Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Besparen op zorgkosten in het buitenland

15 augustus 2022 Zorgverleners in het buitenland berekenen onterecht hoge kosten door

Ziekenhuisfacturen vanuit het buitenland vallen soms enorm hoog uit. Dit is een grote kostenpost voor zorgverzekeraars en kan indirect impact hebben op de premie van verzekerden. Daarom kijken we altijd kritisch op welke manieren we deze kosten kunnen besparen, zodat we die niet hoeven door te belasten aan de zorg- of reisverzekeraar.

Diverse teams binnen de ANWB werken dagelijks aan het realiseren van kostenbesparingen. We spreken met Paco Visser, die binnen een van deze teams werkt. Hij legt uit: “In landen zoals Turkije, Spanje of de Verenigde Staten bestaan meer privéziekenhuizen dan staatsziekenhuizen. Als jij als verzekerde ziek wordt in zo’n land, dan is de kans groot dat de kosten voor een behandeling vele malen hoger zijn dan de tarieven die wij hier kennen. Daarom zetten wij bij deze zogenoemde risicolanden contactorganisaties in, die namens ons onderhandelen.”

Samenwerken met lokale partijen levert veel op

Zo was er onlangs een case in de Verenigde Staten waar wij in samenwerking met de lokale contactorganisatie konden helpen. Paco: “De partner van een verzekerde kreeg een rekening van anderhalf miljoen dollar gepresenteerd van een ziekenhuis. Deze wist zich hier geen raad mee. Wij hebben hierin bemiddeld, in samenwerking met onze partners. Hiermee ontzorgden we de partner en konden we de factuur verlagen naar een half miljoen dollar. Dat zijn aanzienlijke besparingen.” 

€ 70.000,- bespaard op een ambulancevlucht

Daarnaast is er een team speciaal voor ambulancevluchten dat actief kijkt naar besparingen. Bij elke vlucht vragen zij offertes op bij meerdere ambulancemaatschappijen en kijken naar de beste prijs/kwaliteitverhouding. Paco: “Een voorbeeld hiervan was een ambulancevlucht waar we € 70.000,- op bespaarden. We gebruikten een lege vlucht, de zogenoemde ‘empty leg’. Dit zijn repatriëringsvluchten die weer leeg terugvliegen. De Alarmcentrale krijgt van deze lege terugvluchten speciale meldingen. Deze moeten maar net passen, omdat elke patiënt weer andere apparatuur bij de vlucht nodig heeft. In dit geval paste het en wisten we de offerte van € 130.000,- terug te brengen naar € 60.000,-.”    

Verder heeft de ANWB het expertteam. Zij kijken over de hele wereld per case waar buitenproportionele kosten worden gerekend. Zij gaan vervolgens in onderhandeling met de ziekenhuizen en houden hiervoor de tarieven aan die verzekeraars hebben vastgesteld.

Makkelijk besparingen inzien

Om een goed inzicht te krijgen in de besparingen, is er een speciaal dashboard ontwikkeld. Paco was actief betrokken bij de ontwikkeling ervan. De opdracht was om het rapporteren van kostenbesparingen te optimaliseren: “Contactorganisaties leverden voorheen elk halfjaar in een Excel rapporten aan met kostenbesparingen. Voor onze accountmanagers was het veel werk om hier relevante informatie uit te halen. In dit dashboard is makkelijk te zien welke kosten zijn bespaard en op welke wijze. Besparingen kunnen we globaal bekijken of uitsplitsen naar regio en dienstverlener. We ontwikkelen het systeem steeds verder door en brengen beter in kaart waarop precies is bespaard. Deze successen kunnen we uiteindelijk delen met verzekeringsmaatschappijen.”

Bekijk ook

Planbare zorg in het buitenland
Turkse douane geeft medicijnen niet vrij
Helikoptervlucht of grondtransport?
Bewonderenswaardige samenwerking na ernstig ongeluk