Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat als je auto APK afgekeurd wordt?

Dit zijn je rechten en zo voorkom je het

Vooral als je een wat oudere auto hebt, is de APK-keuring misschien een spannend moment. Want wat als je auto APK afgekeurd wordt? Is er nog iets wat je kunt doen, of betekent het einde verhaal? En hoe verklein je de kans dat je auto afgekeurd wordt? We leggen het uit.

Wanneer wordt een auto APK afgekeurd?

Tijdens een APK-keuring wordt een auto gekeurd op verschillende punten: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Blijkt dat je auto niet voldoet aan de gestelde eisen, dan wordt hij APK afgekeurd. Veel voorkomende punten waarop auto's afgekeurd worden, zijn bijvoorbeeld versleten banden, defecte remblokken of kapotte stuurdelen.

Afgekeurd: wat nu?

Als tijdens de APK-keuring blijkt dat je auto er niet doorheen gaat komen, zullen de meeste garages je daar gelijk van op de hoogte stellen. Gaat het om iets relatief kleins, bijvoorbeeld het vervangen van de banden, dan kan het vaak direct opgelost worden - uiteraard in overleg. 

Gaat het om een grote reparatie, dan is direct repareren niet altijd mogelijk. In dat geval wordt je auto APK afgekeurd. Je ontvangt hiervan een keuringsrapport, waarin staat wat de vereiste reparaties zijn. Dit herstel moet vóór de vervaldatum van de APK gebeuren; houd die dus goed in de gaten.

Wel of niet de weg op?

Is je auto afgekeurd, maar is de vervaldatum nog niet verstreken? Dan is het aan jou om te bepalen of je wel of niet de weg op gaat met je auto. Omdat de auto niet meer aan de technische eisen voldoet, zijn er risico's:

  • De politie kan tijdens een controle constateren dat het voertuig niet aan de technische eisen voldoet. Hiervoor kun je een bekeuring krijgen. 
  • Je verzekeringsmaatschappij kan besluiten geen schade te vergoeden na een aanrijding of ongeval.

Niet eens met de APK afkeuring?

Ben je het niet eens met de reden van afkeuring, dan kun je bij een andere garage een second opinion aanvragen. Doe dat bij voorkeur bij een onafhankelijk keuringsstation.

Je kan ook bezwaar aantekenen bij het RDW. Hier zijn kosten aan verbonden, die komen voor eigen rekening. Om bezwaar te kunnen maken, heb je het hierboven genoemde keuringsrapport nodig.

APK keuringsrapport kwijt?

Ben je het APK-keuringsrapport kwijtgeraakt, dan kun je voor € 16 een kopie aanvragen bij de Dienst Wegverkeer. Dat kan bij een RDW-keuringsstation of bij een van de drie RDW-klantenbalies, of bij de garage waar de auto voor de laatste APK is afgemeld. Je krijgt de kopie direct mee. Vergeet niet het originele kentekenbewijs mee te nemen!

Je auto verkopen

Wordt de auto afgekeurd en heeft repareren voor jou geen zin meer? Dan is het misschien tijd dat je gaat nadenken over het verkopen van je auto. Ruil je hem in of gaat-ie naar de sloop? Of is er wellicht nog iemand die wel de moeite wil nemen de nodige reparaties te doen?

Ledenvoordeel op vervangend vervoer

Staat je auto voor langere tijd bij de garage en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!