Je garagerekening opgehelderd

De rekening van de garage kan soms erg onduidelijk zijn. Hij staat vaak vol voor de leek nietszeggende vaktermen. De garagerekening opgehelderd.   

1. Oliefilter vervangen

Telkens als olie wordt ververst, wordt ook het oliefilter vervangen. Dat gebeurt bij elke onderhoudsbeurt. Het interieurfilter (pollenfilter) is óf jaarlijks, of elke 15.000 kilometer aan de beurt. Bij auto’s met zogeheten longlife-olie zijn de intervallen langer. Het luchtfilter wordt alleen bij een grote beurt vervangen.

2. Bougies vervangen

Een bougie produceert de vonk die nodig is om het benzineluchtmengsel in de cilinder te ontsteken. De meeste bougies moeten bij elke grote beurt worden vervangen. Platinum/iridium bougies gaan twee keer zo lang mee, maar zijn wel duurder. Vraag je garage naar de opties.

3. Ruitensproeiervloeistof

Je kunt ruitensproeiervloeistof gemakkelijk zelf bijvullen. Dan ben je vaak goedkoper uit. Ruitenwisserbladen kun je ook zelf vervangen, al is daar wat handigheid voor nodig.

4. Koelvloeistof

Na 60.000 kilometer of 48 maanden zijn de meeste auto’s toe aan nieuwe koelvloeistof. Laat het goedje vervangen door de garage; bijvullen (altijd bij een koude motor!) kun je zelf. Let op het peil: de vloeistof hoort niet te verdwijnen uit het gesloten systeem. Is dat wel het geval, dan is er ergens een lekkage en zal de motor uiteindelijk warm lopen.

5. Olie verversen

Het type olie is erg belangrijk voor de levensduur van je motor. Vaak hebben garages olie in bulk: een grote voorraadtank met olie die voor zoveel mogelijk automodellen geschikt is. Die olie kan kwalitatief beter (en dus duurder) zijn dan voor jouw auto noodzakelijk.

6. Milieutoeslag

Een garage moet betalen voor milieuvriendelijke afvoer van schadelijk afval. Dat wordt doorberekend aan de klant.

7. Klein materiaal

Een poetsdoek, nippeltje, ringetje, likje vet, spuitje olie om sloten en scharnieren te smeren. Voor deze spullen wordt een klein percentage over het totaalbedrag berekend.

8. Petrol Saver

Dit middel wordt toegevoegd aan de brandstof om kleppen en injectoren te reinigen. Het kan helpen als er sprake is van vervuiling, maar wordt ook wel preventief gebruikt. Het liefst bespreekt de garage dit vooraf met de klant.

9. Afmeldtarief apk goedkeuring

Als je auto apk gekeurd wordt, moet hij worden afgemeld bij de RDW. Sommige garages rekenen alleen de afmeldleges, andere tellen ook afschrijving en certificering van APK-apparatuur mee in de afmeldkosten. Daarom kan het bedrag variëren.

10. Computer of data uitlezen 

De computer van de auto wordt op een apparaat van de garage aangesloten om zo het storingsgeheugen te kunnen uitlezen en eventuele software-updates te installeren.

11. Distributieriem vervangen

Wanneer een distributieriem moet worden vervangen, verschilt per auto. Het zijn vooral de arbeidskosten die vervanging duur maken: de monteur is er snel een paar uur mee zoet. Vaak gaat deze reparatie gepaard met het vervangen van de waterpomp, omdat de monteur er dan goed bij kan.

12. Waterpomp

Het is aan te raden om de waterpomp preventief mee te vervangen met de distributieriem, als die de waterpomp aandrijft. Laat je de pomp zitten en vervang je alleen de riem, dan moeten ze beide worden vervangen als de pomp het later alsnog begeeft.

13. Arbeidsuren

Je betaalt voor het aantal uren dat de monteur bezig is. Die tarieven variëren sterk. Maar uitgaande van een universele garage die is aangesloten bij de BOVAG, zal dat gemiddeld € 60 tot € 80 per uur zijn, exclusief btw. Bij dealerbedrijven begint het tarief meestal bij zo’n € 80 tot soms ver voorbij € 100. Vaak krijg je voor die meerprijs extra service, zoals een wasbeurt.