Sleutel en alarm

Elektronica in de auto soms lastig

Als de auto niet start komt dat niet altijd door een lege accu. Ook de sleutel, de transponder of de startonderbreker kan de oorzaak zijn.

Als de auto niet wil starten/aanslaan en hij waarschijnlijk niet op de sleutel reageert (startonderbreking): 

  • Een transpondersleutel bevat een chip die door de computer van de auto moet worden herkend; dit om diefstal te voorkomen (de zogeheten 'startonderbreker'). Herkent de auto de transponder niet (bij sommige auto's blijft dan het sleutellampje branden), maak dan de sleutel even handwarm en probeer het opnieuw.
  • Een sterke magneet kan de transponder van de wijs brengen, net als 'stoorzenders' zoals hoogspanningsmasten, radarsystemen en zenders van draadloze telefoons. Een paar meter verplaatsen helpt soms al om buiten het bereik van de stoorzender te komen.
  • Als je een autosleutel laat bijmaken, let er dan op dat ook de transponder in de sleutel wordt gekopieerd. Dit kan bij de eigen dealer en bij gespecialiseerde sleutelbedrijven. Tip: bij gespecialiseerde sleutelbedrijven zijn de kosten vaak lager.

Zo voorkom je verrassingen

Sloten van auto's werken tegenwoordig gedeeltelijk of geheel elektrisch, en niet meer puur mechanisch. Komt de sleutel of de auto zonder stroom te zitten, dan kom je er vaak niet meer in. Laat je door je dealer instrueren hoe je het alarm van je auto buiten gebruik kunt stellen.

Zorg ook voor een set reservebatterijtjes voor de afstandbediening van het alarm. Of nog beter: een reserveafstandsbediening. Overigens schiet een alarm automatisch op blokkeren als de accu is leeggelopen. Bel in dat geval de Wegenwacht.

Tip van de Wegenwacht

Er zijn steeds meer auto's waarbij het lijkt alsof er geen mechanisch slot aanwezig is - maar een mechanisch slot is er altijd. De bijbehorende echte sleutel zit vaak verstopt in de afstandsbediening, zodat je bij een defect van de (elektrische) ontgrendeling toch in de auto kunt komen. Kijk in je instructieboekje hoe dat bij je auto zit.

Bel de Wegenwacht

Twijfel je nog steeds? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, komt één van onze wegenwachten langs. Ben je nog geen lid van de Wegenwacht? Bestel Wegenwacht Service en profiteer van de beste pechhulp.