Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Top 5 pechgevallen met elektrische auto’s

Welke problemen komen we vaak tegen bij een EV?

Verkeerd tanken zal je met een elektrische auto niet gebeuren. Maar verder kun je met een elektrische auto net zo goed pech krijgen als met een auto die op brandstof rijdt. Sommige pechgevallen komen bij EV's zelfs vaker voor. De Wegenwacht zet de top 5 op een rij.

1. Lekke band

Ongeveer de helft van de pechgevallen met een elektrische auto is een probleem met één of - sommige mensen hebben écht pech… - meerdere banden. Zelf een lekke band wisselen is er meestal niet bij, want de meeste elektrische auto’s hebben geen reservewiel hebben. De belangrijkste reden hiervoor is gewichtsbesparing. Ook is de ruimte onder de bagagebodem meestal al bezet door een elektromotor, accu of andere elektrische componenten. 

2. Accuproblemen: 12 volt accu

Denk je aan pech met een elektrische auto, dan denk je al snel aan accuproblemen. Toch is het niet het grote hoogvoltage accupakket dat problemen geeft, maar de ouderwetse 12 volt-accu, zoals die ook in een benzine- of dieselauto zit. Ja, dat lees je goed: die heeft een elektrische auto ook. Hiermee worden de verlichting en systemen van de auto namelijk van stroom voorzien.

Normaal gesproken wordt deze kleine accu opgeladen met het grote accupakket als het contact is ingeschakeld. En daar wringt de schoen. De auto heeft de 12V-accu nodig om het contact in te schakelen en de systemen op te starten vóór hij geladen kan worden. Als de 12V-accu door lang stilstaan leeg of defect raakt, dan kan de auto niet meer gestart worden, ook al zit het grote accupakket helemaal vol stroom. Dit geldt ook als je de laadkabel weken aangesloten laat, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Het laden stopt zodra de grote accu vol is, maar er blijft communicatie actief tussen auto en laadpaal en dat trekt stroom uit de normale accu.

Wist je dat je met een elektrische auto starthulp kunt krijgen van een benzine- of dieselmotor? Kijk in het instructieboekje van je elektrische auto hoe dit moet. Andersom, dus met je elektrische auto starthulp verlenen, kan vaak niet.

3. Accuproblemen deel 2: elektrische auto leeg

Op de derde plek vinden we wél problemen met de hoogvoltage accu, al komen problemen met die andere accu meer dan vier keer zo vaak voor. In de meeste gevallen is het accupakket leeg. Voorheen was afslepen of bergen de enige oplossing. Tegenwoordig heeft de Wegenwacht een aanhanger met laadinstallatie en een aantal opladers. Hiermee kan de auto worden opgeladen met genoeg stroom om naar de dichtsbijzijnde laadpaal of snellader te rijden.

4. Buitengesloten

Moderne autosleutels zijn ingewikkelde stukjes techniek met knoppen, zenders en sensoren of zelfs touch screens. Handig als het werkt, maar vervelend als het stuk gaat. Zo'n slimme sleutel werkt natuurlijk niet als het batterijtje erin leeg is of de accu van de auto het laat afweten. Maar vrijwel altijd zit er in deze afstandsbediening een noodsleutel waarmee je de auto toch kunt openen. Lukt dat niet, is het goed te weten dat je op de Wegenwacht kunt rekenen. 

5. Aan het lijntje

Wil je net wegrijden, krijg je de laadkabel niet los. Ja, dan baal je als een… nou ja, vul zelf maar in. Tijdens het laden vergrendelen de meeste elektrische auto’s de laadkabel, zodat een ander niet met de kabel aan de haal kan gaan. Als je de laadsessie stopt, dan moet de auto de laadkabel automatisch ontgrendelen, maar heel soms gebeurt dat niet. Vooral bij vorst kan het voorkomen dat de automatische ontgrendeling hapert. Er is eigenlijk altijd een back-up in de vorm van een mechanische ontgrendeling, al zit die mogelijkheid vaak goed verstopt. De Wegenwacht weet het juiste knopje of hendeltje gelukkig zo te vinden.

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Zijn jij en je EV gestrand met pech? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. We geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, dan komt één van onze Wegenwachten langs.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral start- en accuproblemen komen vaak voor.

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.