Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke caravan past achter mijn auto?

Heb je een caravan op het oog, maar weet je niet of jouw auto hem kan trekken? Wij leggen uit hoe je kunt berekenen of je met de beoogde combinatie veilig en verantwoord de weg op kunt.

Rekentool

Onze handige module berekent eenvoudig het maximale caravangewicht dat je achter je auto kunt vervoeren. Ook adviseert de tool of je veilig met bepaalde combinaties kunt rijden.

Gewicht: aanhangwagenmassa en treinmassa

Houd rekening met de maximum aanhangwagenmassa van jouw personenwagen. Dat staat achter op de kentekencard. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, staat dit op deel 1.

Daarnaast geven autofabrikanten een treinmassa op. Dat is wat de auto (leeg gewicht + inzittenden + bagage) en de caravan (leeg gewicht + bagage) samen mogen wegen. Ook die grens mag niet worden overschreden.

Treinmassa gaat voor

Bij sommige auto's kan de optelsom van de afzonderlijke auto en de afzonderlijke caravan hoger uitvallen dan de treinmassa. In zulke gevallen gaat de treinmassa voor. Je doet er verstandig aan in die gevallen voor een caravan te kiezen die inclusief laadvermogen niet zwaarder is dan de treinmassa minus de totale massa van je auto.

Vergeet je bagage niet mee te rekenen

Houd ook altijd rekening met de hoeveelheid bagage die je meeneemt. Bij bagage kun je naast kleding en huishoudartikelen ook denken aan fietsen die mee in de caravan gaan. Met name bij elektrische fietsen is het belangrijk dat je ze op de juiste manier meeneemt.


Afstemming auto en caravan: 75% regel

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. De ANWB adviseert daarom de 75% regel in acht te nemen: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn.

Trekkracht van een auto

Elke brandstofgestookte auto kan een aanhangwagen trekken. Natuurlijk heeft een brandstofauto het met een caravan erachter wel wat zwaarder. Een caravan ondervindt daarnaast veel luchtweerstand. Zo kan het bij tegenwind voor komen dat je terug moet schakelen. Ook hellingen beïnvloeden de prestaties. In de bergen moet de motor behalve de auto, inzittenden en bagage ook nog het gewicht van de (beladen) caravan de helling opsjorren. Met een lichte motor valt dat niet mee! De ideale caravantrekker heeft een hoog koppel- bij een relatief laag motortoerental. Maar ook de bandenmaat, de reductie in de versnellingsbak en de eindoverbrenging spelen een rol.

Trekken met een elektrische auto

Bij hybrides en stekkerhybrides is het trekgewicht veelal lager dan van de vergelijkbare benzinevariant. Soms is het zelfs nul. Elektrische auto's mogen steeds vaker een aanhanger trekken, al overschrijdt het trekgewicht van een gemiddelde EV de 1.000 kilogram nog niet. Hoe duurder de elektrische auto, hoe zwaarder de caravan die er achter mag. Ongeacht de gekozen EV heeft een aanhanger een nadelig effect op het rijbereik: gemiddeld genomen kun je de door de fabrikant opgegeven actieradius halveren.

Stabiliteit van de caravantrekker

Een goede caravantrekker beschikt naast voldoende trekkracht ook over stabiliteit. Dat is belangrijk om veilig van rijstrook te kunnen wisselen of een vrachtwagen in te halen zonder dat de caravan gaat scharen. Hiervoor is een goede afstemming van auto en caravan uiterst belangrijk.

De stabiliteit van een auto met een caravan erachter ligt min of meer opgesloten in het karakter van de auto en is van tevoren niet te voorspellen. De plaats van de achteras verraadt soms iets van de gevoeligheid voor caravans. Bekijk de tips tegen het slingeren met de caravan.

Lees ook:

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Nu5%korting
ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

Shop nu
Ontdek ons kampeerassortiment 

O.a. retro look campinglampen, elektrische koelbox, vrolijk servies, comfi slaapzakken en kampeermeubilair vind je in de Webwinkel.

Vanaf329,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Renault Clio.