Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wintermaanden altijd een drukke periode voor de Alarmcentrale

7 maart 2024 Terugblik winterseizoen 2024

Nederlanders zijn dit jaar weer massaal op wintersportvakantie gegaan. Uit onderzoek blijkt dat we vaker kiezen voor meerdere korte skivakanties in plaats van een langere, mits de financiën dit toestaan*. Maar ook overwinteren steeds meer senioren in Zuid-Europa (Spanje) waar het klimaat milder is dan hier in Nederland.

Helaas loopt de vakantie voor enkele reizigers niet altijd goed af. De collega’s van de Alarmcentrale bieden hulp om reizigers bij te staan bij het vinden van de juiste medische zorg. De meeste wintercases kwamen dit jaar uit Oostenrijk, die vooral wintersport gerelateerd zijn. Spanje staat als zonbestemming op de tweede plaats en een opvallende derde plek is voor Italië. Ook andere zonbestemmingen zijn populair deze winter: Turkije en ook Thailand komen voor in de top5.

Meeste cases: top 5 landen winterseizoen2024

(periode januari-februari 2024**):

  1. Oostenrijk
  2. Spanje
  3. talië
  4. Turkije
  5. Thailand

Meest voorkomend letsel vanuit de wintersport gebieden

Als we kijken naar de meest voorkomende letsels vanuit de wintersportgebieden 2024, dan is dit de top 5 (periode januari en februari 2024**) :

  1. Armletsel
  2. Fractuur ‘overig’
  3. Kneuzingen/wonden
  4. Onderbeen fractuur
  5. Bovenbeen fractuur

Goede en slechte behandelklinieken

Waar worden deze letsels zoal behandeld? We zien - ook in Europa - dat klinieken misbruik maken van letsel of gezondheidsproblemen bij reizigers. Zij behandelen kwalitatief onder de norm, of onnodig veel en rekenen hiervoor zeer hoge bedragen. Deze klinieken zetten wij op een zogenaamde Z-lijst en werken hiervoor nauw samen met andere alarmcentrales. Zo bewaken we de kwaliteit en de kosten van de zorg die wordt geleverd in het buitenland.

Kaart met blauwe en rode klinieken

We noteren alle klinieken letterlijk op een Europese kaart. De rode klinieken zijn de Z-klinieken en de blauwe zijn de klinieken die wel goede zorg leveren tegen acceptabele tarieven. Zo kunnen onze hulpverleners direct zien welke blauwe kliniek in de buurt is gevestigd van de gestrande reiziger. Op die manier zorgen we dat zij de beste medische zorg krijgen.

Meer lezen? Bekijk het artikel over het wintersportszeizoen 2023-2024, bron: ANWB Persdienst.

*bron: Winterport onderzoek snowplaza 2023-2024
**bron: PowerBI-Personenhulpverlening ANWB