Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor een optimaal gebruik van je dakkoffer

Met een dakkoffer op je auto heb je er in één klap een kofferbak bij. Reuze handig dus om al je vakantiespullen mee te nemen. Maar hoe maak je optimaal gebruik van een dakkoffer? We geven tips.

1. Dakkoffer monteren

Hoe je je dakkoffer moet monteren, vind je in het instructieboekje van de dakkoffer. Een aantal algemene tips:

  • Een dakkoffer zet je het makkelijkst vast met zijn tweeën.
  • De beste positie voor een dakkoffer is precies in het midden van de auto, dit in verband met de wegligging en windgevoeligheid. Aan de zijkant monteren lijkt misschien handig omdat dit praktischer is met in- en uitladen, maar dat is niet verstandig. 
  • Houd bij het monteren rekening met de achterklep van je auto; je wilt natuurlijk dat deze nog open kan.

2. Check de daklast van je auto

Denk aan de maximum daklast van je auto. Deze vind je terug in het instructieboekje van je auto.

Stel dat de daklast van je auto 90 kilo is, de dakkoffer 20 kilo weegt en de dakdragers 10 kilo: dan kun je tot maximaal 60 kilo bagage kwijt in je dakkoffer.

3. Houd rekening met de maximale belading

Dan is er ook nog de maximale belading van de dakkoffer. Deze vind je terug in het instructieboekje van je dakkoffer. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Een dakkoffer beïnvloedt het weggedrag van je auto nadelig, maar niet kritisch als je je aan de maximale belading houdt.

Let op: de maximale belading van een dakkoffer is voor een personenauto vaak lager dan voor bijvoorbeeld een busje.

4. Dakkoffer inpakken

Ga je je dakkoffer inpakken, houd dan rekening met het volgende:

  • Stop alleen lichte bagage in een dakkoffer. Leg de zwaarste spullen daarvan boven of tussen de dakdragers en de lichtste spullen bovenop. 
  • Voor de meeste dakkoffers geldt deze optimale verdeling van gewicht: ca. 50% van de bagage tussen de dragers, 25% in de neus en 25% in de achterkant. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor de optimale verdeling in jouw dakkoffer.
  • Stop zeer zware spullen nooit in een dakkoffer, maar in de achterbak. Zo blijft het zwaartepunt van de auto laag, en dat is gunstig voor het weggedrag van de auto.
  • Dakkoffers zijn voorzien van een slot, maar in principe valt elke koffer te kraken. Stop daarom nooit dure spullen zoals camera’s, een laptop of sieraden in een dakkoffer.
  • Vrijwel alle dakkoffers lekken een beetje, sommige zelfs veel. Pak spullen die absoluut niet nat mogen worden daarom goed in, of stop deze in de achterbak als dat mogelijk is. 
  • Leg spullen nooit los in de dakkoffer, zeker geen zware. Als je dan hard remt, worden de objecten ‘gelanceerd’ en kunnen ze de koffer beschadigen. Zet alle bagage daarom zo goed mogelijk vast met spanbanden.

5. Meet voor vertrek je hoogte

Denk aan de extra hoogte die een dakkoffer je oplevert (tot ca. 70 cm), vooral bij het inrijden van parkeergarages, tolpoortjes en andere plekken met een hoogtebeperking. Meet de totale hoogte van auto plus gemonteerde dakkoffer vóór vertrek. Plak desnoods een geeltje op het dashboard met daarop de hoogte, zodat je het niet vergeet. 

6. Hoe hard mag je rijden met een dakkoffer?

De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer of skibox is dezelfde als voor auto’s zonder koffer. Wij adviseren om met een dakkoffer nooit harder te rijden dan 130 km/h, ook niet als dat formeel wel is toegestaan. 

Overschrijd bovendien nooit de door de fabrikant aanbevolen maximumsnelheid en maak geen abrupte stuurbewegingen op snelheid. Een dakkoffer is namelijk van invloed op invloed op het weggedrag van de auto. 

7. Haal je dakkoffer van je auto

Door de massa en omvang verbruik je met een dakkoffer meer brandstof. Volgens onderzoek van onze Duitse zustervereniging ADAC is dat ca. 2 liter extra per 100 km bij een snelheid van 130 km/u. Rijd daarom niet onnodig rond met een (al dan niet lege) dakkoffer op je auto.

Extra tip: je kunt een dakkoffer op een makkelijke manier opbergen met behulp van muurbeugels. Zo staat de koffer niet in de weg en verminder je de kans op beschadigingen.

Lees ook:

10 tips als je een dakkoffer wilt kopen

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.