Gebruikte, revisie- of imitatieonderdelen zijn goedkoper

Bespaar op je auto-onderhoud

Onderhoud aan je auto kan fors in de papieren lopen – zeker als er onderdelen vervangen moeten worden. Door voor imitatie-, gebruikte of revisie-onderdelen te kiezen, kun je de financiële pijn gelukkig verzachten.

Je brengt je auto weg voor een onderhoudsbeurt door de garage en wat blijkt? De garagist meldt dat er een onderdeel vervangen moet worden. Da's balen, want nieuwe onderdelen kunnen behoorlijk prijzig zijn.

Gelukkig kun je vaak aardig op de onderhoudsrekening besparen door aan je garagist te vragen of hij bij vervanging niet een duur merkonderdeel wil gebruiken, maar een gebruikt onderdeel. Of een gereviseerd onderdeel. In sommige gevallen – denk bijvoorbeeld aan je remmen – wil je dat er wél een nieuw onderdeel gemonteerd wordt, maar ook dan kun je geld besparen. Laat niet het dure merkonderdeel monteren, maar een imitatie of ‘merkloos’ onderdeel. Die doet hetzelfde maar is goedkoper.

6 Dingen waarmee je rekening moet houden:

  1. Niet alle onderdelen zijn geschikt om te worden vervangen door revisiedelen. Wél geschikt zijn onderdelen zoals de startmotor, de dynamo, het stuurhuis en de versnellingsbak.
  2. Denk bij imitatieonderdelen vooral aan slijtagedelen zoals schokdempers, uitlaten, koppelingen en remmen maar ook aan delen van de verlichting. Deze imitatieonderdelen zijn dus gloednieuw en doen precies hetzelfde als het merkonderdeel. Ze zijn er in verschillende kwaliteiten en prijzen.
  3. Een koppeling-set in de verpakking van een automerk is vaak duurder dan dezelfde koppeling-set in de neutrale verpakking van de fabrikant. Het enige dat anders is, is dat op de neutrale set niet de logo’s prijken van het betreffende automerk. Nog een voorbeeld: Een lamp van fabrikant Hella zal in de Hella-doos goedkoper zijn dan de identieke lamp in bijvoorbeeld een Mercedes-verpakking.
  4. Officiële merkdealers zijn verplicht hun onderdelen bij de importeur te betrekken. Over het algemeen zullen deze merkdealers dus kiezen voor originele onderdelen. Je kunt natuurlijk altijd naar reparatie- of imitatieonderdelen vragen.
  5. Ongebonden bedrijven zullen eerder kiezen voor imitatieonderdelen, gebruikte onderdelen en reparatie in plaats van vervanging van een onderdeel.
  6. Zo lang je auto nog in de fabrieksgarantie zit, doe je er verstandig aan de officiële merkonderdelen te laten monteren.

Bijkomend voordeel van het gebruik van revisie- en ruilonderdelen is dat het wat milieuvriendelijker is dan gebruik van een splinternieuw onderdeel.

Besparen op je onderhoud