en goed onderhandelen kan er een goede prijs uit komen.
Welke kosten moet ik maken voor verkoop? Vast bedrag. Alleen bij verkoop betaal je servicekosten. Niet van toepassing. Varieert. Aan adverteren op de meeste websites zijn kosten verbonden, maar verkoop en prijs zijn niet gegarandeerd.
Heb ik veel papieren rompslomp? Nee. Alleen eenmalig autogegevens invoeren en foto’s uploaden. Niet van toepassing. Ja. Zelf zorgen voor overschrijving, vrijwaring en financiële afhandeling.
Hoeveel stress levert het op? Geen. De ANWB Verkoopservice regelt alles, zonder gedoe. Varieert. Onderhandelen over de inruilprijs kan stressvol zijn. Veel. Onderhandelen over de prijs, proefritten, vreemde mensen aan huis en alles zelf regelen.