APK afgekeurd of goedgekeurd?

Afgekeurd na APK: wat nu?

Blijkt uit de APK-keuring dat je auto gerepareerd moet worden, dan wordt de wagen afgekeurd. Je hebt vervolgens twee maanden de tijd om de auto te laten herstellen. In de tussentijd mag je alleen met de auto rijden wanneer je onderweg bent naar de garage.

Auto onderhoud en reparatie door de garage

De vereiste reparaties moeten plaatsvinden vóór de vervaldatum van de APK; een extra reden om die datum goed in de gaten te houden. Ben je het niet eens met de reden van afkeuring, dan kan je daartegen bezwaar aantekenen. Aan zo’n bezwaar zijn wel kosten verbonden; die komen voor eigen rekening.

Goedgekeurd

Na afloop van de APK krijg je een keuringsrapport. Daarop lees je of je auto is goedgekeurd, samen met een overzicht van de eventuele reparatiepunten. De keurmeester vermeldt wellicht ook een aantal adviespunten: dit zijn reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. In Nederland is het niet langer verplicht het APK-keuringsrapport bij je te dragen tijdens het rijden, maar in het buitenland kan er nog wel naar worden gevraagd.

Afgekeurd 

Als de auto wordt afgekeurd hoor je ook een keuringsrapport te ontvangen. Alleen met dit rapport kun je via de RDW controleren of de keuring juist is uitgevoerd. Je kan ook bij een andere garage een second opinion vragen, bijvoorbeeld bij een onafhankelijk keuringsstation. Ook bij afkeur blijft de oorspronkelijke vervaldatum geldig.

Wordt de auto afgekeurd en heeft repareren voor jou geen zin meer? Dan moet er nagedacht worden over het verkopen van de auto. Ruil je hem in of gaat-ie naar de sloop. Of is er wellicht nog iemand die wel de moeite wil nemen de nodige reparaties te doen?

Lees hier onze tips over het verkopen van een auto.