Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen wegenbelasting voor elektrische auto’s tot en met 2025

De elektrische auto is duurder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto, maar heeft lagere gebruikskosten. Bovendien betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting, maar dat gaat na 2025 veranderen.

In de volksmond hebben we het vaak over wegenbelasting of houderschapsbelasting, maar de officiële term is motorrijtuigenbelasting (MRB). Het is een belasting die vrijwel elke bezitter van motorvoertuigen in ons land moet betalen. De hoogte van de MRB hangt af van het soort brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waarin je woont. De zogenaamde provinciale opcenten verschillen namelijk per provincie.

Waarom betaal je nu geen wegenbelasting voor elektrische auto's?

Behalve oldtimers van veertig jaar of ouder, zijn ook volledig elektrische auto’s en andere voertuigen zonder directe CO2-uitstoot (zoals elektrische motoren, bussen en vrachtwagens) op dit moment vrijgesteld van MRB. Dit is een tijdelijke maatregel van de Rijksoverheid om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren.

Aanvankelijk was aangekondigd dat de regeling tot en met 2020 zou gelden. Later werd dit verlengd tot en met 2024 en nu is recent besloten dat de vrijstelling van MRB tot en met 2025 geldt. Dit geldt overigens ook voor de aanschafbelasting van een elektrische auto (BPM).

Hoeveel wegenbelasting betaal je na 2025?

Vanaf 2026 moeten ook eigenaren van een elektrische auto motorrijtuigenbelasting betalen. In de voorjaarsnota van 2024 is wel het plan opgenomen om tot en met 2030 een tariefkorting voor emissievrije personenwagens in te voeren. De tariefkorting zou er dan als volgt uit komen te zien:

JaarTariefkorting
202640%
202730%
202830%
202930%
203025%
Vanaf 20310%

Let op: de voorjaarsnota zelf is definitief, maar de inhoud moet nog door de kamer (waarschijnlijk in juni). Het is dus nog niet zeker dat de tariefkorting ingevoerd wordt. 

Wegenbelasting elektrische auto vanaf 2031

Als de plannen uit de voorjaarsnota doorgevoerd worden, vervalt dus vanaf 2031 alle korting op de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's. Een behoorlijke aderlating, aangezien je belasting betaalt over het leeggewicht van jouw auto. In het geval van een EV worden de batterijen daarin meegenomen. Die wegen zomaar drie- tot zeshonderd kilogram extra!

Er zijn echter nog de nodige vraagtekens over de toekomst van de motorrijtuigenbelasting. Zo wordt er gesproken over de invoering van kilometerheffing, of een vorm daarvan. Als dat wordt ingevoerd, dan zal de motorrijtuigenbelasting verdwijnen of in ieder geval anders worden ingericht.

Het kan ook zo zijn dat er een compensatie komt voor het hogere gewicht van de accu ten opzichte van een auto met een benzinemotor. De ANWB heeft altijd gepleit voor zo'n gewichtscorrectie voor elektrische auto’s. In een rekenvoorbeeld van de overheid staat dat de MRB voor een Volkswagen Golf op benzine in de provincie Utrecht € 624 per jaar bedraagt. Voor een elektrische Volkswagen ID.3 ben je € 1112 kwijt. Die bedragen kunnen oplopen tot maar liefst € 2.224 per jaar, in het geval van de dik 2.700 kilo zware Volvo EX90.

Wegenbelasting voor plug-in hybrides

Voor plug-in hybrides met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer is er tot en met 2024 een korting van 50 procent op de wegenbelasting. In 2025 bedraagt die korting nog 25 procent. Vanaf 2026 is het gedaan met de fiscale voordelen en betaal je het volledige tarief.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.