Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je eerste auto kopen in 6 stappen

Ga je je eerste auto kopen? Dat is leuk, maar ook best spannend. Want waar moet je allemaal op letten? Om je op weg te helpen, lopen we het gehele proces met je door in zes stappen. Van oriënteren en kiezen tot kopen en wegrijden.

Stap 1: oriënteren

Prijs, grootte, bouwjaar, verbruik, kilometerstand en veiligheid: er is een hoop om rekening mee te houden als je je eerste auto uitzoekt. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

Stap 2: het kostenplaatje

Je rijbewijs halen kostte al een rib uit je lijf, dus de kans is groot dat je budget niet enorm is. Ga je je eerste auto kopen, dan kijk je In eerste instantie natuurlijk vooral naar de aanschafprijs. Maar ook als je ‘m eenmaal hebt, betaal je vaak meer voor een auto dan je misschien hebt ingeschat. Denk aan brandstof, je verzekering, onderhoud, wegenbelasting en een eventuele parkeervergunning. Reken dit van tevoren dus goed uit, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Heb je al een auto op het oog en wil je weten wat die per maand kost?

Stap 3: auto's vergelijken

In de zoektocht naar je eerste auto kan het je best eens duizelen. Er staan ontzettend veel auto's te koop. Waar moet je precies op letten?

  • Veiligheid is bij een eerste auto extra belangrijk. Gelukkig hebben zelfs oudere auto's standaard remsystemen zoals ABS en ESP. Ook zaken als stuurbekrachtiging, een goede zitpositie en vrij zicht rondom helpen om veilig te rijden. 
  • Let ook goed op de onderhoudshistorie. Het is beter om een auto te kiezen die er wat minder mooi uitziet dan een die achteraf allerlei verborgen gebreken blijkt te hebben.

Wij helpen je een handje door auto’s uitgebreid te testen en onze ervaringen met jou te delen. Zo wordt het een stuk makkelijker om een goede keuze te maken. 

5x een leuke beginnersauto

Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Wij tippen vijf leuke beginnersauto’s die de Wegenwacht positief beoordeelt. 

Stap 4: proefrit maken

Een auto kan er op papier ideaal uitzien, maar in de praktijk tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat je niet lekker zit, slecht zicht hebt of er toch schade blijkt te zijn. Daarom is een uitgebreide proefrit zo belangrijk. Met onze tips en checklist ben je goed voorbereid en weet je waar je op moet letten. 

Je kunt een tweedehands auto eventueel ook laten keuren. Dat geeft je net wat meer zekerheid als je zelf weinig technische kennis hebt. 

Stap 5: onderhandelen

De één ziet het als een sport of leuke uitdaging, de ander krijgt er buikpijn en angstzweet van: onderhandelen. In de huidige markt is het vaak lastig om te onderhandelen over de prijs, maar je kunt bijvoorbeeld wél onderhandelen over extra's of de APK. Ook hier geldt: zorg dat je goed voorbereid bent, dan sta je niet met een mond vol tanden.

Stap 6: de auto kopen

Je hebt een auto gevonden en een prijs afgesproken met de verkoper. Goed nieuws: je bent bijna de eigenaar van je eerste auto! Maar voordat het zover is, moet je nog een paar dingen doen:

  • Kenteken overschrijven: koop je een auto, dan moet de RDW registeren dat jij de nieuwe eigenaar bent. Dit doe je door de auto over te schrijven.
  • Verzekering afsluiten: zodra de auto officieel van jou is, moet hij verzekerd zijn. Daarin heb je verschillende mogelijkheden

Ook een optie: private lease

Als je op zoek bent naar je eerste auto, is kopen niet de enige optie. Je kunt ook een auto private leasen. Dat is bijvoorbeeld handig als je het benodigde bedrag niet op je rekening hebt staan. Of als je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Met private lease ben je voor een vast bedrag per maand verzekerd van een jong gebruikte of gloednieuwe auto, waarvoor je verder alleen de brandstof hoeft te betalen.