Auto als caravantrekker

Zo reken je dat uit

Heb je een caravan op het oog, maar weet je niet of jouw auto hem kan trekken? Wij leggen uit hoe je kunt berekenen of je met de beoogde combinatie veilig en verantwoord de weg op kunt.

Rijden met de caravan

Met onze handige module kun je snel en gemakkelijk de geadviseerde maximale massa van de te trekken caravan opvragen. De rekentool adviseert ook direct of je wel veilig met bepaalde combinaties kunt rijden.

Naar de rekentool 'caravantrekker'

 

Hier let je op!

 

Constant 80- of 100 kilometer per uur rijden of vanuit stilstand een helling van 12% nemen is voor veel moderne auto’s geen probleem meer. Het gaat er om controle te houden over de mogelijke prestaties van de combinatie, om veilig van rijstrook te kunnen wisselen of een vrachtwagen in te halen zonder dat de caravan gaat scharen. Hiervoor is een goede afstemming van auto en caravan uiterst belangrijk.

Auto en gewicht

Houd rekening met de maximum aanhangwagenmassa van jouw personenwagen. Dat staat achter op de kentekencard, die sinds 2014 wordt afgegeven. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, staat dit op deel 1. Daarnaast geven autofabrikanten een treinmassa op. Dat is wat de auto (leeg gewicht + inzittenden + bagage) en de caravan (leeg gewicht + bagage) samen mogen wegen. Ook die grens mag niet worden overschreden.

Bij sommige auto's kan de optelsom van de afzonderlijke auto en de afzonderlijke caravan hoger uitvallen dan de treinmassa. In zulke gevallen gaat de treinmassa voor. Je doet er verstandig aan in die gevallen voor een caravan te kiezen die inclusief laadvermogen niet zwaarder is dan de treinmassa minus de totale massa van je auto. Houd ook altijd rekening met de hoeveelheid bagage die je meeneemt. Bij bagage kun je naast kleding en huishoudartikelen ook denken aan fietsen die mee in de caravan gaan. Voor gewone en sportieve fietsen maakt het voor het gewicht niet uit, maar de elektrische fietsen staan wel ter discussie.

Afstemming auto en caravan: 75% regel

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. De ANWB adviseert daarom de 75% regel in acht te nemen: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn.

Trekkracht van een auto

Elke brandstofgestookte auto kan een aanhangwagen trekken. Maar bij hybrides en stekkerhybrides is het trekgewicht veelal lager dan van de vergelijkbare benzinevariant en soms is het zelfs nul. Elektrische auto's mogen geen aanhangers trekken, op de Jaguar iPace, Audi e-Tron en Tesla Model X na. Dat het merendeel van de EV's niks mag trekken heeft diverse oorzaken. Vaak zit het accupakket in de weg of kan de koelcapaciteit voor de accu en motor het niet meer bolwerken - zeker niet in de bergen - als er een caravan achter de auto hangt. 

Natuurlijk heeft een auto met een lichte motor het met een caravan wat zwaarder. Een caravan ondervindt daarnaast veel luchtweerstand. Zo kan het bij tegenwind voor komen dat je terug moet schakelen. Ook hellingen beïnvloeden de prestaties. In de bergen moet de motor behalve de auto, inzittenden en bagage ook nog het gewicht van de (beladen) caravan de helling opsjorren.  De ideale caravantrekker heeft een hoog koppel bij een relatief laag motortoerental. Maar ook de bandenmaat, de reductie in de versnellingsbak en de eindoverbrenging spelen een rol.

Stabiliteit van de caravantrekker

Een goede caravantrekker beschikt naast voldoende trekkracht ook over stabiliteit. Dat ligt min of meer opgesloten in het karakter van de auto en is van tevoren niet te voorspellen. De plaats van de achteras verraadt soms iets van de gevoeligheid voor caravans. Hoe dichter deze bij de trekhaak zit, hoe beter dat is. Bekijk de tips tegen het slingeren met de caravan.

Lees ook:

Trekauto: feiten en fabels