Auto inruilen of particulier verkopen

Ik wil mijn auto verkopen, hoe doe ik dat?

Hoe je een auto verkoopt hangt af van de reden waarom je er van af wil. Is hij echt ‘op’, wil je hem inruilen bij de dealer of verkoop je de auto particulier? Afhankelijk van de reden, bepaal je de beste manier van verkopen.

1. Inruilen: comfortabel

De meeste mensen ruilen hun oude auto in bij de merkdealer. Dit is een heel comfortabele manier van handelen, maar inruilen is niet het meest voordelig. Bij de dealer krijg je weliswaar een redelijke inruilprijs, maar er valt op de prijs van de nieuwe auto vervolgens nog maar weinig af te dingen. Ter voorbereiding:

  • Zorg er met behulp van de ANWB Koerslijst voor dat je weet wat de auto waard is die je wilt inruilen.
  • Kijk of er bijzondere aanbiedingen of inruilacties zijn bij de merkdealers.

2. Particulier verkopen: meeste geld

Zelf verkopen is de beste manier om het meeste geld voor je auto te krijgen, maar het kost je ook de meeste inspanning. Je zult de auto namelijk te koop moeten zetten op de bekende auto verkoopsites zoals bijv. Marktplaats, moeten rondrijden met een ‘te koop’-briefje achter de autoruit en/of hem moeten aanbieden op het ‘te koop/gevraagd’-bord van de supermarkt.
Het vervolgens ontvangen van potentiële kopers, de onderhandelingen, het maken van proefritjes en het overschrijven van het kentekenbewijs kan ontaarden in een tijdrovende bezigheid.

Zie ook: 5 verkooptips om je auto meer op te laten leveren.

3. Online autoveiling: snel van je auto af

Een snelle manier om je auto te verkopen, is door gebruik te maken van een online veiling, zoals bijvoorbeeld de ANWB Verkoopservice. Bij zo’n autoveiling kun je online een bod op je auto aanvragen. De prijs die je ontvangt komt overeen met de veilingwaarde, ook wel handelswaarde genoemd. Als de geboden prijs je aanstaat, breng je de auto naar een inleverpunt en wordt hij vergeleken met de gegevens die je op de website hebt doorgegeven. Is alles in orde dan krijg je zeer snel je geld op je rekening gestort. Veel leasemaatschappijen maken voor een inruilauto bij private lease ook gebruik van een online veiling. Bij sommige leasemaatschappijen kun je het bedrag (deels) inleggen voor een lager leasetarief, maar het meest gebruikelijke is dat het bedrag op je rekening wordt gestort.

4. Auto opkopers: als ie écht op is

Is je auto total loss of komt ie écht niet meer door de APK, dan blijf je meestal zitten met een sloopauto die niet meer kan of mag rijden. In Nederland zijn honderden opkopers van schade- en sloopauto’s actief. Soms worden deze auto’s in Oost-Europa opgeknapt en doorverkocht. In de meeste gevallen wordt hij volledig gestript; de losse onderdelen worden verkocht en de rest behandeld als oud ijzer. Vaak krijg je nog wel iets terug voor je autowrak, maar in het ergste geval wordt hij gratis thuis afgehaald.

Voor- en nadelen van verschillende verkoopkanalen

 

ANWB Verkoopservice

Inruilen bij de dealer

Zelf verkopen aan particulier

Hoe snel kan ik mijn auto verkopen? Gegarandeerd verkocht binnen 1 werkdag. Afhankelijk van levertijd nieuwe auto. Onzeker. Sterk afhankelijk van prijs en belangstelling.
Krijg ik een goede prijs voor mijn auto? Eerlijke prijs, maar wel altijd een gegarandeerd prijs. Onduidelijk. Hangt samen met de aankoopprijs van de nieuwe auto. Bij veel belangstelling en goed onderhandelen kan er een goede prijs uit komen.
Welke kosten moet ik maken voor verkoop? Vast bedrag. Alleen bij verkoop betaal je servicekosten. Niet van toepassing. Varieert. Aan adverteren op de meeste websites zijn kosten verbonden, maar verkoop en prijs zijn niet gegarandeerd.
Heb ik veel papieren rompslomp? Nee. Alleen eenmalig autogegevens invoeren en foto’s uploaden. Niet van toepassing. Ja. Zelf zorgen voor overschrijving, vrijwaring en financiële afhandeling.
Hoeveel stress levert het op? Geen. De ANWB Verkoopservice regelt alles, zonder gedoe. Varieert. Onderhandelen over de inruilprijs kan stressvol zijn. Veel. Onderhandelen over de prijs, proefritten, vreemde mensen aan huis en alles zelf regelen.