De 5 duurste en meest voorkomende reparaties en hoe je ze herkent
Occasion kopen? Hier moet je op letten
Stel, je hebt een mooie occasion op het oog, maar je bent geen autokenner. Niemand wil een kat in de zak kopen. Waar moet je specifiek op letten en hoe herken je een aankomende, dure reparatie, ondanks het keurige onderhoudsboekje?
Veel mensen scannen een tweedehands auto op de meest zichtbare onderdelen zoals de banden, ruiten en de lak op krasjes en deukjes. Dan maak je een proefrit; je remt eens flink hard, trekt het stuur van links naar rechts en opent daarna de motorkap zonder te weten waar je echt op moet letten. En dat is jammer. Je wil voorkomen dat je met je pas aangeschafte auto binnen een paar weken voor een grote (dure) reparatie naar de garage moet. Op welke onderdelen moet je letten?
5 meest voorkomende, duurste reparaties bij een occasion
Weet wat je koopt. Dit zijn de vijf meest voorkomende en duurste reparaties bij een occasion, en zo kun je zien dat ze eraan zitten te komen.
- Een (bijna) versleten koppeling
Dit is gelijk de lastigste, want om ’m te herkennen moet je best een ervaren rijder zijn. Laat de koppeling opkomen; als de auto traag in beweging komt, kan het mis zijn. Of geef onverwachts veel gas; hoor je het toerental oplopen, maar versnelt de auto niet of nauwelijks, dan kan het duiden op een versleten koppeling. - Veel olieverbruik
Zie je onder de motorkap veel ‘natte’ plekken olie na een stuk proefrijden? Het ligt aan het soort motor en merk auto, want de ene auto verbruikt meer olie dan een andere, maar het kan ook duiden op overmatige inwendige slijtage. Je kunt aan de verkoper vragen hoe vaak hij olie bijvult of na hoeveel kilometer. Het is zorgwekkend als er meer dan een liter per 1000 kilometer moet worden bijgevuld. - Slechtwerkend koelsysteem
Is de koelvloeistof niet helder van kleur, dan is dat een reden om de motor te laten controleren. Er kan sprake zijn van inwendige lekkage. Controleer gelijk of de koelventilator werkt. Dit doe je na een proefrit. Laat de motor een minuut of tien draaien, dan hoor je de koelventilator aanslaan. - Een versleten distributieriem/-ketting
Een distributieketting gaat in principe een autoleven lang mee. Maar als de ketting een ratelend geluid maakt na een koude start, is die wellicht aan vervanging toe. Een distributieriem moet om de zoveel kilometers worden vervangen – de autofabrikant geeft een interval aan die moet worden gevolgd. Vraag de verkoper of en wanneer de riem vervangen is. Als dit niet duidelijk is, dient de riem preventief te worden vervangen. - De (automatische) versnellingsbak
De conditie van de versnellingsbak is ook lastig vast te stellen, maar bij een proefrit kun je controleren of de bak altijd strak en soepel, zonder speling, schakelt.
Kostbare arbeidsuren
Nu weet je op welke onderdelen je extra moet letten. Vaak is het niet eens het onderdeel wat duur is, maar zijn het de arbeidsuren. Soms kunnen monteurs wel een dag bezig zijn om bij een onderdeel te komen.
En nog een laatste tip: neem altijd iemand mee wanneer je een occasion gaat bekijken en proberen, twee zien meer dan een. Wil je absoluut zeker weten dat je nieuwe tweedehands auto geen kat in de zak is? Laat dan de auto, in overleg met de verkoper, keuren bij een autokeuringsstation als Dekra of AutoCoach. Mocht je toch achter een verborgen gebrek komen, dan heb je als koper best nog wel wat rechten waar je op terug kunt vallen.
Meer nieuws
- Ford Explorer EV: Focus op elektrisch 21 mrt 2023
- Lease voordelig een nieuwe Opel 13 mrt 2023
- Silence: nieuwe EV met uitneembare accu’s voor 17 mille 24 feb 2023
- Terug van weggeweest: badge engineering 17 feb 2023
- Dubbeltest Renault Austral versus Toyota Corolla Cross Hybrid 27 jan 2023
- Dubbeltest Kia Niro EV versus BYD Atto 3 23 jan 2023