Zo sluit je een topdeal

Zo sluit je een topdeal

Met deze tips weet je precies wat je koopt – en hoe je daar een mooie prijs voor betaalt.

Stap 4. Proefrit en onderhandelen

Zo sluit je de beste deal

Een auto kan er op papier ideaal uitzien, maar in de praktijk tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat je niet lekker zit, slecht zicht hebt of er toch schade blijkt te zijn. Daarom is een proefrit zo belangrijk. Met onze vier tips weet je waar je op moet letten tijdens een proefrit. Bevalt de auto en weet je zeker dat dit ‘m wordt? Dan kun je overgaan tot koop – én de onderhandeling over de prijs beginnen. Ook daar kunnen wij je bij helpen.

Proefrit

Meestal is er maar één moment waarop je de auto in het echt ziet, voordat je ‘m koopt. Dat is tijdens de proefrit. Verzamel dus alle informatie die je nodig hebt om een goede beslissing te maken. Met deze tips haal je het meeste uit je proefrit.

Plan je proefrit het liefst overdag zodat je ook eventuele beschadigingen beter kunt spotten. Voordat je instapt en wegrijdt is het verstandig de auto uitgebreid te bekijken, vanbinnen en vanbuiten. Probeer alles te verstellen: van het stuur tot de stoelen. Ga overal in de auto zitten – hoe makkelijk gaat dat? Is er voldoende beenruimte? Heb je goed zicht?

Bedenk hoe je de proefrit zo gevarieerd en uitgebreid mogelijk maakt door een route te kiezen met verschillende soorten wegdek en wegen. Pak een stuk snelweg, rijd extra rondjes op een rotonde, parkeer de auto even en zoek drempels op. Geef ’n tikkie gas bij, laat weer los en rem een keer hard – zonder jezelf en anderen in gevaar te brengen natuurlijk. Twijfel je of je zelf alles goed kunt beoordelen, neem dan iemand mee. Vier ogen zien meer dan twee.

Als je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk om te checken of de kilometerstand klopt. Dat kun je gratis doen via de website van de RDW. Je vult de kilometerstand in en de RDW checkt of geregistreerde standen voor je auto kloppen. Daarnaast is slim om het onderhoudsboekje te bekijken. Hierin kun je precies terugvinden wanneer en waar de auto voor onderhoudsbeurten is geweest, soms zelfs welk onderhoud is uitgevoerd.

Nieuwsgierig hoe je de proefrit goed voorbereidt en het maximale eruit haalt? Paul van de Wegenwacht legt het je graag uit!

Vlak voordat je de weg op gaat, kan de verkoper om je rijbewijs vragen: deze kopieert-ie, zodat hij zeker weet dat je terugkomt. Tip: kras je BSN door op de kopie van de verkoper en schrijf ook even voor wie de kopie is met een datum. Ook moet je vaak een formulier ondertekenen. Hiermee leg je vast dat eventuele bekeuringen voor jouw rekening zijn. 

Formaliteiten afgerond? Dan kun je instappen! Zet je stoelen en spiegels goed en rijden maar.

Checklist
Tijdens je proefrit krijg je veel indrukken te verwerken. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet in een handige checklist. Neem deze mee op je mobiel of print ‘m uit. Zo weet je zeker dat je niets vergeet tijdens je proefrit. 

Hier vind je de checklist.

Waar let je op tijdens je proefrit?

•    Vering
Beweegt de auto soepel of rammel je door elkaar? Helt de auto over in bochten of blijft-ie vlak?

•    Schakelen
Werkt de koppeling en versnellingspook soepel of stroef? En als je in een automaat rijdt, hoe goed werkt de pook dan?

•    Zicht
Heb je door de ramen en via de spiegels genoeg overzicht?

•    Lichten
Doen alle lichten het? Dit kun je het beste checken terwijl de auto stilstaat.

Onderhandelen

De één ziet het als een sport of leuke uitdaging, de ander krijgt er buikpijn en angstzweet van: onderhandelen over de prijs. Toch is het een belangrijk onderdeel van een auto kopen. Met deze tips en tricks sta je steviger in je schoenen terwijl je onderhandelt met de dealer of particuliere autoverkoper.

Ontdek wat de waarde is van de auto die je wilt kopen, bijvoorbeeld met de ANWB Koerslijst. Zo weet je wat de auto ongeveer mag kosten. Ook kun je een vergelijking maken met andere auto’s door eens op het ANWB Occasionportal te kijken: vul hetzelfde bouwjaar en kilometerstand in, je krijgt dan een lijst met vergelijkbare auto’s – en dus een idee van een redelijke prijs.

Wil je het maximale uit je onderhandeling halen? Bereid je dan goed voor op je onderhandeling. Ga bijvoorbeeld nooit in op het eerste bod, dat kan je maar zo’n 8 tot 10 procent schelen. Vraag ook altijd naar verborgen gebreken en hoe het zit met de APK. Ook kun je proberen over extra’s te onderhandelen. Denk aan een extra onderhoudsbeurt, garantie of nieuwe banden. 

Koop je een auto bij een particulier? Dan onderhandel je voornamelijk over de prijs. Het is lastiger om bijvoorbeeld te onderhandelen over extra’s. De verkoper wil vaak snel en zonder gedoe van zijn auto af en door cash te betalen kun je een deal sneller rond krijgen. En, vergeet de APK niet te controleren.


ANWB Experts staan voor je klaar

Is nog niet alles duidelijk of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze ANWB Experts kunnen je goed adviseren over jouw autozoektocht. Contact met ANWB Experts.

Wil je nog meer tips om slim te onderhandelen?

Door naar stap 5: auto kopen