Je rechten bij kopen via internet

Zo werkt het juridisch

Geregeld wordt de ANWB benaderd met de vraag of je bedenktijd hebt als je een auto koopt via internet. Bij het beantwoorden van deze vraag is het van belang of je koopt bij een bedrijf of een particulier. Ook is er verschil bij het kopen van een gebruikte auto of een nieuwe auto.

Auto online kopen

Bedenktijd en internetkoop

Er is speciale wetgeving voor 'koop op afstand'. Daarvan is sprake als de koper voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst niet bij de verkoper aanwezig is. Het speelt hierbij geen rol of de koper, na het sluiten van de overeenkomst, wel zelf het gekochte product op gaat halen. En ook als de verkoper het product brengt, blijven de regels van koop op afstand van toepassing.
Meer informatie over koop op afstand

Kopen van een tweedehands auto bij een bedrijf

Als de auto op internet wordt aangeboden en je koopt zonder dat je eerst bij de verkoper gaat kijken, dan is er sprake van koop op afstand en heb je recht op de in de wet vastgestelde bedenktijd*.
De bedenktijd begint op de dag nadat de auto geleverd is. De verkoper mag in zijn voorwaarden de bedenktijd wel langer maken maar niet korter. Er zijn wel voorwaarden aan deze bedenktijd: je mag de auto bijvoorbeeld wel bekijken, onderzoeken en er een proefrit maken, maar er niet even mee op en neer naar Berlijn.
In de meeste gevallen zal de koper eerst gaan kijken naar de auto voordat de koopovereenkomst wordt gesloten. In dat geval is sprake van een gewone koopovereenkomst en heb je géén bedenktijd.

*Tot 13 juni 2014 was de wettelijke bedenktijd zeven dagen. Met ingang van deze datum is de bedenktijd bij telefonische of online aankopen verruimd naar 14 dagen.

Lees ook 'Online een occasion kopen'

Kopen van een tweedehands auto bij een particulier

Koop je de tweedehands auto niet bij een bedrijf, maar bij een particulier dan is er geen bedenktijd. De Wet Koop op afstand geldt alleen voor aankopen tussen consumenten en bedrijven. Dus ook als de hele koop gesloten is voordat je de verkoper ontmoet, heb je geen bedenktijd.

Kopen van een nieuwe auto bij een bedrijf

Als je een nieuwe auto via internet koopt, zonder dat je eerst bij de verkoper bent gaan kijken, is er sprake van koop op afstand en heb je bedenktijd. Als je echter via internet een auto koopt die geheel naar jouw specificaties is samengesteld, dan is er weer géén wettelijke bedenktijd.

Ook hier geldt dat bedrijven in hun algemene voorwaarden de bedenktijd, ook wel herroepingsrecht genoemd, wel langer, maar niet korter mogen maken dan 14 dagen. Evenals bij een gebruikte auto zal het zo zijn dat de koper de auto wel mag bekijken en een proefrit met gebruik van handelaarskenteken mag maken.

De koper mag geen gebruik meer maken van zijn herroepingsrecht als het kenteken al op zijn naam staat en hij bijvoorbeeld even op en neer naar Parijs is gereden om de auto te proberen. De ANWB adviseert om vooraf goed in de voorwaarden van de verkoper te bekijken op welke wijze de bedenktijd/herroepingsrecht geregeld is.