Ledlamp

Led is een afkorting van Light Emitting Diode. Ledlampen worden al jaren gebruikt in huishoudelijke apparaten en in de auto in de controlelampjes van het dashboard.

Hoe werkt ’ie?

Een led is een elektronisch halfgeleidercomponent dat licht uitzendt als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen loopt. Deze diode zendt een bepaalde kleur licht uit, maar om wit licht te maken zijn meerdere kleuren en dus led-chips nodig. Dit maakte deze techniek in eerste instantie zo complex en duur.

Wat doet 'ie?

We gebruiken tegenwoordig meer ledlampen. Dankzij nieuwe technologie kunnen ze in een hogere helderheid geproduceerd worden, waardoor ze het kwetsbare gloeidraad in halogeenverlichting vervangen. Led gaat langer mee, heeft een grote (mechanische) schokbestendigheid, verbruikt minder energie en is dus een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief. Voorheen werd vooral aan de achterkant van de auto gebruik gemaakt van led, tegenwoordig
zijn er steeds meer auto’s die ook led-verlichting aan de voorzijde hebben.

Waardoor slijt ’ie?

Led slijt niet en kan een autoleven mee. Maar als je ledlampen bij relatief hoge spanning gebruikt, kunnen ze flink veel licht geven en erg heet worden. Oververhitting kan wél tot vroegtijdige defecten leiden. Veel lampen hebben ledstrips, oftewel: meerdere leds in een lamp. Gaat er een led kapot, dan kun je gewoon veilig blijven rijden, zolang 80% van de leds maar werkt.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts.