Nissan vecht zich terug met nieuwe Leaf én Micra
17 juni 2025 Maakt de Japanse autofabrikant in 2025 diens gehoopte comeback..?
Nissan kampt al jaren met tegenvallende verkoopcijfers. Na jaren van productdroogte lanceren de Japanners in één keer een nieuwe Leaf en een verse Micra. Weten ze daarmee hun comeback te maken?
In 2010 was Nissan vrijwel eigenhandig verantwoordelijk voor de opleving van de elektrische auto. Met de Leaf bracht de fabrikant een EV op de markt die geschikt was voor het hele gezin. Inclusief handigheidjes als een navigatiesysteem met laadpunten en - weliswaar veel later pas - de mogelijkheid de Nissan in te zetten als thuisbatterij.
Haast geen oplaadmogelijkheden meer
In de afgelopen vijftien jaar verwerd de Leaf van de allereerste EV voor een volwaardig gezin tot de laatste elektrische auto om te overwegen. Nissan hield te lang vast aan een luchtgekoeld batterijpakket (waardoor de Leaf maar beperkt kon snelladen) en een CHAdeMO-laadaansluiting, waarvoor langs de weg tegenwoordig haast geen oplaadmogelijkheden meer te vinden zijn.
Inmiddels is de derde modelgeneratie onder het doek vandaan gekomen. Daarmee breken de Japanners met het verleden. Zo is de nieuwe Leaf geen hatchback meer, maar een crossover. De beschikbare batterijpakketten zijn voortaan vloeistofgekoeld en snelladen doe je met de Europees geaccepteerde CCS-stekker. De mogelijkheid je Leaf op het stroomnet aan te sluiten, is gebleven.
Gunstige stroomlijn
Bij het ontwerpen van de nieuwe Leaf stond de Japanners niet de beoogde doelgroep voor ogen, maar een zo gunstig mogelijke stroomlijn. De daklijn loopt af, de handgrepen verdwijnen in de carrosserie wanneer je gaat rijden. De geringe luchtweerstand moet een theoretische actieradius van 604 kilometer mogelijk maken, afhankelijk van de gekozen configuratie.
Keerzijde is wel, dat lange volwassenen achterin niet rechtop kunnen zitten. De zitting biedt ook maar weinig steun aan je benen. De beenruimte zelf is dan weer dik in orde. Achterpassagiers beschikken over hun eigen ventilatieroosters en stroompunten. Met de achterbank overeind past er 437 liter bagage in de kofferbak. De Leaf beschikt over een variabele bagagebodem, waarvan je de vloerdelen kunt gebruiken om je spullen vast te zetten.
Grasduinen bij Renault
Nissan mocht voor de ontwikkeling van de Leaf grasduinen in de magazijnen van Renault. Zo gebruikten ze hetzelfde platform, dezelfde batterijen én aandrijflijnen als bij de eveneens volledig elektrische Mégane en Scénic. Je kunt kiezen uit een 52- of 75 kWh groot accupakket, in combinatie met een 177- of 214 pk sterke elektromotor. De maximale laadsnelheid bedraagt 150 kiloWatt.
Een Nissan die niet alleen gebruik maakt van Renault-techniek, maar er ook zo uit ziet, is de nieuwe Micra. Voor de zesde generatie van de kleine gezinsauto werd alleen het uiterlijk van de donorauto licht bijgepunt. In de eerste oogopslag is al duidelijk zichtbaar dat dit een Renault 5 is met een ander sausje.
Rondom rond
Daar doen ze bij Nissan ook niet moeilijk over. “De reacties op de Renault 5 waren dermate enthousiast, dat we er zo min mogelijk aan hebben veranderd”, vertrouwde een techneut ons tijdens de eerste kennismaking toe. Dat geldt echter niet voor het uiterlijk van de Micra. Waar de Renault gekenmerkt wordt door rechthoekige vormen, is de Nissan juist rondom rond: een verwijzing naar het model zoals de Japanners dat begin 2000 verkochten.
De Micra is straks verkrijgbaar met twee batterijgroottes en even zoveel aandrijflijnen. In zijn meest krachtige vorm levert de Nissan 150 pk en komt 408 kilometer ver. Wat de Micra op de 5 voor heeft, is de aanwezigheid van flippers achter het stuur waarmee je uitgebreid invloed kunt uitoefenen op de mate waarin er remenergie wordt teruggewonnen. Tot stilstand aan toe; Renault-liefhebbers zullen nog tot 2026 op die mogelijkheid moeten wachten.
Vehicle-to-grid
Wat de Fransen dan weer voor zichzelf houden, zijn een instapmotorisering en de veelbesproken ‘vehicle-to-grid’ techniek. Daarmee moet het mogelijk zijn huishoudelijke apparaten op de batterij van je EV te laten draaien. Bij Renault wordt de marktintroductie daarvan tot nog toe alsmaar uitgesteld; Nissan ziet er vooralsnog in zijn geheel van af. Reguliere elektrische apparatuur van stroom voorzien, behoort bij de Micra wél tot de mogelijkheden.
De nieuwe Nissans worden weliswaar tegelijkertijd onthuld, maar verschijnen niet gelijktijdig in de Nederlandse showrooms. De Micra bijt dit najaar het spits af, de Leaf volgt komend voorjaar. Prijzen zijn op het moment van schrijven nog onbekend. De garantietermijn echter wel: die bedraagt drie jaar of 100.000 kilometer: een jaartje extra ten opzichte van Renault.
Liever een tweedehands Leaf of Micra?
Op het ANWB Occasionplatform vind je meer dan 165.000 tweedehands auto's van door ANWB geselecteerde autobedrijven. Compleet met een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een berekening van de autokosten en een uitgebreide autotest - inclusief de bevindingen van de Wegenwacht.
Of kies voor private lease
Met ANWB Private Lease rijd je zorgeloos in een gloednieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Je hoeft alleen nog maar te tanken of op te laden. En mocht je pech krijgen, dan kun je rekenen op de vertrouwde service van de Wegenwacht!