Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De airco van mijn auto werkt niet goed: wat nu?

O nee, de airco van je auto werkt niet goed! Hij koelt niet goed, stinkt of geeft helemaal geen sjoege. Kan je daar zelf iets aan doen of moet moet je 'm door een vakman laten maken? En zo ja, waar doe je dat dan en hoeveel kost dat? We zetten het voor de 3 meest voorkomende aircoproblemen op een rij.

1. De airco werkt niet

Als de airco helemaal niets meer doet, is een bezoek aan garage of airco-specialist vrijwel onvermijdelijk. Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben:

  • Een oorzaak kan zijn dat de compressor kapot is. Dat is een dure reparatie. De kosten kunnen oplopen tot € 1.000 omdat het onderdeel vervangen moet worden en het hele systeem doorgespoeld moet worden.
  • Een andere prijzige reparatie betreft de verdamper. Als die vervangen moet worden, kost dat al gauw tegen de € 800. Dat komt vooral omdat het dashboard voor deze reparatie gedemonteerd moet worden; een arbeidsintensieve klus.
  • Kapotte bedrading of een kapotte zekering kunnen je airco ook onklaar maken. Afhankelijk van de precieze plek van het probleem hoeft dit geen dure reparatie te zijn.

2. De airco wordt niet koud

Als de airco niet koud wordt, dan kan het zijn dat de druk is weggevallen door te weinig koelingsvloeistof. Bijvullen verhelpt het probleem. Normaliter gebeurt dit als onderdeel van het onderhoud en kost dit tussen de € 80 en € 120.

3. De airco stinkt

De verdamper van de airco wordt koud en vochtig zodra je je airco aanzet. Omdat die verdamper op een donkere plek zit, droogt 'ie niet zo makkelijk. Schimmels en bacteriën krijgen zo de kans zich hier te nestelen. Het gevolg: een stinkende airco. Dit kun je het beste laten oplossen door een vakman. Dat kan bij de garage, maar er bestaan ook veel gespecialiseerde airco-vakbedrijven. Het reinigen van het systeem is niet heel duur (enkele tientjes). Als ANWB-lid krijg je korting op een geurbehandeling bij Autotaalglas.

Tip om een stinkende airco te voorkomen: zet de airco altijd minimaal tien minuten voor aankomst op de bestemming uit. Dan kan de verdamper goed drogen.

Advies bij twijfel

Twijfel je wat er aan de hand is met jouw airco? Bel dan de Wegenwacht voor advies van onze technische helpdesk, of stel je vraag aan onze auto-experts.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!