Sterretje in je autoruit

Wat te doen bij een sterretje?

Ruitschade zit in een klein hoekje. Gelukkig kun je bij een keur aan reparatiebedrijven terecht. Hoe groot is de noodzaak, wat kost zo’n reparatie eigenlijk en kan een sterretje reden zijn voor APK-afkeur? De antwoorden op die vragen lees je hier.

Van ster naar scheur

Onder andere door temperatuurwisselingen kan een klein sterretje uitgroeien tot een fikse barst in de voorruit. Is de beschadiging groter dan een 2 euro muntstuk, dan zullen de meeste reparatiebedrijven ervoor kiezen de voorruit in zijn geheel te vervangen. Het voorraam maakt deel uit van de kooiconstructie van je auto en heeft zo rechtstreeks effect op je veiligheid.

Hoe wordt een sterretje gerepareerd?

Na het schoonmaken van de beschadiging wordt er onder hoge druk een kleine hoeveelheid heldere kunsthars in het sterretje aangebracht. Deze hars wordt daarna onder invloed van UV-licht uitgehard, waardoor de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terug krijgt. Met een speciale polish wordt het inslagpunt vervolgens glad afgewerkt.

Ster in je ruit een aanslag op de portemonnee?

Wanneer je voorruit kan worden gerepareerd, is de reparatie in de meeste gevallen gratis. Moet het raam vervangen worden, dan betaal je alleen het eigen risico. Zo luiden althans de ronkende slogans van de reparatiebedrijven. Hoe het in je geval precies zit, lees je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.
Meer over ruitschade en autoverzekering

Ster in je ruit reden afkeur voor de APK?

Een ruitbeschadiging kan een APK-afkeurpunt zijn, maar alleen wanneer het sterretje of de barst vertakt is en/of je zicht belemmert.