Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De voordelen van een laadpas voor ondernemers

Wil je je elektrische auto overal kunnen opladen en maandelijks één factuur ontvangen met alle gemaakte kosten? Schaf dan een laadpas op naam van je bedrijf aan. We leggen uit hoe zo’n laadpas werkt, wat de voordelen zijn en hoeveel het opladen kost.

Waarom een laadpas aanschaffen?

Als je geen eigen laadpunt hebt, dan heb je een laadpas nodig om je auto bij openbare laadpunten op te laden. Zo’n pas heeft verschillende voordelen. Een laadpas geeft je toegang tot tienduizenden openbare laadpalen in Nederland (en nog meer in Europa), waardoor je onderweg overal je auto op kunt laden. 

Indien de auto op naam van de zaak staat, is het slim om de laadpas op naam van je bedrijf aan te vragen. De pas wordt dan gekoppeld aan je zakelijke rekening. Je ontvangt maandelijks een factuur met alle gemaakte kosten. Je betaalt dus achteraf en hoeft de laadsessies niet per pin of met contant geld te betalen. Dat scheelt veel losse transacties en bonnetjes! De transacties vind je terug in de online omgeving van je laadpas. De gemaakte zakelijke kosten kun je zo makkelijk aftrekken van je winst. Ook de gemaakte btw-kosten kun je terugkrijgen.

Zo werkt een laadpas

Na het ontvangen van je laadpas moet je hem eerst activeren. Dit kan meestal online na het aanmaken van een account bij de aanbieder van de laadpas. Doorgaans is de laadpas na activatie meteen bruikbaar, al kan het bij sommige laadpalen een paar werkdagen duren voordat ze alle nieuwe geactiveerde laadpassen verwerkt hebben. 

Het opladen van je elektrische auto met een laadpas is eenvoudig. Pak je laadpas erbij en scan hem bij het laadpunt. Je kunt de laadkabel nu in je auto steken en met opladen beginnen. De laadsessie stopt wanneer je de laadpas opnieuw scant bij de laadpaal. Verwijder de laadkabel en je kunt weer wegrijden.

Bekijk hier ons handige overzicht van alle oplaadpunten in Nederland en andere Europese landen. Mobiele gebruikers vinden dit overzicht in de Onderweg app.

Wat kost het opladen van je elektrische auto met een laadpas?

De laadkosten bij openbare laadpunten kunnen erg in prijs verschillen. Dit komt, omdat er verschillende beheerders van laadpunten zijn met ieder hun eigen tarief per kWh. Sommige laadpunten hanteren daarnaast een starttarief of een aanvullend tarief per minuut of per uur. Ook zijn er kosten aan een laadpas verbonden, zoals een abonnement of transactiekosten per laadsessie. 

Aanbieders van laadpassen spreken vaak vaste tarieven af met de aanbieders van openbare laadpunten. Exploitanten van laadpalen zijn sinds 2021 verplicht om informatie over de actuele tarieven te vermelden. Op de website van de aanbieders is dit te vinden. De kosten liggen gemiddeld rond de € 0,30 – 0,75 per kWh inclusief btw, maar kunnen lager of soms zelfs veel hoger uitvallen. Het is daarom slim om goed onderzoek te doen naar verschillende aanbieders. Voor snelladers gelden hogere tarieven. Een gangbaar tarief voor snelladen ligt rond de € 0,60 - € 0,90 per kWh inclusief btw.

Kies voor gemak met de ANWB Laadpas

Met de ANWB Laadpas krijg je toegang tot vrijwel alle openbare (snel)laadpunten in Nederland. Je kunt kiezen voor een laadpas met of zonder abonnement. Zonder abonnement betaal je per laadsessie bij een openbaar laadpunt € 0,34 aan transactiekosten plus de laadkosten. Dit tarief verschilt per laadpunt en is terug te vinden in onze app. 

Laad je je auto vaker dan twaalf keer per maand op? Dan is onze laadpas met abonnement voordeliger. Je betaalt dan € 3,99 per maand plus de laadkosten. Met een abonnement hoef je geen transactiekosten te betalen. 

Er zijn geen overige kosten aan de laadpas verbonden. Je betaalt nu zelfs tijdelijk geen verzendkosten! In de online MijnLaden-omgeving en in de app zie je al je transacties terug. Heb je de laadpas als zakelijke klant aangevraagd? Dan ontvang je maandelijks een factuur op naam van je bedrijf, inclusief btw-kosten.

Bekijk ook

Alles over elektrisch rijden voor ondernemers
Laadpalen aanschaffen voor je bedrijf? Zo regel je dat

Wegenwacht® voor de Zaak 

Hulp bij pech speciaal voor ZZP en MKB, of je nou privé of zakelijk rijdt. Ook in het buitenland.

ANWB Mobiliteitskaart 

Met de mobiliteitskaart van ANWB voor de Zaak kun je zorgeloos gebruikmaken van alle vormen van vervoer.

ANWB Zakelijke Lease 

Voordeliger zakelijk leasen met ANWB voor de Zaak. Je hebt geen onverwachte kosten en je kunt zorgeloos autorijden.

Pechhulpverlening voor grootzakelijk 

Pechhulp op maat. Speciaal voor bedrijven in de automotive branche. Met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.