APK afgekeurd of goedgekeurd?

Afgekeurd na APK: wat nu?

Blijkt uit de APK-keuring dat je auto gerepareerd moet worden, dan wordt de wagen afgekeurd. Je hebt vervolgens twee maanden de tijd om de auto te laten herstellen. In de tussentijd mag je alleen met de auto rijden wanneer je onderweg bent naar de garage.

De vereiste reparaties moeten plaatsvinden vóór de vervaldatum van de APK; een extra reden om die datum goed in de gaten te houden. Ben je het niet eens met de reden van afkeuring, dan kan je daartegen bezwaar aantekenen. Aan zo’n bezwaar zijn wel kosten verbonden; die komen voor eigen rekening.


Goedgekeurd na APK: wat krijg ik eigenlijk?

Na afloop van de APK krijg je een keuringsrapport. Daarop lees je of je auto is goedgekeurd, samen met een overzicht van de eventuele reparatiepunten. De keurmeester vermeldt wellicht ook een aantal adviespunten: dit zijn reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. In Nederland is het niet langer verplicht het APK-keuringsrapport bij je te dragen tijdens het rijden, maar in het buitenland kan er nog wel naar worden gevraagd. Een voorbeeld van zo’n keuringsrapport staat hieronder.

Afgekeurd en wegdoen?

De auto is afgekeurd en repareren heeft voor jou geen zin meer? Dan moet er nagedacht worden over het verkopen van de auto. Ruil je hem in of gaat-ie naar de sloop. Of is er wellicht nog iemand die wel de moeite wil nemen de nodige reparaties te doen?
Lees hier onze tips over het verkopen van een auto.