Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig en slim inpakken

Zes inpaktips voor je autovakantie

Met de auto op vakantie gaan is eigenlijk net een kleine verhuizing. En een beetje tetris door de vaak beperkte afmetingen. Met onderstaande tips pak je de bagageruimte slim en veilig in. Zo is er - met een beetje puzzelen - op de terugweg misschien zelfs nog ruimte voor souvenirs!

Een auto inpakken is vaak passen en meten. Zeker wanneer je met een heel gezin op vakantie gaat kan dit een uitdaging zijn. Want het gaat natuurlijk niet alleen over alles erin krijgen, maar ook over veiligheid en nadenken over wat je onderweg mogelijk al nodig hebt. Veiligheidshesjes bijvoorbeeld, gereedschap om een wiel te vervangen of andere verplichte spullen die je in de auto moet hebben. Onhandig om dan eerst alle bagage te moeten weghalen. Maar er is meer om rekening mee te houden. Daarom: zes slimme inpaktips.

1. Prop je auto niet te vol

Meestal gebruik je niet alles van wat je allemaal meeneemt. Zonde, want je verbruikt meer benzine en het kan tot gevaarlijke situaties leiden.

2. Plaats zware dingen zoveel mogelijk onderop

Dat is niet alleen om het zwaartepunt van de auto laag te houden, maar het is vooral veiliger bij een ongeval. Plaats zware koffers zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank.

3. Gebruik een bagagenet of tralierek

Als de bagage boven de rugleuning van de achterbank uitkomt, is een stevig bagagenet of tralierek wel zo veilig. Anders vliegen er bij een noodstop spullen naar voren. Leg om die reden ook niks op de hoedenplank. 

4. Zorg voor de juiste bandenspanning

Als je de auto zwaar belaadt, is het verstandig om de bandenspanning te verhogen. Zo verbruik je minder brandstof en heb je een betere wegligging.

5. Gebruik je dakkoffer op de juiste manier

Heb je een dakkoffer? Zorg dan dat je 'm op de juiste manier gebruikt. Doe er lichte spullen in. Een dakkoffer heeft grote invloed op het weggedrag. Monteer de koffer in het midden van het dak. Aan de zijkant kun je er weliswaar makkelijker bij, maar voor het weggedrag is het midden veel veiliger.

6. Bereken het totale gewicht

Elke auto heeft een maximaal toegestaan gewicht dat je niet mag overschrijden. Dit maximum staat op het kentekenbewijs. Vergeet niet het gewicht van de inzittenden mee te tellen. En dat van de dakkoffer met inhoud.

Pas op voor overbelading!

Overbelading kan veel gevaren met zich meebrengen. De rijeigenschappen van een overbeladen auto worden dusdanig verstoord dat het een stuk moeilijker is de auto in noodsituaties onder controle te houden.

De ADAC, de Duitse zustervereniging van de ANWB, heeft uitgebreide tests gedaan met een auto die 80 kilo te zwaar was. Bij de uitwijkproef reageerde de auto zeer heftig. Ook het antiblokkeersysteem van moderne auto’s werkt door overbelasting veel minder goed, waardoor het systeem ongecontroleerde slingerbewegingen niet meer effectief kan inperken. Én het vergroot de kans op een klapband. Overschrijd het maximumgewicht van de auto dus niet!

Liever een auto huren?

Blijkt tijdens het inpakken dat je auto toch net te klein is om alles veilig mee te kunnen nemen? Je kunt natuurlijk ook een auto huren. Dat scheelt een hoop gedoe en stress.

Bonustip: check voor vertrek je Wegenwachtpakket

Pech onderweg ligt altijd op de loer - ook als je je auto op de juiste manier inpakt. Dan wil je natuurlijk zo goed en zo snel mogelijk geholpen worden. Check daarom voor vertrek je Wegenwachtpakket, zodat je ook op vakantie zeker bent van de beste pechhulp.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor een fijne autorit tijdens je vakantietrip.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!