Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De Youngtimer regeling: een fiscaal voordelige auto van de zaak

Ondernemers die in een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen ook in 2024 nog gebruik maken van een gunstige bijtellingsregeling. De bijtelling over een Youngtimer wordt namelijk niet vanuit de cataloguswaarde berekend, maar over de huidige waarde van de auto.

Wat is de Youngtimer regeling?

Auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn worden ook wel Youngtimers genoemd. Het maakt niet uit of de auto in Nederland wordt gekocht of uit het buitenland is geïmporteerd. Youngtimers zijn vooral in trek bij mkb’ers en zzp’ers, omdat zij gebruik kunnen maken van een verlaagde bijtelling. Deze regeling is in 2016 geïntroduceerd en is anno 2024 nog steeds van kracht.

Standaard vallen vrijwel alle auto’s van de zaak, waarmee ook privé gereden wordt, onder de 22% bijtellingsregeling. Voor Youngtimers wordt een uitzondering gemaakt. Deze auto’s hebben een bijtellingspercentage van 35%. Dat is een hoger percentage, maar omdat de bijtelling over de dagwaarde wordt berekend in plaats van de cataloguswaarde valt het maandbedrag een stuk lager uit. Omdat de dagwaarde ook nog eens daalt naarmate de auto ouder wordt, kan de bijtelling elk jaar opnieuw berekend worden.

Lagere bijtelling

Zakelijke rijders kunnen vrij goedkoop in een luxe auto rijden, vanwege het feit dat de bijtelling over Youngtimers over de huidige waarde wordt berekend in plaats van de oorspronkelijke cataloguswaarde.

Rekenvoorbeeld

Een nieuwe auto met een cataloguswaarde van €75.000,- heeft standaard 22% bijtelling. Dat komt neer op €16.500,- bruto per jaar. Hierdoor betaal je netto - afhankelijk van in welke belastingschijf je valt - tussen de €502 en €712 aan bijtelling per maand.

Een Youngtimer die een cataloguswaarde heeft van €75.000,- en nu nog maar €7500,- waard is, heeft een bijtellingspercentage van 35% over de dagwaarde. Dit komt neer op €2625,- bruto per jaar en tussen de €80 en €106 netto per maand.

Lees meer over de algemene bijtellingsregels wanneer je privé gebruik maakt van een auto van de zaak. Rijd je op jaarbasis maximaal 500 km privé met de auto van de zaak? Dan hoef je helemaal geen bijtelling te betalen. Met een goede ritregistratie voorkom je bijtelling.

Voor- en nadelen Youngtimer

Het fiscale voordeel spreekt voor zich, maar er zijn ook nadelen bij het aanschaffen van een Youngtimer. Weeg voor jezelf af of een Youngtimer voor jou en je bedrijf de juiste keuze is.

Wil je toch liever een nieuwe auto rijden? Dan is zakelijke lease bij de ANWB ook een mogelijkheid.

Populaire Youngtimers

Youngtimers die zakelijk gekocht worden, zijn vaak representatieve en luxe auto’s. Volgens Bovag zijn vooral Duitse tweedehandsauto’s in trek. Voorbeelden van populaire Youngtimers zijn de Audi A4 en A6, de BMW 3- en 5 serie, de Mercedes-Benz C- en E-klasse en de Volvo V70. Deze auto’s hebben ondanks dat ze al wat ouder zijn een hoog rijcomfort en een representatieve uitstraling.

Youngtimer regels

Overweeg je een Youngtimer aan te schaffen voor de zaak? Houd dan rekening met de volgende regels:

  • De auto moet minimaal 15 jaar oud zijn.
  • De auto moet zakelijk op naam gezet worden.
  • Btw op een Youngtimer kan meestal niet teruggevorderd worden bij de Belastingdienst. Een Youngtimer wordt immers tweedehands gekocht en is daarom een ‘marge-auto’ en geen ‘btw-auto’.
  • Voor marge-auto’s die ook privé gebruikt worden moet je elk jaar 1,5% van de cataloguswaarde opnemen als ‘btw voor privégebruik’ in de laatste btw-aangifte van dat jaar. Dit geldt ook voor Youngtimers.
  • Een Youngtimer kan elk jaar opnieuw getaxeerd worden. Omdat de waarde van de auto steeds verder afneemt, wordt ook de bijtelling lager.

Zorg ervoor dat je de ritregistratie tot en met 5 jaar na afloop van het kalenderjaar bewaart voor de Belastingdienst.

Een Youngtimer kan vanwege de fiscale voordelen aantrekkelijk zijn voor ondernemers. Omdat het een tweedehandsauto betreft, is het slim om deze goed te verzekeren tegen pech onderweg. Ons Wegenwacht voor de Zaak abonnement biedt 24/7 pechhulp. En dat geldt uiteraard ook voor Youngtimers!

ANWB voor grootzakelijke markt 

Mobiliteitsdiensten op maat voor de grootzakelijke markt. Benieuwd wat ANWB Zakelijk voor jouw bedrijf kan betekenen?

Pechhulpverlening voor grootzakelijk 

Pechhulp op maat. Speciaal voor bedrijven in de automotive branche. Met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

De nieuwe mobielen 

Meer weten over Mobility as a Service (MaaS)? Luister dan naar de De nieuwe Mobielen, een podcast reeks over de toekomst van mobiliteit. Wij wensen je veel luisterplezier!

Pechhulp voor klein zakelijk 

Pech met de zakenauto of bestelbus? Vertrouw op Wegenwacht voor de Zaak.