Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sterretje in je voorruit

Wat te doen bij een sterretje?

PATS! Buiten jouw schuld zorgt een opspattend steentje voor een sterretje in je voorruit. Zo'n 25% van de Nederlanders krijgt jaarlijks te maken met schade aan de autoruit. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven waar je terecht kan om ruitschade te laten repareren. Hoe groot is de noodzaak? Wat kost zo’n reparatie? En kan een sterretje reden zijn voor APK-afkeur? De antwoorden op die vragen lees je hier.

Hoe lang kun je doorrijden met een sterretje?

Wees gerust: je voorruit zal door zo’n steentje niet met duizend brokjes tegelijk uit elkaar vallen. Maar wacht er niet te lang mee. Wat aanvankelijk een onbeduidend sterretje lijkt, kan namelijk uitgroeien tot een fikse barst in je voorruit, bijvoorbeeld door temperatuurwisselingen of als je een drempel iets te hard neemt. Dat wil je voorkomen. Laat een sterretje in je autoruit daarom altijd zo snel mogelijk repareren, bijvoorbeeld bij één van de ANWB geselecteerde autoruitherstellers.

Wanneer kan een sterretje gerepareerd worden?

AIs het sterretje kleiner dan een 2-euromuntstuk is, dan is het vaak prima te repareren. Een kleine beschadiging kun je in sommige gevallen zelf repareren met een reparatiesetje.

Je kunt het sterretje ook laten maken door een professionele partij. De beschadiging wordt dan opgevuld met hars. Met een speciale polish wordt het inslagpunt vervolgens glad afgewerkt. Na reparatie is de voorruit weer op volle sterkte.

Is het sterretje te groot om te repareren? Of is 'ie uitgegroeid tot een barst of scheur? Dan moet de autoruit vervangen worden.

Kosten sterretje repareren

Wat het kost om een sterretje te laten repareren, hangt er vanaf hoe je verzekerd bent. Ruitschade wordt doorgaans alleen vergoed als je een autoverzekering met een Beperkt Casco of All Risk dekking hebt. Hoe dat in jouw geval zit, lees je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. 

Als je verzekerd bent, dan is de reparatie van een sterretje kleiner dan een 2-euromuntstuk meestal gratis. Heb je alleen een WA-verzekering, dan ziet het kostenplaatje er anders uit. Een sterretje repareren kost dan zomaar €100.

Kosten autoruit vervangen

Moet de voorruit vervangen worden en ben je verzekerd tegen ruitschade, dan betaal je vaak alleen het eigen risico (€75 bij een aangesloten schadehersteller, €150 als je de ruit ergens anders laat repareren). 

Ben je alleen WA-verzekerd? Dan ben je een stuk duurder uit. Een complete voorruit heeft inclusief montage en belastingen een prijskaartje van minimaal € 400. En dat is dan nog zonder het opnieuw instellen en inlezen van de sensoren voor alle hedendaagse rijhulpsystemen!

Kalibreren na vervanging autoruit

Heeft jouw auto een camera achter het raam en moet de voorruit vanwege ruitschade worden vervangen? Dan is het belangrijk dat jouw rijhulpsystemen worden gekalibreerd, want een kleine afwijking kan grote gevolgen hebben voor de werking van zulke techniek. Denk bijvoorbeeld aan adaptieve cruise control, dode hoek bescherming of een noodremsysteem. Ben je verzekerd voor een nieuwe autoruit, dan is kalibratie overigens gratis. Anders betaal je zo'n €200.

Sterretje kan reden voor APK-afkeur zijn

Je ziet wel eens een auto rijden met een lelijke ster in de voorruit. Mag je zo eigenlijk wel rijden? Ja, mits het gaat om een enkelvoudige scheur. Een ruitbeschadiging kan namelijk wel degelijk een APK-afkeurpunt zijn, maar alleen wanneer het sterretje of de barst vertakt is en het zicht belemmert.

ANWB ledenvoordeel bij Autotaalglas

Wist je dat je als ANWB-lid korting op verschillende diensten van Autotaalglas krijgt, zoals het vervangen van je ruitenwissers? Bij elke afspraak krijgt je auto gelijk een vakkundige check op ruitschade.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!