Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbandentest 2019

Gewone banden én bestelauto-banden

In de zomerbandentest van 2019 hebben we niet alleen de bandenmaat 185/65 R 15 H getest, maat ook een bandenmaat speciaal voor bestelauto’s: 215/55 R 16 C. De testresultaten van deze banden waren teleurstellend.

Direct naar de resultaten van de zomerbandentest 2019

Bandenmaat 185/65 R15 H
Bandenmaat 215/65 R16 C

Lees de tabellen met in je achterhoofd de eigen verwachtingen en eisen aan een band. Voor mensen die maar 5.000 kilometer per jaar rijden zal slijtvastheid een minder belangrijke rol spelen dan voor veelrijders. 

Zomerbanden in de maat 185/65 R15 H

We vinden deze bandenmaat onder nieuwere auto’s uit het B-segment maar ook onder wat oudere modellen uit de middenklasse. Voorbeelden zijn de Dacia Lodgy en Logan, de Kia Stonic, de Renault Zoe en wat oudere modellen als de BMW E36 3-serie en de Volvo S40/V40. Wij kozen als testauto voor de nieuwste VW Polo.

In de tabellen zijn de testresultaten samengevat. Onder ieder hoofdonderdeel staat de wegingsfactor van dat onderdeel in het eindoordeel. Lees de tabel met in het achterhoofd de eigen verwachtingen en eisen aan een band. Voor mensen die maar 5.000 km per jaar rijden zal slijtvastheid een minder belangrijke rol spelen dan voor veelrijders. Kijk ook (via doorklikken op een band) even naar de extra uitgebreide tabel met de scores op de subonderdelen zoals remmen of geluid in en geluid buiten de auto.

Het niveau van het testveld stemt tot tevredenheid, geen enkele band krijgt als eindoordeel onvoldoende zodat er in deze bandenmaat een ruime keus is uit veilige banden. Echt goed scoren twee banden uit onze test, de nieuwe Bridgestone Turanza T005 en de Vredestein Sporttrac 5. Deze beide banden overtuigen met goede scores op alle veiligheidsrelevante testonderdelen. Bij de Vredestein is de slijtvastheid nog net iets beter, bij de Bridgestone zijn de rijeigenschappen op zowel droog als nat wegdek van nog iets hoger niveau.

Achter deze twee toppers komt de rest van het testveld die allemaal een voldoende scoren en dus aan te raden zijn. Wel hebben al deze 3 sterren banden op één of meerdere testonderdelen lichte tekortkomingen (ten opzichte van een goed niveau). In de meeste gevallen gaat het dan om de prestaties op nat wegdek. Twee uitzondering op die regel vormen de premiummerken Michelin en Continental. 

Van Michelin kozen we de CrossClimate + voor deze test. In dit segment biedt Michelin ook nog de EnergySaver aan maar die staat op de nominatie vervangen te worden en Michelin wil de kleinere segmenten meer en meer met de CrossClimate (+) gaan bedienen. Michelin heeft ook steeds aangegeven dat dit een zomerband is met ook winterse eigenschappen.  Je mag het zeker ook een all seasonband noemen maar we hebben hem hier, dit jaar, puur als zomerband getest en beoordeeld. Dat gaat de band in deze maat ook prima af. Er zijn slechts lichte tekortkomingen op droog wegdek, vooral remmen droog wegdek.

Van Continental hadden we de PremiumContact 5 in de test, een band die al wat langer op de markt is. De opvolger PremiumContact 6 is net geïntroduceerd maar die zal niet in 15” geleverd gaan worden. De tekortkomingen van de Continental liggen niet bij grip op droog of nat wegdek maar op slijtvastheid. De slijtage van deze band is 22% hoger dan het gemiddelde van het testveld. Die slijtage is volgens onze normen te hoog en daarmee krijgt deze band geen goed maar een voldoende als eindcijfer (geen 4 maar 3 sterren).

Alle overige geteste banden hebben in meerdere of mindere mate tekortkomingen op nat wegdek.  Tekortkomingen op één of enkele testonderdelen zijn dus ten opzichte van een haalbaar of goed niveau. Banden moeten minimaal een voldoende scoren op de testonderdelen droog, nat, verbruik en slijtvastheid om als eindoordeel 3 sterren te krijgen. Banden met 3 sterren zijn aan te raden, het niveau is voldoende. Banden met minder dan 3 sterren hebben op één of meerdere testonderdelen een onvoldoende, die raden we niet aan. De testwinnaars scoren 4 sterren, dan heb je minimaal een goed op zowel droog, nat, verbruik als slijtvastheid. Deze banden zijn zeer aan te raden.

Tips bandenmaat 185/65 R 15

  • Wie vooral optimale prestaties op droog wegdek belangrijk vindt, kan het beste kiezen voor de Bridgestone, Firestone, Goodyear, Falken of Maxxis.
  • Wie juist optimale prestaties op nat wegdek wil kan het beste kiezen voor de Bridgestone, Vredestein, Michelin of de Continental.
  • Wie milieucriteria als verbruik, geluid en een lange levensduur het belangrijkst vindt, is het beste af met de Vredestein of de Michelin.
  • Wie een band met rondom goed afgewogen prestaties en zonder tekortkomingen wil kan kiezen voor de Bridgestone of de Vredestein.
  • Voor wie de score ‘voldoende’ (i.p.v. ‘goed’) bij rijeigenschappen genoeg vindt en de prijs belangrijk vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, kan kiezen voor de Linglong of Giti

Naar de testresultaten van bandenmaat 185/65 R15 H

Zomerbanden in de maat 215/65 R16 C

In Nederland rijden ruim 885.000 bestelbusjes rond. Daarom hebben we dit jaar (voor het eerst) banden voor bestelauto’s getest, en wel in de maat 215/65 R 16C. Behalve onder bestelauto’s komen we dit soort banden ook tegen onder personenbusjes, campers en caravans. Banden voor bestelauto’s worden vaak C banden genoemd, met de C van commercial (bedrijfsauto’s) of cargo.. Bij C-banden is het draagvermogen belangrijk. Van dit soort banden wordt vaak een draagvermogen van ergens tussen de 850 en 1.000 kg per band gevraagd. Bij personenauto’s volstaat meestal zo’n 600 kg per band.

Prestaties op nat wegdek niet goed

Het hoge benodigde draagvermogen vraagt wel het nodige bij de ontwikkeling van een band. Zo kan bijvoorbeeld een niet al te softe compound (rubbermengsel) gebruikt worden, dan zou de band te snel beschadigd raken. De functionele eisen aan het benodigde draagvermogen leggen hiermee wel beperkingen op aan met name de prestaties op nat wegdek. En dat is dan ook wat we terugzien in onze test.

Van de 16 geteste banden halen er maar 5 een voldoende, 3-sterren. Geen enkele band haalt een goed (4 sterren). Twee banden komen niet verder dan 2-sterren (onvoldoende) en nog eens 9 banden (!) komen uit op maar 1 ster (slecht). Hiermee is er slechts een beperkte keus uit banden die we kunnen aanraden.

Voor vrijwel al deze bestelautobanden zien we eigenlijk dat de nadruk ligt op levensduur, brandstofverbruik en dan natuurlijk draagvermogen. Verder scoren vrijwel alle banden op droog wegdek een voldoende, al zijn er nog best grote verschillen tussen de prestaties van banden onderling. Op slijtvastheid scoren alle banden goed tot zeer goed. Een groot aantal banden scoort zelfs nog behoorlijk beter dan ons allerhoogste rapportcijfer. Ze scoren té goed wat ons betreft, want er worden om dit te bereiken concessies gedaan bij de prestaties op nat wegdek. En dus worden er tevens concessies gedaan aan de veiligheid.

Op nat wegdek hebben we 3 banden die een voldoende halen en twee die ruim voldoende scoren. Geen enkele band scoort goed. En maar liefst 11 banden krijgen een onvoldoende op het testrapport voor prestaties op nat wegdek. Bij alle C- banden zien we heel veel profieldiepte (dus een lange levensduur) en daarmee gaat waterafvoer (aquaplaning eigenschappen) eigenlijk wel goed. Op de overige testonderdelen nat (remmen, wegligging, zijdelingse grip) is dat echter niet het geval. Ook zien we hier grote verschillen.

De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur op nat wegdek een remweg van 43 meter (ruim voldoende). De slechtste band heeft uit de test komt op 54 meter (zeer slecht). Met een goede band is een remweg van 38 meter haalbaar. Een goede of een slechte band kan in een noodsituatie dus het verschil maken tussen op tijd stil staan of juist nog met een behoorlijke restsnelheid botsen.
Ook op zijdelingse grip en wegligging op nat wegdek zien we grote onderlinge verschillen. De beoordelingen lopen hier uiteen van ruim voldoende (Apollo, Goodyear, Continental) tot zeer slecht (o.a. Nexen, Semperit, Hankook en Kleber)

Teleurstellende prestaties

Samengevat zien we bij de C-banden voor bestelauto’s teleurstellende prestaties. Uiteindelijk kunnen we in deze bandenmaat vijf banden aanraden. De producten van Apollo, Goodyear, Pirelli, Nokian en Continental presteren voldoende. De Apollo steekt er bovenuit met op nat wegdek een ‘ruim voldoende’ en op droog ‘goed’. Maar de conclusie luidt ook dat veel banden in dit segment – volgens onze normen – onvoldoende veilig zijn op nat wegdek. Heel belangrijk dus om bij regen je rijstijl aan te passen.

Dus heb je bestelautobanden onder je auto, realiseer je dan dat de natweer eigenschappen doorgaans veel minder goed zijn dan van personenautobanden. Hier past een defensieve rijstijl op natte wegen. Pas je snelheid aan, neem een grotere veiligheidsafstand in acht, kijk ver vooruit, reageer pro actief en je bijdrage te leveren aan veilig verkeer.

Tips bandenmaat 215/65 R 16C

  • Wie vooral optimale prestaties op droog wegdek belangrijk vindt kan het beste kiezen voor de Apollo of de Goodyear
  • Wie juist optimale prestaties op nat wegdek wil kan het beste kiezen voor de Apollo of de Continental
  • Wie een laag verbruik het belangrijkst vindt is het beste af met de Goodyear of de Continental
  • Voor wie een minimale slijtage prioriteit heeft is de Pirelli of de Goodyear de beste keuze
  • Wie een zo goedkoop mogelijke 3-sterren band wil kan kiezen voor de Apollo of Nokian
  • Voor wie het predicaat ‘voldoende’ niet genoeg is en banden wil met echt goede prestaties op droog en nat wegdek, moet zoeken naar personenauto (SUV) banden in passende maat en loadindex. Dit zal ook (de aanschaf van) andere velgen betekenen en een hogere slijtage

Naar de testresultaten van bandenmaat 215/65 R16 C

De zomerbandentest 2019: zo zijn we te werk gegaan

Uniek aan de zomerbandentest van de ANWB is dat alle banden anoniem gekocht worden bij handelaren en via internet. Hiermee wordt voorkomen dat het testteam geprepareerde of speciale banden krijgt. De banden zijn dus identiek aan de exemplaren die de consument koopt.

Zomerband getest op al zijn eigenschappen

De banden zijn getest op remweg, veiligheid, zijdelingse grip (weerstand tegen slippen van de auto), weerstand tegen aquaplaning, geluidsproductie, slijtvastheid en natuurlijk de eigenschappen op droog wegdek. Van belang is de onderlinge samenhang van deze eigenschappen want een band die heel veel grip levert (denk aan een Formule 1 band) slijt vaak heel hard. Bij een zomerband is dus altijd spraken van een compromis.

Beste compromis levert beste band

Juist die onderlinge samenhang is belangrijk want veel eigenschappen van een band zijn strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar formule 1 banden, fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). Elke bandenfabrikant moet zodoende een compromis tussen allerlei strijdige eigenschappen vinden. In de bandentest wordt beoordeeld hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.

Voor zomerbanden gaat het dan om de eigenschappen op droog wegdek, op nat wegdek, de geluidsproductie, het verbruik, de slijtvastheid en de duurzaamheid op hoge snelheid. In het eindoordeel laten we de onderlinge samenhang meewegen. Een band verdient alleen het predicaat ‘goed’ als vastgesteld is dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn.

Meer over de testmethode
Veelgestelde vragen over banden en de bandentest

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.