Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe belangrijk is het bouwjaar van een auto?

Ben je op zoek naar een tweedehands auto, dan kijk je waarschijnlijk voornamelijk naar twee zaken: de kilometerstand en het bouwjaar. Dat laatste is best een lastige, want het bouwjaar zegt op zichzelf niet zoveel. Maar aan de hand van een bouwjaar kun je wél veel informatie achterhalen die nuttig kan zijn als je van plan bent een tweedehands auto te kopen.

Tweedehands auto kopen: kijk je naar kilometerstand of bouwjaar?

Van welk bouwjaar een auto is, zegt op zichzelf niet zo veel. Een auto met een heel recent bouwjaar kan slecht zijn onderhouden of schade hebben gehad. En er kan in korte tijd zeer veel mee gereden zijn, waardoor de waarde zakt. Omgekeerd kan een perfect onderhouden auto van 18 jaar oud en met een lage kilometerstand meer waard zijn dan je denkt.

Het bouwjaar is wél interessant in combinatie met de kilometerstand en de onderhoudshistorie van een auto. Het zijn deze drie factoren die voor een belangrijk deel de vraagprijs bepalen. In de ANWB Koerslijst vind je richtprijzen waarbij rekening is gehouden met deze factoren.

Ben je ZZP-er en op zoek naar een youngtimer (15 jaar of ouder) voor zakelijk gebruik, dan is het bouwjaar om belastingtechnische redenen belangrijk.

Dit zegt het bouwjaar over een auto

  • Hoe jonger de auto, hoe geavanceerder de technologie. Denk aan verbeterde veiligheidsvoorzieningen, infotainmentsystemen en brandstofefficiënte motoren. Dit is van invloed op de waarde.
  • Het bouwjaar kan een indicatie geven over de staat van bepaalde onderdelen. Zelfs als een auto weinig kilometers heeft gereden, kunnen onderdelen aan vervanging toe zijn vanwege de leeftijd. Denk aan uitdroging van rubbers, corrosie en interieurverslechtering.
  • Recentere modellen hebben mogelijk nog garantie.
  • Nieuwere auto's voldoen vaak aan strengere emissienormen en veiligheidsvoorschriften dan oudere modellen. Dit kan van invloed zijn op de belastingen, verzekeringen en toegang tot milieuzones.
  • Bij oude auto’s kan het soms lastig zijn onderdelen te krijgen, wat de onderhoudskosten uiteraard beïnvloedt.

Hoe kun je het bouwjaar van een auto terugvinden?

Het bouwjaar van een auto kun je terugvinden aan de hand van het kenteken. Ga naar de site van de RDW en tik daar het kenteken in. Je krijgt dan (onder meer) het bouwjaar te zien.

Occasion aanbod via ANWB

Ben je op zoek naar een tweedehands auto? Neem dan eens een kijkje in het actuele ANWB-aanbod van tweedehands auto’s. Mét richtprijzen uit de ANWB Koerslijst, maandelijkse kosten, autotests en bevindingen van de Wegenwacht.

Occasion kopen? 

Actueel occasionaanbod van door ANWB geselecteerde autobedrijven, inclusief informatie van ANWB Experts.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.