Naar artikel

Sterretje in je voorruit

Wat te doen bij een sterretje?

PATS! Buiten jouw schuld zorgt een opspattend steentje voor een sterretje in je voorruit. Gelukkig kun je in zo'n geval bij een keur aan bedrijven terecht om de ruitschade te laten repareren. Hoe groot is de noodzaak, wat kost zo’n reparatie en kan een sterretje reden zijn voor APK-afkeur? De antwoorden op die vragen lees je hier.

Van ster naar scheur

Wat aanvankelijk een onbeduidend sterretje lijkt, kan onder andere door temperatuurwisselingen uitgroeien tot een fikse barst in je voorruit. Dat wil je voorkomen, want het voorraam maakt deel uit van de kooiconstructie van jouw auto en heeft zo rechtstreeks effect op je veiligheid. Laat een sterretje in je autoruit daarom altijd zo snel mogelijk repareren, bijvoorbeeld bij één van de ANWB geselecteerde autoruitherstellers.

Sterretje in de ruit: een aanslag op je portemonnee?

Wanneer je voorruit kan worden gerepareerd, is zo'n reparatie in de meeste gevallen gratis. Is de beschadiging groter dan een 2 euro muntstuk, dan zullen de meeste reparatiebedrijven ervoor kiezen de voorruit in zijn geheel te vervangen. In dat geval betaal je alleen het eigen risico (€75 bij een aangesloten schadehersteller, €150 als je de ruit ergens anders laat repareren). Zo luiden althans de ronkende slogans van de reparatiebedrijven. Maar of dit ook werkelijk het geval is, hangt af van de dekking van jouw autoverzekering. Ruitschade wordt doorgaans alleen vergoed als je een autoverzekering met een Beperkt Casco of All Risk dekking hebt. Hoe dat in jouw geval zit, lees je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Heb je alleen een WA-verzekering, dan ziet het kostenplaatje er anders uit. Een sterretje repareren kost dan zomaar €100. Een complete voorruit heeft inclusief montage en belastingen een prijskaartje van minimaal € 400. En dat is dan nog een exemplaar zonder de benodigde sensoren voor alle hedendaagse rijhulpsystemen!

Lees meer over ruitschade en autoverzekeringen

Ruitschade reden voor APK afkeur?

Je ziet wel eens een auto rijden met een lelijke scheur in de voorruit. Mag je zo eigenlijk wel rijden? Ja, mits het gaat om een enkelvoudige scheur. Een ruitbeschadiging kan namelijk wel degelijk een APK-afkeurpunt zijn, maar alleen wanneer het sterretje of de barst vertakt is en het zicht belemmert.

Hoe wordt een sterretje gerepareerd?

Na het schoonmaken van de beschadiging wordt er onder hoge druk een kleine hoeveelheid heldere kunsthars in het sterretje aangebracht. Deze hars wordt daarna onder invloed van UV-licht uitgehard, waardoor de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terug krijgt. Met een speciale polish wordt het inslagpunt vervolgens glad afgewerkt.

Heeft jouw auto een camera achter het raam en moet de voorruit vanwege ruitschade worden vervangen? Dan is het belangrijk dat jouw rijhulpsystemen worden gekalibreerd, want een kleine afwijking kan grote gevolgen hebben voor de werking van zulke techniek. Denk bijvoorbeeld aan adaptieve cruise control, dode hoek bescherming of een noodremsysteem. Ben je verzekerd voor een nieuwe autoruit, dan is kalibratie overigens gratis. Anders betaal je zo'n €200.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.