Dit zijn de meest voorkomende pechgevallen met elektrische auto’s

Een elektrische auto heeft minder draaiende onderdelen dan een benzineauto en er kan ook minder kapot. Gemiddeld genomen is een elektrische auto dus goedkoper in onderhoud. Toch kun je ook met een elektrische auto stranden, weet de Wegenwacht. Dit zijn de meest voorkomende pechgevallen.

1. Lekke band

Hoe vol je een auto ook stopt met geavanceerde elektronica, je hebt nog steeds vier banden nodig om te kunnen rijden. En die banden raken ook bij een elektrische auto nog wel eens lek. Sterker nog, ongeveer de helft van de pechgevallen met een elektrische auto betreft een probleem met één of meerdere (sommige mensen hebben echt pech…) banden. Daar komt nog bij dat de meeste elektrische auto’s geen reservewiel hebben. De belangrijkste reden hiervoor is gewichtsbesparing. Ook is de ruimte onder de bagagebodem meestal al bezet door een elektromotor, accu of andere elektrische componenten. 

2. Accuproblemen

Denk je aan pech met een elektrische auto, dan denk je al snel aan accuproblemen. Toch steekt de vork iets anders in de steel dan je waarschijnlijk denkt. Het is niet het grote hoogvoltage accupakket dat problemen geeft, maar de ouderwetse 12 volt-accu, zoals die ook in een benzine- of dieselauto zit. Maar waarom heeft een elektrische auto nog steeds zo’n accu en waarom geeft die problemen?

Het grote accupakket van een elektrische auto werkt meestal op een spanning van 400 of 800 volt, veel te hoog voor de verlichting en systemen aan boord. Net als in een brandstofauto werken die daarom op 12 volt via de bekende accu. Normaal gesproken wordt deze kleine accu opgeladen met het grote accupakket als het contact is ingeschakeld. En daar wringt hem de schoen. De auto heeft de 12V-accu nodig om het contact in te schakelen en de systemen op te starten vóór hij geladen kan worden. Als de 12V-accu door lang stil staan leeg of defect raakt, dan kan de auto niet meer gestart worden, ook al zit het grote accupakket helemaal vol stroom. Dit geldt ook als je de laadkabel weken aangesloten laat, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Het laden stopt zodra de grote accu vol is, maar er blijft communicatie actief tussen auto en laadpaal en dat trekt stroom uit de normale accu.

Wist je dat je met een elektrische auto starthulp kunt krijgen van een benzine- of dieselmotor? Kijk in het instructieboekje van je elektrische auto hoe dit moet. Andersom, dus met je elektrische auto starthulp verlenen, kan vaak niet.

3. Accuproblemen, deel 2

Op de derde plek vinden we wél problemen met de hoogvoltage accu, al komen problemen met die andere accu meer dan vier keer zo vaak voor. In de meeste gevallen is het accupakket leeg. Voorheen was afslepen of bergen naar een locatie waar geladen kan worden de enige oplossing. Sinds dit jaar heeft de Wegenwacht een aanhanger met laadinstallatie en een aantal opladers. Hiermee kan de auto  worden opgeladen met genoeg stroom om naar de dichtsbijzijnde laadpaal of snellader te rijden.

4. Buitengesloten

Vroeger was een sleutel een metalen baard met ribbelprofiel en een kunststof handvat, tegenwoordig zijn het ingewikkelde stukjes techniek met knoppen, zenders en sensoren. Je auto op afstand of zelfs hands free openen, daar kijkt niemand meer van op. Er zijn zelfs autosleutels met touch screen waarmee je je auto op afstand kunt laten inparkeren! Handig als het werkt, maar vervelend als het stuk gaat. De slimme sleutel werkt natuurlijk niet als het batterijtje erin leeg is of de accu van de auto het laat afweten. Maar vrijwel altijd zit er in deze afstandsbediening een noodsleutel waarmee je de auto toch kunt openen. Lukt dat niet, is het goed te weten dat je op de mannen en vrouwen van de Wegenwacht kunt rekenen. 

Batterij van je 'keyless' autosleutel leeg? Zo kom je toch je auto in

5. Aan het lijntje

Wil je net wegrijden, krijg je de laadkabel niet los. Ja, dan baal je als een … nou ja, vul zelf maar in. Tijdens het laden vergrendelen de meeste elektrische auto’s de laadkabel, zodat er geen onverlaat met de kabel aan de haal kan gaan. Als je de laadsessie stopt, dan moet de auto de laadkabel automatisch ontgrendelen, maar heel soms gebeurt dat niet. Vooral bij vorst kan het voorkomen dat de automatische ontgrendeling hapert. Er is eigenlijk altijd een back-up in de vorm van een mechanische ontgrendeling, al zit die mogelijkheid dikwijls goed verstopt. De Wegenwacht weet het juiste knopje of hendeltje gelukkig zo te vinden.

Met de kou op komst: top 4 winterpech met je elektrische auto

Meer over pechhulp voor elektrische auto's