Zo onderhandel je over de prijs van een occasion

Tips om buikpijn tijdens een verkoopgesprek te voorkomen

Breekt bij jou ook het klamme angstzweet uit wanneer je met een autoverkoper moet onderhandelen over de prijs van een occasion? Gebruik dan deze tips en tricks om steviger in je schoenen te staan tijdens de prijsonderhandeling.

Er is een groot verschil tussen onderhandelen over de prijs van een occasion bij de dealer of handelaar enerzijds en een particulier anderzijds. Bij een particulier is veel minder ruimte om te onderhandelen over nevenzaken die je bij de prijs inbegrepen wilt zien zoals een onderhoudsbeurt, garantie, banden, frisse vloermatten etc. Je kunt eigenlijk alleen onderhandelen over de prijs zelf en eventueel een bijna verlopen APK in de strijd gooien.

Voordat je gaat onderhandelen

 1. Zoek uit wat de occasion die jij op het oog hebt mag kosten. Hiervoor kun je gebruik maken van de ANWB Koerslijst. En kijk ook op bijvoorbeeld het ANWB Occasionportal. Daar zie je vergelijkbare auto’s (zoek hiervoor op een zelfde bouwjaar en vergelijkbare km-stand). Tevens lees je hier meestal hoe de staat van de auto zelf is en hoe het met de staat van onderhoud en de APK staat.
 2. Zoek uit wat jouw eigen auto waard is, als je die wilt inruilen. Ook hiervoor kun je het beste kijken in de ANWB Koerslijst en op het occasionportal van de ANWB.
 3. Maak altijd eerst een proefrit voordat je begint over prijzen. De auto kan immers tegenvallen!

Bij een dealer of handelaar

 1. Ga nooit in op het eerste bod. De verkoper anticipeert erop dat je dit niet doet. Kortom: er zit nog meer in!
 2. Laat je nooit verleiden zelf een eerste bedrag te noemen voor de auto die je inruilt. Laat de verkoper dat doen. Dan kun jij er op reageren en een hoger tegenbod voor je inruiler noemen. Omgekeerd zal de verkoper immers extra laag inzetten omdat hij er op rekent dat jij meer wilt.
 3. Als er geen beweging zit in de hoogte van de inruilwaarde, begin dan over het omlaag brengen van de prijs van de occasion die je wilt kopen. Voor de verkoper zijn het overigens min of meer communicerende vaten: of de inruilwaarde omhoog of de prijs van de occasion omlaag. Toch heeft het zin om over beide te beginnen: onder druk wordt immers vrijwel alles vloeibaar.
 4. Acht tot tien procent van de prijs van de occasion afpraten, is redelijk; er boven zal een verkoper niet snel met je meegaan.
 5. Behalve over de prijs kun je ook onderhandelen over extra’s. Zo kun je voorstellen om de prijs van de occasion te laten zoals hij is, mits er bijvoorbeeld (aantoonbaar!) een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Zijn de banden versleten dan kun je ook om een nieuwe set banden vragen. Of om een extra set winterbanden.
 6. Je kunt ook de (bijna verlopen) APK in de strijd gooien. Vraag om een gratis nieuwe APK waarbij eventuele reparaties dus worden uitgevoerd. Gaat een verkoper twijfelen dan zegt dat direct ook meer over de werkelijke staat van de auto.
 7. Laat de afspraken die je hebt gemaakt vastleggen op papier en/of e-mail. Al staat het op een bierviltje; zo’n document is altijd rechtsgeldig. Wel zo prettig als er achteraf onenigheid ontstaat.
 8. Een verkoper is verplicht verborgen gebreken te melden. Vraag er dus naar en gebruik eventuele gebreken in de prijsonderhandeling.
 9. Ruil je niks in dan is dat een goed argument om de prijs van de occasion te verlagen. De verkoper loopt dan immers geen risico en hoeft niet allerlei handelingen te verrichten (lees: kosten te maken) om weer van die inruiler af te komen.
 10. Besef dat je ook altijd nog kunt weglopen en niks koopt. Er staan normaal gesproken meer auto’s te koop van het merk en type dat jij op het oog hebt. Het dreigen met weglopen kan de verkoper een zetje in de rug geven om toch nog met je door te onderhandelen.
 11. Laat je niet onder druk zetten door verkooppraatjes zoals ‘Er komt vanmiddag nog iemand kijken, dus u moet snel beslissen’. Zie ook punt 10.
 12. Gaat de verkoper ‘nog even met zijn manager praten of er nog meer van de prijs kan’, dan weet je dat je het maximum van het mogelijke hebt gehaald. Verder dan het bod dat hij of zij daarna nog uitbrengt zal ie niet gaan.
 13. Wees streng voor jezelf en houd je aan de maximale hoeveelheid geld die je wilt uitgeven. Reken dus altijd uit wat de combinatie is van de inruilwaarde en de eventuele korting op de occassion. Ben je slecht in hoofdrekenen, schroom dan niet een rekenmachine te gebruiken of die gewoon te vragen aan de verkoper. Je gaat veel geld uitgeven dus de verkoper begrijpt dat je bedragen wilt narekenen (dat doet hij zelf ook!).

Auto inruilen of particulier verkopen?

Bij een particulier

 1. Besef dat je eigenlijk alleen over de prijs zelf kunt onderhandelen. Die kan dus maar beter zo laag mogelijk zijn. Je kunt immers niks inruilen, je kunt niet afdwingen dat er garantie op de auto komt, je kunt niet terug als er iets niet blijkt te functioneren aan de auto, etc. Je kunt op z’n hoogst een bijna verlopen APK in de strijd gooien om wat van de prijs af te praten.
 2. Een particulier wil doorgaans zo snel mogelijk van zijn auto af. Het kan helpen als je zegt dat je nog een soortgelijke auto hebt gezien voor dezelfde prijs, waar je ook nog even wilt gaan kijken.
 3. Cash betalen kan de deal sneller rond maken. ‘Ik stel voor dat ik de auto nu meteen van je koop en cash betaal, als jij nog een x-bedrag van de prijs afdoet.’ De verkoper ziet het geld al blinken en weet dat hij het – als ie ‘ja’ zegt - direct in zijn handen heeft. 
 4. Een verkoper is verplicht verborgen gebreken te melden. Vraag er dus naar en gebruik die eventueel in de prijsonderhandeling.
 5. Laat de afspraken die je hebt gemaakt vastleggen op papier en/of e-mail. Al staat het op een bierviltje; zo’n document is altijd rechtsgeldig. Wel zo prettig als er achteraf onenigheid ontstaat.
 6. Heb je afgesproken dat de verkoper de auto levert met een verse APK, wacht dan met betalen en overschrijven tot dat daadwerkelijk is gebeurd.

ANWB Verkoopservice

Met deze tips zou je een heel eind moeten komen wanneer je voor een volgende auto gaat kijken. Maar zie je jezelf nog steeds geen geslaagde onderhandeling voeren, weet dan dat je altijd nog terecht kunt bij de ANWB Verkoopservice. Daar krijg je binnen een werkdag gratis een gegarandeerde prijs, online en zonder gedoe.

In 4 stappen naar jouw perfecte occasion