Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor een optimaal gebruik van je dakkoffer

Met een dakkoffer op je auto heb je er in één klap een kofferbak bij. Reuze handig dus om al je vakantiespullen mee te nemen. Maar hoe maak je optimaal gebruik van een dakkoffer? We geven tips.

1. Dakkoffer monteren

Hoe je je dakkoffer moet monteren, vind je in het instructieboekje van de dakkoffer. Een aantal algemene tips:

  • Een dakkoffer zet je het makkelijkst vast met zijn tweeën.
  • De beste positie voor een dakkoffer is precies in het midden van de auto, dit in verband met de wegligging en windgevoeligheid. Aan de zijkant monteren lijkt misschien handig omdat dit praktischer is met in- en uitladen, maar dat is niet verstandig. 
  • Houd bij het monteren rekening met de achterklep van je auto; je wilt natuurlijk dat deze nog open kan.

2. Houd rekening met de maximale belading

De maximale belading van de dakkoffer vind je terug in het instructieboekje van je dakkoffer. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Een dakkoffer beïnvloedt het weggedrag van je auto nadelig, maar niet kritisch als je je aan de maximale belading houdt.

Let op: de maximale belading van een dakkoffer is voor een personenauto vaak lager dan voor bijvoorbeeld een busje.

3. Dakkoffer inpakken

  • Stop alleen lichte bagage in een dakkoffer. Leg de zwaarste spullen daarvan boven of tussen de dakdragers en de lichtste spullen bovenop. 
  • Voor de meeste dakkoffers geldt deze optimale verdeling van gewicht: ca. 50% van de bagage tussen de dragers, 25% in de neus en 25% in de achterkant. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor de optimale verdeling in jouw dakkoffer.
  • Stop zeer zware spullen nooit in een dakkoffer, maar in de achterbak. Zo blijft het zwaartepunt op een laag punt van de auto en dat is gunstig voor het weggedrag.
  • Dakkoffers zijn voorzien van een slot, maar in principe valt elke koffer te kraken. Stop er daarom nooit dure spullen zoals camera’s, een laptop of sieraden in.
  • Vrijwel alle dakkoffers lekken een beetje, sommige zelfs veel. Pak spullen die absoluut niet nat mogen worden daarom goed in, of stop deze in de achterbak. 
  • Leg spullen nooit los in de dakkoffer, zeker geen zware. Als je dan hard remt, worden de objecten ‘gelanceerd’ en kunnen ze de koffer beschadigen. Zet alle bagage daarom zo goed mogelijk vast met spanbanden.

4. Meet voor vertrek je hoogte

Denk aan de extra hoogte die een dakkoffer je oplevert (tot ca. 70 cm), vooral bij het inrijden van parkeergarages, tolpoortjes en andere plekken met een hoogtebeperking. Meet de totale hoogte van auto plus gemonteerde dakkoffer vóór vertrek. Plak desnoods een geeltje op het dashboard met daarop de hoogte, zodat je het niet vergeet. 

5. Hoe hard mag je rijden met een dakkoffer?

De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer of skibox is dezelfde als voor auto’s zonder koffer. Wij adviseren om met een dakkoffer nooit harder te rijden dan 130 km/h, ook niet als dat formeel wel is toegestaan. 

Overschrijd nooit de door de fabrikant aanbevolen maximumsnelheid en maak geen abrupte stuurbewegingen op snelheid. Een dakkoffer is namelijk van invloed op invloed op het weggedrag van de auto. 

6. Haal je dakkoffer van je auto

Een dakkoffer zorgt voor meer massa en luchtweerstand. En dát zorgt weer voor hoger brandstofverbruik. Hoeveel? Volgens onderzoek van Duitse zustervereniging ADAC kost een volle dakkoffer je bij 130 km/h zo’n 2 liter meer brandstof per 100 km. Op een retour naar de Middellandse Zee of Alpen verbruik je dus enkele tientallen liters extra brandstof. Blijf dus nooit rijden met een lege dakkoffer na je vakantie.

Extra tip: je kunt een dakkoffer op een makkelijke manier opbergen met behulp van muurbeugels. Zo staat de koffer niet in de weg en verminder je de kans op beschadigingen.

7. Check je verzekering

Wist je dat een dakkoffer lang niet altijd meeverzekerd is bij je autoverzekering? En zelfs als dat wel het geval is, dan moet je de inhoud ervan meestal alsnog los verzekeren. Check dit dus voor vertrek, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

De veiligste keuze is om een reisverzekering met aanvullende dekking voor bagage af te sluiten. Dan is de inhoud van je koffers, kofferbak én dakkoffer verzekerd op reis.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.