Waarom elektrische auto’s geluid maken

Elektrische auto's kunnen in theorie fluisterstil zijn, maar maken toch geluid

Stille auto’s zijn fijn, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor andere verkeerdeelnemers die ze niet horen aankomen. Daarom moeten elektrische auto’s bij lage snelheden verplicht geluid maken. Zo hoor je ook elektrische auto’s aankomen en wordt je als voetganger of fietser niet compleet verrast.

Elektrische auto’s zijn veel stiller dan auto’s met een benzine- en dieselmotor. Fijn voor de inzittenden en ook mensen die aan een drukke weg wonen zullen de motorgeluiden vermoedelijk niet gaan missen. Er kleeft ook een nadeel aan: je hoort een fluisterstille elektrische auto in de stad veel minder goed aankomen, met alle gevaren van dien. Vooral fietsers en voetgangers zijn kwetsbaar als ze elektrische auto’s niet horen aankomen, met verkeersnemers met een visuele beperking voorop.

Om die reden heeft de Europese Unie bepaald dat alle nieuwe elektrische auto’s -ook hybride-auto’s die deels volledig elektrisch kunnen rijden- een duidelijk hoorbaar continu geluid moeten maken als ze zachter dan 20 kilometer per uur rijden. Dat geluid moet, op 2 meter afstand gemeten, minimaal 56 en maximaal 75 dB(A) zijn. Bij een hogere snelheid maken de banden zoveel afrolgeluid dat je een elektrische auto ook moet horen zonder kunstmatig geluid. Ook bij het achteruit rijden moet een elektrische auto geluid maken om omstanders te attenderen op zijn aanwezigheid.

Ruimteschip op vier wielen

Wat voor geluid de auto precies moet maken is niet vastgelegd, wel dat je aan de hand van het geluid moet kunnen horen uit welke richting de auto komt en je een inschatting van de snelheid kunt maken. De meeste fabrikanten kiezen voor een science fiction-achtig geluid, een gezoem dat nog het meeste doet denken aan ruimteschepen uit Star Wars en Star Trek. Hoe harder je rijdt, hoe hoger het geluid. Sommige elektrische auto’s maken bij het achteruitrijden in plaats van gezoem een piepgeluid, net als een vrachtwagen of bus. Het is even wennen, die nieuwe geluiden, maar je hoort ze wél rijden!

Bepaalde auto's geven de bestuurder de optie om ook over de speakers een kunstmatig geluid te laten horen. Dit is niet zozeer voor de veiligheid van andere weggebruikers, als wel voor de beleving van de bestuurder. Bij sommige elektrische auto’s kun je zelfs kiezen voor het geluid van een klassieke sportwagen of een Formule 1-wagen over de speakers. Dat lijkt een gimmick, maar toch kan zo’n kunstmatig geluid ook praktisch zijn: met een zeer stille auto kun je ongemerkt steeds harder gaan rijden, een snelheidsafhankelijk geluid kan daarvoor waarschuwen.

Deze elektrische auto's zijn nu te koop