Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschafsubsidie voor nieuwe én gebruikte elektrische auto’s

4 maart 2020

Om de verkoop van elektrische auto's aan particulieren te stimuleren komt er een aankoopsubsidie. Deze komt er zowel voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto's als ook van elektrische occasions.

Vanaf 1 juli krijg je bij aankoop van een nieuwe volledig elektrische auto een aankoopsubsidie van 4000 euro. Koop je een gebruikte elektrische auto, dan kom je nog altijd in aanmerking voor een subsidie van 2000 euro. Dat heeft minister voor Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven, in een voorstel aan de Tweede Kamer geschreven. De Tweede Kamer moet zich nog over dit voorstel uitspreken.

Met de regeling wil de overheid de aanschaf van elektrische auto's stimuleren. Het is onderdeel van het klimaatakkoord, dat als doel heeft om in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent te hebben teruggebracht. De regeling loopt tot 2025, maar het subsidiebedrag wordt gedurende de looptijd wel stapsgewijs afgebouwd, tot maximaal 2550 euro in 2025.

Voorwaarden aan de aanschafsubsidie

Er zitten wel enige voorwaarden aan deze subsidieregeling. Zo is de regeling alleen bedoeld voor particuliere autokopers. Zakelijke rijders die bijtellingsvoordeel genieten op hun elektrische auto kunnen bijvoorbeeld geen aanspraak maken op de regeling, net als ondernemers die de auto zakelijk hebben aangeschaft. Daarnaast moet het aanschafbedrag van de auto tussen de 12.000 en 45.000 euro liggen en moet de auto een actieradius van minimaal 120 kilometer hebben. Wordt de auto binnen drie jaar na aanschaf verkocht, dat moet een deel van de subsidie naar rato worden terugbetaald.

Ook subsidie voor private lease

Het is ook mogelijk om subsidie te ontvangen wanneer je een elektrische auto gaat rijden via een private leaseconstructie. In dat geval ontvang je het subsidiebedrag als maandelijkse korting op het leasebedrag. Voorwaarde is wel dat het leasecontract minimaal vier jaar loopt.

ANWB tevreden met subsidieregeling

ANWB vindt het belangrijk dat de elektrische auto in de toekomst betaalbaar en bereikbaar wordt voor iedereen. Uit de Elektrisch Rijden Monitor blijkt dat onder andere de hoge aanschafprijs nog een grote belemmering vormt voor geïnteresseerde automobilisten. Daarom heeft de ANWB zich in het klimaatakkoord ingezet voor stimuleringsmaatregelen voor de particuliere autorijder. Niet alleen gericht op de aanschaf en private lease van nieuwe auto’s, maar ook voor occasionkopers. Het overgrote deel van de Nederlanders koopt namelijk een occasion.

Met de voorgestelde aanschafsubsidies geeft het rijk nu invulling aan de wens van de ANWB en worden vanaf 1 juli 2020 particuliere autobezitters gestimuleerd om de overstap naar de elektrische auto te maken. Hiermee komt een betaalbare elektrische auto voor iedereen weer een stapje dichterbij.

Alles over elektrisch rijden