Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke dakdragers heb je nodig?

Met een dakkoffer, bagagebox, fietsendrager voor op het dak of zelfs een surfplank ontkom je niet aan een goede set dakdragers. Alleen niet elke dakdrager past op elke auto. Het kiezen van de juiste dakdragers hangt af van het type auto en de specifieke dakconstructie. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van dakdragers.

Welke soorten dakdragers zijn er?

Bij het kiezen van de juiste dakdrager kijk je dus niet alleen naar waar je ‘m voor nodig hebt, maar ook naar het type auto. Het zou zonde zijn om er te laat achter te komen dat je dakdrager helemaal niet op jouw auto past. Hieronder leggen we de verschillende soorten rails en dakdragers uit.

  • Vaste dakdragers: deze worden direct op de auto gemonteerd en blijven vaak permanent op hun plek. Ze zijn stevig en vooral handig als je vaak iets op het dak wilt vervoeren. Zoals een dakkoffer of fietsen. Dit type dakdrager is specifiek voor jouw autotype en een goede optie bij regelmatig gebruik.
  • Dakdragers voor auto's met dakrails: als je auto al dakrails heeft, is het een kwestie van de geschikte dakdragers kiezen. Dit zijn auto’s met een open dakrails waar je over de lengte onderdoor kunt kijken. Of met geïntegreerde rails, ofwel gesloten rails. De dakdragers worden dan op de rails gemonteerd. 
  • Dragers voor auto’s met een glad dak: bij een glad dak zitten er geen montagepunten op het dak. Bij deze auto's worden dakdragers direct op het dak bevestigd. Vaak met klemmen of bevestigingssystemen die aan de deurstijlen vastzitten. Je kunt ze er meestal weer afhalen. Handig voor als je ze niet altijd wilt gebruiken. 
  • Montage- of fixpunten in het dak: deze herken je aan de zijkant van het dak waar de dakdragers op gemonteerd worden. Vaak onder de klepjes in de regengoot. Onder deze klepjes zitten schroefgaten of montageblokjes. De dakdragers worden dan door deze vaste bevestigingspunten veilig en stevig gemonteerd.
  • Universele dakdragers: deze dragers worden op verschillende auto’s gebruikt. Ideaal als je auto geen speciale dakdrageropties heeft. Of als je de dakdrager op meerdere auto's wil gebruiken. Vaak zijn ze ook goedkoper dan model-specifieke dragers. Nadeel: ze zijn niet speciaal voor jouw auto ontworpen. Daarom passen ze mogelijk minder goed dan model-specifieke dakdragers. 

Welke dakdragers heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste dakdrager begint met het controleren van het type dak van je auto, zoals dakrails of vaste bevestigingspunten. Bedenk waarvoor je de dakdrager wilt gebruiken en let ook op het draagvermogen. Is het voor een dakkoffer, fietsen of bijvoorbeeld een surfplank? Ga je voor universele dragers of toch model-specifieke? En kwaliteit speelt natuurlijk een grote rol, want veiligheid staat voorop.

Tip: veel aanbieders van dakdragers maken het je makkelijker met een online configurator (hulpmiddel) op hun website. Hier vul je het merk auto en model in en dan zie je de dakdrager die bij jouw auto past. Handig!

Maximale gewicht dakdrager

Je kunt niet zomaar alles kwijt op je dakdrager. Elke dakdrager heeft een maximaal gewicht dat ‘ie veilig kan dragen. Ook wel het draagvermogen genoemd. Het is belangrijk om dit maximale gewicht niet te overschrijden. Zo voorkom je dat je lading verschuift onderweg. Of schade aan je dakdrager en auto veroorzaakt. De meeste dakdragers worden geleverd met een handleiding waarin het maximale draagvermogen wordt vermeld. Vaak vind je de productinformatie ook op de website van de fabrikant of verkoper.

Maximale daklast van je auto

Ook heeft elke auto een maximale daklast. Dat is het totale maximale gewicht dat de auto op het dak mag dragen. Inclusief de dakdrager en de lading. Je vindt deze informatie vaak in het instructieboekje van je auto of op een sticker in de deurstijlen of het brandstofklepje. Meestal ligt dit tussen de 75 tot 100 kilo. Het is belangrijk om zowel de maximale daklast als het maximale draagvermogen van de dakdrager in de gaten te houden. Overbelasting kan leiden tot schade aan je auto. Of zorgen voor onveilige situaties op de weg bij scherpe bochten en plotseling remmen bijvoorbeeld.

Kortom: controleer altijd het draagvermogen van de dakdragers én de maximale daklast van je auto. Of je nu fietsen, een dakkoffer of een kano wilt vervoeren. Zo ben je veilig onderweg met al je spullen stevig vast.